2018-10-02 18:29:04
Φωτογραφία για Ο Προϋπολογισμός «αποκάλυψε» τα αναδρομικά
Αντωνόπουλος Γιώργος

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2018 έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόθεση της κυβέρνησης, να δώσει έως το τέλος του έτους τα αναδρομικά σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς

Το προσχέδιο επιβεβαιώνει την εγγραφή στις δαπάνες του τρέχοντος έτους ποσού 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση, για να επιστραφούν τα αναδρομικά, ενώ εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 3,74% του ΑΕΠ φέτος, με υπέρβαση 445 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Να υπενθυμισουμε ότι αναμένεται να επιστραφούν αναδρομικά ύψους από 1.400 έως 10.000 ευρώ και θα δοθούν εφάπαξ, ανάλογα με τον βαθμό τους σε περίπου 250.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σε 8.500 διδάσκοντες στα ΑΕΙ ενώ παρόμοιες επιστροφές θα γίνουν έως το τέλος τους έτους και σε δικαστικούς. Εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυβέρνηση δρομολογεί την επιστροφή αναδρομικών 1,2 δισ. ευρώ σε ενστόλους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχετική νομοθετική διάταξη με το 1,2 δισ. ευρώ να εγγράφεται ως δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2018.


Στο σχέδιο για την επιστροφή αναδρομικών που έχουν καταρτίσει στο υπουργείο Οικονομικών δεν περιλαμβάνονται οι γιατροί του ΕΣΥ καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν προβλέπει την καταβολή αναδρομικών από το 2012, αλλά μόνο από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα. Το κονδύλι του 1,2 δισ. ευρώ που θα λάβουν οι λειτουργοί του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια είναι εξασφαλισμένο και θα δοθεί από το υπερπλεόνασμα του εφετινού προϋπολογισμού. Στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν ότι εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,2% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 3,5% του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ: https://www.dikaiologitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ