2018-10-04 08:09:34
Φωτογραφία για Η καφεΐνη αυξάνει την ανοχή στον πόνο
Η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την ανοχή στον πόνο, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Σε άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο Psychopharmacology, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, με επικεφαλής τον Δρ Μπουρελ Γκουντιν, περιγράφουν μικρή μελέτη που έκαναν σε δείγμα 62 ανδρών και γυναικών, 19-77 ετών.

Οι εθελοντές έπρεπε να καταγράφουν καθημερινά την ποσότητα της καφεΐνης που κατανάλωναν μέσω καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών, ενεργειακών ποτών και σοκολάτας.

Η μέση κατανάλωση ήταν 170 mg καφεΐνης ημερησίως, περίπου δύο κούπες καφέ, αν και το 15% του δείγματος κατανάλωναν πάνω από 400 mg την ημέρα.

Έπειτα από επτά ημέρες, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να υποβληθούν σε τεστ ανοχής στον πόνο σε εργαστηριακά ελεγχόμενες συνθήκες. Το τεστ αφορούσε στην άσκηση αυξημένης πίεσης ή θερμότητας στην πλάτη ή τον βραχίονα. Όταν πια ο πόνος γινόταν αφόρητος, οι εθελοντές μπορούσαν να πατήσουν ένα κουμπί.


Στο τεστ πόνου είχαν συνεκτιμηθεί, το φύλο και η φυλή, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και άλλες μεταβλητές που μπορεί να επηρέαζαν την αίσθηση του πόνου.

Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι όσο περισσότερη κατανάλωση καφεΐνης αναφερόταν από κάθε άτομο, τόσο μεγαλύτερη η ανοχή στον πόνο.

«Η διατροφή, και όχι μόνο η καφεΐνη, μπορεί να επηρεάζει την ευαισθησία μας στον πόνο. Και η παρούσα μελέτη δείχνει ότι μια διατροφή με πολλά φυτικά συστατικά μπορεί πράγματι να αυξήσει την ανοχή στον πόνο», υπογραμμίζει ο Δρ Γκουντιν.
starxeiamas
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ