2018-10-02 17:19:17
Φωτογραφία για 5 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη
Όλο και πιο συχνά ακούμε για ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ότι απλώς αποφεύγουν κάποιες τροφές. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία αν κάποιος αμελήσει τα συμπτώματα και δεν καταλάβει ότι έχει πρόβλημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα που μαρτυρούν τη δυσανεξία στη γλουτένη;

Εντερικές διαταραχές

Η έντονη ναυτία, προβλήματα στην πέψη, πρήξιμο και πόνοι στην κοιλιά, αλλά και η διάρροια είναι συμπτώματα που δείχνουν ότι ένα άτομο έχει ευαισθησία στη γλουτένη. Συγκεριμένα, όπως διαβάζουμε και σε γενικό άρθρο του iatronet.gr «Η διάρροια είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα δυσανεξίας και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί σε ασθενείς με δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα, αλλά και πιθανώς επικίνδυνο, καθώς η παρατεταμένη διάρροια οδηγεί σε αφυδάτωση και ίσως έλλειψη θρεπτικών συστατικών.»


Φθορά στα δόντια ή στα ούλα

Η δυσανεξία στην γλουτένη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια και στην ευρύτερη στοματική κοιλότητα, όπως υπερευαισθησία στο σμάλτο των δοντιών, και έλκη της βλεννώδους κοιλότητας που καλύπτει τις πλευρές και την κάτω επιφάνεια από την γλώσσα μέχρι τα ούλα. Αν προσέχετε την στοματική σας υγιεινή και παρόλα αυτά παρατηρείτε προβλήματα, όπως πολλά σφραγίσματα που χρειάζεται να κάνετε, τότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε δυσανεξία στην γλουτένη.

Ανεξήγητες αλλαγές στο βάρος

Tόσο η απώλεια, όσο και η αύξηση βάρους χωρίς εμφανή λόγο, μπορεί να είναι σημάδι που δείχνει ότι έχετε ευαισθησία στη γλουτένη. Αυτό συμβαίνει λόγω των φλεγμονωδών διεργασιών σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά και σε μεταβολικές αλλαγές. Εάν η αλλαγή στο βάρος συνοδεύεται και από δυσαπορρόφηση, δηλαδή δυσκολία του οργανισμού να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά από διάφορες τροφές, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχετε πρόβλημα με τη γλουτένη.

Ευαισθησία στο δέρμα και τα νύχια

Διάφορες δερματοπάθειες όπως η θυλακική υπερκεράτωση («δέρμα κοτόπουλου»), δερματίτιδες που προκαλούν εξανθήματα σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στα χέρια και στο κεφάλι  και συνοδεύονται επίσης, από φαγούρα είναι συχνά συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης. Αν επίσης, έχετε εύθραυστα νύχια που σπάνε συνεχώς, παρόλο που τα περιποιείστε, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε ευαισθησία στη γλουτένη.

Διαταραχές στο νευρικό σύστημα

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη συγκέντρωση, εναλλαγές στη διάθεση, αλλά μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο μέχρι και στην κατάθλιψη. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας, τα άτομα με αυτή την πάθηση είναι πιο επιρρεπή σε ημικρανίες. Ένα άτομο που έχει αλλεργία στην γλουτένη μπορεί να έχει πονοκέφαλο διάρκειας 30 με 60 λεπτών μετά το φαγητό.

Aν δείτε ότι πάσχετε από κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μην αμελήσετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να κάνει διάγνωση της κατάστασης και να σας βοηθήσει.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ