2018-10-04 00:20:12
Φωτογραφία για Νέα εγκαίνια σε ΤΟΜΥ με άρωμα εκλογών! Στις 120 έως τέλος του χρόνου!
Γράφει: Μαρία Γλένη 

Μπορεί οι ΤΟΜΥ να παραμένουν άδειες από γιατρούς αλλά ο υπ. Υγείας συνεχίζει να εγκαινιάζει και νέες.

Κατά την επίσκεψη του ο υπουργός Υγείας στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Πάτρα τόνισε ότι υπάρχουν ήδη 8 ΤΟΜΥ στην περιοχή, οι 5 από αυτές σε αυτόνομα κτήρια και 3 που συστεγάζονται σε Κέντρα Υγείας της περιοχής ενώ το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλες 2 νέες δομές.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Αυτές τις ΤΟΜΥ ποιος θα τις πάρει; Παραμένουν άδειες από γιατρούς

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι ήδη, σε όλη τη χώρα, λειτουργούν 96 ΤΟΜΥ που έως το τέλος του 2018 θα φτάσουν τις 120. «Γίνονται μικρά, καλά μελετημένα και εδραιωμένα βήματα στην ανάπτυξη του νέου συστήματος της ΠΦΥ» ανέφερε ο κ. Ξανθός αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την εύρεση κατάλληλων χώρων στέγασης των νέων δομών, όσο και με τη στελέχωση τους με οικογενειακούς γιατρούς , η οποία είναι δυσχερής λόγω της μαζικής μετανάστευσης 18.000 γιατρών στο εξωτερικό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.


«Θέλουμε οι ΤΟΜΥ να είναι αποκεντρωμένες κοντά στις γειτονιές για να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών και να έχουν εξωστρέφεια στην κοινωνία με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και στην κοινοτική φροντίδα», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και συμπλήρωσε: «με τις ΤΟΜΥ η φροντίδα των πολιτών δεν είναι πλέον αποσπασματική και κατακερματισμένη αλλά υπάρχει μια δομή αναφοράς, ένας γιατρός 1ης επαφής με το σύστημα, μια ομάδα άλλων επαγγελματιών υγείας που υποστηρίζει αυτό το έργο και μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν ολοκληρωμένη φροντίδα και οργανωμένη πρόσβαση και σε άλλες υπηρεσίες του συστήματος υγείας».

Για τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται το πρώτο διάστημα λειτουργίας των νέων δομών, είπε ότι υπάρχει μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για άμεση επίλυση των προβλημάτων ενώ απευθυνόμενος στους νέους γιατρούςπου καλούνται να στελεχώσουν το νέο μοντέλο της ΠΦΥ, τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ είναι μια επένδυση που κάνει η πολιτεία σε ένα τομέα του ΕΣΥ που ήταν ελλειμματικός και διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι: «αυτό το σχέδιο της ΠΦΥθα έχει προοπτική και μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, οπότε και θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους , έτσι ώστε να υπάρχει μια ομαλή συνέχεια και με αυτό τον τρόπο οι νέες δομές και το προσωπικό τους να ενταχθούν οργανικά στο ΕΣΥ».

Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά πόσοι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι διαθέσιμοι: «Μόνο 465 οικογενειακοί γιατροί στον ΕΟΠΥΥ για όλη τη χώρα! Πρεμιέρα με αγκάθια»

Προσλήψεις

Για τις προσλήψεις, ο Α. Ξανθός ανέφερε ότι ήδη έχουν προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας περίπου 5.000 μόνιμο προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) και επιπλέον 1000 άτομα μόνιμο διοικητικό προσωπικό από τους επιτυχόντες του 1998. «Από το 2016 και μετά, για πρώτη φορά η αναλογία προσλήψεων/ αποχωρήσεων έχει θετικό πρόσημο.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ