2018-10-03 14:34:46
Φωτογραφία για ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ
«Εμείς, οι Έλληνες, διεκδικούμε πάντα και τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο κι αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πράξη εκδίκησης, αλλά απόδοση δικαιοσύνης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού Πολιτισμού» τόνισε σήμερα από την Κρήτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων στον Καλλικράτη Σφακίων, στο πλαίσιο των  εκδηλώσεων της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Όπως επανέλαβε ο κ. Παυλόπουλος: «Οι απαιτήσεις μας αυτές είναι νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες. Και είμαι βέβαιος ότι και η Γερμανία, μια χώρα που συμπορεύεται μαζί μας στον ευρωπαϊκό δρόμο και συμπαραστάθηκε ενεργά και με κορυφαίες προσωπικότητες στην τελευταία περιπέτεια που έζησε η χώρα μας, αντιλαμβάνεται ότι το να σέβεσαι τον ευρωπαϊκό νομικό Πολιτισμό και την ευρωπαϊκή Ιστορία είναι πράξη χρέους». 

«Τιμούμε σήμερα εδώ, στον Καλλικράτη, τη μνήμη εκείνων οι οποίοι έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 8 Οκτωβρίου του 1943
. Και διδασκόμαστε απ’ αυτήν. Γιατί το να τιμάς τη μνήμη μαρτύρων, σημαίνει πρωτίστως ότι δεν ξεχνάς.  Και δεν ξεχνάμε: Πρώτον ότι για μας, τους Έλληνες, η ελευθερία είναι υπαρξιακή Αρχή. Μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε.  Και γι’αυτό, με κάθε τίμημα, ακόμα και με τη θυσία της ζωής μας, θα υπερασπισθούμε τα σύνορά μας, το έδαφός μας, την κυριαρχία μας. Υπενθυμίζω ότι τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό το μεγάλο χρέος της υπεράσπισης της ελευθερίας, το έθνος των Ελλήνων θα το πράξει  με όρους αρραγούς ενότητας. Ξέρουμε την αξία της ενότητας, γνωρίζουμε το κόστος της διχόνοιας. Είναι αδιανόητο να κάνουμε ξανά λάθη που, μέσα από διχόνοιες και διχασμούς, στο παρελθόν μάς στοίχισαν ακόμα και κομμάτια του εθνικού μας κορμού. Στην μνήμη όλων αυτών, λοιπόν, που εδώ χάθηκαν, θα προασπίσουμε την ελευθερία μας ενωμένοι και αποφασισμένοι» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Δεύτερον, στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, να μη ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος από τη ναζιστική θηριωδία δεν έχει περάσει. Στην Ευρώπη σήμερα βλέπουμε να ξεφυτρώνουν μορφώματα, τα οποία είναι ουσιαστικά και δυστυχώς, συνεχιστές αυτής της θηριωδίας, της απάνθρωπης ιδεολογίας, αν μπορούμε να μιλάμε για ιδεολογία και,  γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να υπερασπισθούμε τον άνθρωπο, τη Δημοκρατία, το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε τέτοια μορφώματα να καθορίζουν το μέλλον μας και, ιδιαίτερα, το μέλλον της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού Πολιτισμού» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Επίτιμος δημότης Σφακίων

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη του Δήμου Σφακίων. Στη σχετική τελετή στο Δημαρχείο, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι «η Πολιτεία, με την ανακήρυξη του Καλλικράτη σε Μαρτυρικό Χωριό, εκπληρώνει, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, ένα πραγματικό χρέος τιμής όχι μόνον απέναντι στα (31) θύματα αυτής της θηριωδίας των ναζί και τις οικογένειές τους, αλλά απέναντι στην ίδια την Ιστορία του τόπου μας. Διότι η ιστορική μνήμη αποτελεί όρο επιβίωσης ενός έθνους».

Επιπλέον, επισήμανε ότι «η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Συμπεριφέρεται στη διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι, δηλαδή δύναμη που εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη, τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα και το έδαφος της πατρίδας μας, που αποτελούν επίσης σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τούτο θα το πράττουμε πάντοτε υπό όρους αρραγούς ενότητας, δοθέντος ότι η Ιστορία μας έχει διδάξει πως τα μεγάλα και σημαντικά - και ιδίως τους εθνικούς μας στόχους- τους επιτυγχάνουμε ενωμένοι. Ενώ η διχόνοια και ο διχασμός μάς στοίχισαν ακριβά, ακόμη δε και τμήματα του εθνικού μας Κορμού. Τέτοια τραγικά λάθη δεν είναι νοητό να τα επαναλάβουμε. Και δεν θα τα επαναλάβουμε» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως είπε, ο κοινός ευρωπαϊκός νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την απόφαση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο «να τη λάβει αρμόδιο δικαστικό forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου.  Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς eθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη». Κατά τον κ. Παυλόπουλο, η ναζιστική θηριωδία που διαπράχθηκε στον Καλλικράτη «εκπέμπει SOS και ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη σημερινή Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, η επανεμφάνιση λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων. 

Αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαϊκούς λαούς που τη συγκροτούν. Κυρίως, πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες αυτές έχουν για την συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών Εμείς, οι Έλληνες, που ζήσαμε πρόσφατα μια μεγάλη οικονομική - και όχι μόνο - κρίση, γνωρίζουμε καλά την αξία του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπισθούμε έναντι όσων βάλλουν σήμερα κατά της αναγκαιότητάς του.  Ταυτοχρόνως, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εναντίον όλων εκείνων, οι οποίοι απεργάζονται την υπονόμευσή του και, εν τέλει, την κατεδάφισή του» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ