2018-10-04 20:34:02
Φωτογραφία για ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ: Δεν κόβονται (το... 2019) οι συντάξεις
Οριστικοποιείται η συμφωνία με την τρόικα! Αναζητούν μόνο τον τρόπο που θα το «σερβίρουν» για πολιτική εκμετάλλευση

Όλα δείχνουν ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είτε θα ακυρωθεί -στην καλύτερη περίπτωση- είτε θα αναβληθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο (είναι για την ώρα το βασικό σενάριο διαπραγμάτευσης). Ουσιαστικά, θα αποτραπεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς (κατά 18%) από τον επανυπολογισμό που θα γίνει στις συντάξεις με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Στο ενδεχόμενο αυτό συνηγορούν τα εξής στοιχεία:

• Υπάρχει έντονη φημολογία πως οι Ευρωπαίοι δανειστές σκέφτονται να συγκαλέσουν έκτακτο Eurogroup μέσα στον επόμενο μήνα, εκτός από το ήδη προγραμματισμένο για τις 3 Νοεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν την ευκαιρία για περισσότερη συζήτηση και διαβούλευση πριν κατατεθεί το οριστικό κείμενο του προϋπολογισμού στη Βουλή την 21η Νοεμβρίου.

• Έτι περισσότερο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τονίζουν τον δημοσιονομικό - εισπρακτικό χαρακτήρα του μέτρου έναντι των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων.


• Στο ίδιο κλίμα είναι και η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται ότι αποδέχεται τη μη περικοπή συντάξεων, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση στις υπόλοιπες μνημονιακές δεσμεύσεις.

Για την ώρα, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών οριστικοποιεί με βάση και τα δύο σενάρια (με περικοπές συντάξεων και χωρίς αυτές) το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα αποστείλει στις 15 Οκτωβρίου στην Ε.Ε. Η εξήγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα δύο σενάρια είναι ότι έγιναν υπό την πίεση του ΔΝΤ και των γερμανικών εκλογών. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις συντάξεις και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

• Το βασικό σενάριο, κατά το οποίο περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, προβλέπει πλεόνασμα 4,14% για το 2019 και «περίσσευμα» 1,223 δισ. ευρώ.

• Στο δεύτερο σενάριο, χωρίς περικοπή συντάξεων και αντιμέτρων με τις ελαφρύνσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, το πλεόνασμα περιορίζεται στο 3,56%, με «περίσσευμα» 122.000.000 ευρώ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, εμφανίζονται κατηγορηματικοί και απολύτως βέβαιοι ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί, σε συνεννόηση πάντοτε με τους δανειστές και χωρίς να απαιτηθούν μονομερείς ενέργειες από την ελληνική πλευρά. Όπως, μάλιστα, έλεγαν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, «η ιστορία έχει οριστικά τελειώσει» και δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να ισχύσει η νέα περικοπή των συντάξεων. Οπότε ουσιαστικά μένει στην κυβέρνηση να διαλέξει τον κατάλληλο (επικοινωνιακά) χρόνο, ώστε να χρησιμοποιήσει την αναστολή του μέτρου στην προεκλογική μάχη. Σε αυτό το πνεύμα πηγές του Μαξίμου έδειχναν προς την πλευρά της Πειραιώς, σημειώνοντας με νόημα και με τη μορφή ερωτήματος «ποια θα είναι η αντίδραση της Ν.Δ., όταν ανακοινωθεί η μη περικοπή;». Όπως πρόσθεταν, η Ν.Δ. «έπαιξε κι έχασε» στο θέμα των συντάξεων, καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις στελεχών της, θα ήθελαν να δουν να έρχονται νέες μειώσεις προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη από τη δυσαρέσκεια των συνταξιούχων.

Ποιοι ωφελούνται από την αναστολή των περικοπών

Άγριες περικοπές (θα αναλογούσαν σε περίπου μια έως έξι μηνιαίες συντάξεις τον χρόνο) θα γλιτώσουν περίπου 1.700.000 συνταξιούχοι, εάν τελικά οι Βρυξέλλες ανάψουν το πράσινο φως για να μην εφαρμοστούν οι νομοθετημένες για το 2019 μειώσεις. Οι περικοπές θα «άγγιζαν» από λίγο έως πολύ περίπου τα 2/3 του συνόλου των περίπου 2.260.000 συνταξιούχων, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν έως τις 12 Μαΐου 2016. Τις πιο σημαντικές απώλειες θα είχαν οι εξής κατηγορίες:

• Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με λίγα χρόνια ασφάλισης (για παράδειγμα, με δεκαπενταετία), ανεξαρτήτως Ταμείου ή του Δημοσίου.

• Όσοι είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης και συνταξιοδοτούνται από το τέως ΙΚΑ, τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο (και απόστρατοι).

• Σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι του τ. ΤΕΒΕ.

• Οι περισσότεροι από τους 391.000 δικαιούχους και δικαιούχες συντάξεων χηρείας (θανάτου).

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περίπου 870.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, ανεξαρτήτως του Ταμείου από το οποίο συνταξιοδοτήθηκαν ή του Δημοσίου, εάν εφαρμόζονταν το 2019 οι περικοπές στις συντάξεις θα είχαν απώλειες ακόμη και πάνω από 1.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση θα έχαναν πάνω από δύο μηνιαίες συντάξεις. Σημαντικό θα ήταν το «κούρεμα» που θα γινόταν στις συντάξεις των δικαιούχων του τ. ΤΕΒΕ. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι απώλειες θα κυμαίνονταν στις τρεις με τέσσερις συντάξεις τον χρόνο.

Στην «γκιλοτίνα» θα έμπαιναν οι συντάξεις θανάτου (χηρείας). Οι δικαιούχοι και οι δικαιούχες αυτών των συντάξεων θα είχαν απώλειες έως έξι μηνιαίες συντάξεις.

(ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 04/10/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ