2018-09-26 13:12:58
Φωτογραφία για Έρχονται καμπάνες για Facebook και Twitter
Με μεγάλα πρόστιμα θα βρεθούν αντιμέτωπα τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νομοσχέδιο για να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους δεν ανταποκρίνονται επανειλημμένα στις νέες εντολές απομάκρυνσης περιεχομένου που σχετίζεται με την τρομοκρατία μέσα σε μία ώρα από τον εντοπισμό του, ενώ οι πλατφόρμες θα αντιμετωπίζουν ποινές μέχρι 4% των συνολικών εσόδων τους.

Η Κομισιόν πιστεύει ότι η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ σε ολόκληρη την Ε.Ε. το 2019, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνει μέρος του βρετανικού δικαίου.

Επίσης η Ε.Ε. θα απαιτήσει από τις πλατφόρμες να δημιουργήσουν αυτοματοποιημένα συστήματα για την εξάλειψη του περιεχομένου της τρομοκρατίας εάν αποδειχθεί ότι χειραγωγούνται από απαγορευμένες ομάδες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Guardian».


Ακόμη, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ειδικές ομάδες για την επιβολή των εντολών απομάκρυνσης. Μάλιστα, χώρες εκτός της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, έχουν δείξει ενδιαφέρον προκειμένου να αφομοιώσουν τις προτάσεις.

Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Η προσπάθεια αντιμετώπισης του διαδικτυακού περιεχομένου που σχετίζεται με την τρομοκρατία είναι μια από τις πρωτοβουλίες για την ασφάλεια που προωθούνται φέτος.

Ανησυχίες εκφράζονται όλο και περισσότερο στις Βρυξέλλες σχετικά με το κατά πόσον είναι δυνατόν οι ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους να γίνουν στόχοι από εξωτερικές δυνάμεις που επιθυμούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Ο Βρετανός επίτροπος για την ασφάλεια στις Βρυξέλλες Τζούλιαν Κινγκ δήλωσε στον «Guardian» ότι υπήρξε μετατόπιση της φύσης των τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς οι άνθρωποι ριζοσπαστικοποιούνται και λαμβάνουν όλο και περισσότερο οδηγίες από το διαδίκτυο. Είπε ότι μεγάλο μέρος ψηφιακού υλικού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε κάθε επίθεση στην Ευρώπη τους τελευταίους 18 μήνες.

«Κάθε επίθεση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών ή δύο ετών περίπου έχει μια διαδικτυακή διάσταση. Είτε υποκινεί ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθοδηγεί, παρέχει οδηγίες ή εγκωμιάζει», τόνισε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί ευρέως ένας κώδικας δεοντολογίας για την απομάκρυνση του περιεχομένου του σχετικού με την τρομοκρατία.

Κώδικας δεοντολογίας

Η αλήθεια είναι ότι ετοιμάζεται ένας κώδικας δεοντολογίας που θα συνιστά στα κράτη - μέλη να επιδιώξουν περισσότερη διαφάνεια από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνική δικτύωσης για τις οντότητες που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες και τις βομβαρδίζουν με μηνύματα και ειδήσεις.

Ο κώδικας αναμένεται να είναι προαιρετικός, αλλά ο Τζούλιαν Κινγκ είπε ότι η Κομισιόν θα επανεξετάσει την αποτελεσματικότητά του και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νομοθετικής λύσης.

«Αυτός ο διαδικτυακός κύκλος ριζοσπαστικοποίησης είναι αυτός που θέλουμε να σπάσουμε. Αυτός είναι ο λόγος που πρόκειται να κάνουμε για πρώτη φορά ένα βήμα σε πρόταση νομοθεσίας που θέτει υποχρεώσεις απευθείας στις πλατφόρμες. Αυτά πρέπει να γίνουν και θα ισχύουν για όλες τις πλατφόρμες στην Ευρώπη, όπου και αν βρίσκονται» επισήμανε ο Κινγκ.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξουν κάποιες ισχυρές συστάσεις, ότι οι πλατφόρμες θα κληθούν να συναντηθούν για μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση της πολιτικής διαφήμισης, του χορηγικού περιεχομένου, της διακοπής του περιεχομένου που κυκλοφορεί με μηχανικά μέσα και όχι με ανθρώπινα όντα.

«Νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό οι πλατφόρμες να εντείνουν την ευθύνη τους σε αυτόν τον τομέα. Και δείξαμε πού υπάρχει αρκετή ανησυχία: εάν η προαιρετική προσέγγιση δεν μπορεί να λειτουργήσει, τότε δεν αποκλείουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω» υπογράμμισε.

Έρχονται εκλογές

Μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι οι πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα των 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook είχαν καταστρατηγηθεί για πολιτικό κέρδος στην ψηφοφορία του Brexit, ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες και ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν επίσης αυστηρότερες ρυθμίσεις.

Στα ευρωπαϊκά κόμματα θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόστιμα που θα ξεπερνούν το 5% των ετήσιων προϋπολογισμών τους για παραβίαση των κανόνων προστασίας δεδομένων προκειμένου να επηρεάσουν εσκεμμένα το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2019.

«Έρχεται μια σειρά από εκλογές. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται να στοχοποιηθούν. Δεν έχω γνώση ότι πρόκειται να γίνουν στόχος. Αλλά, δεδομένων των γεγονότων που έχουν ήδη συμβεί, πρέπει να υπάρξει μια ευκαιρία και πρέπει να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας και να είμαστε πιο ανθεκτικοί» συμπλήρωσε ο Κινγκ.
topontiki
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ