2012-06-06 21:24:19
Φωτογραφία για «Στενό μαρκάρισμα» στους οφειλέτες
Οδηγίες για την επιτάχυνση είσπραξης των δημοσίων εσόδων έδωσε στις Εφορίες το υπουργείο Οικονομικών. Με σχετική εγκύκλιο δίνονται γενικές κατευθύνσεις που αναφέρονται στη κίνηση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των φορολογουμένων που δεν συμμορφώνονται στην άμεση εκπλήρωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Όπως μάλιστα τονίζεται, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην παρακολούθηση των Εφοριών με μεγάλο εισπράξιμο υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τις οποίες η παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας των Γραφείων Είσπραξης Ληξιπροθέσμων Οφειλών θα γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα τόσο από την Οικονομική Επιθεώρηση, όσο και από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα την εγκύκλιο, μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχει εισπραχτεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ληξιπροθέσμων οφειλών του 2011, αλλά και το 20% των υπερήμερων χρεών του 2012.

Το υπουργείο ζητά για την ενημέρωση των οφειλετών να αξιοποιηθούν εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας (πχ. αποστολή φιλικών εξατομικευμένων ειδοποιήσεων προς τακτοποίηση της οφειλής, χρήση e-mail, τηλεφωνική επικοινωνία κλπ), ενώ ζητεί και την τηλεφωνική ενημέρωση των οφειλετών που πρόκειται να χάσουν τα ευνοϊκά οφέλη παρελθούσας ρύθμισης χρεών.


Στο ίδιο πλαίσιο δίνονται οδηγίες για άμεση λήψη μέτρων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οφειλετών χαρακτηρισθέντων ως ιδιαιτέρου ρίσκου είτε λόγω του ιδιαίτερου ύψους της οφειλής είτε λόγω της αδικαιολογήτως επιδειχθείσας απροθυμίας τους να συμμορφωθούν αντίστοιχα.

Στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που ζητεί το υπουργείο περιλαμβάνονται και τα εξής:

-Ποινικές διώξεις για όλους όσους χρωστούν από 5.000 ευρώ και άνω.

- Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω

-Για μικρού ύψους οφειλές επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ακινήτων (κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο).

-Κατασχέσεις με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.

-Διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών των βεβαίων και εκκαθαρισμένων χρηματικών ανταπαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου, με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη.

-Διακοπή μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (τέκνα) εάν υποκρύπτεται δόλος.

-Παρέμβαση του Δημοσίου σε πλειστηριασμούς που πρόλαβαν να διενεργήσουν τρίτοι για να εισπράξει δικό του μερίδιο.

-Παραγγελία κατάσχεσης κατά προτεραιότητα σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής.

-Αναζήτηση συνευθύνων για την είσπραξη οφειλετών.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ