2012-06-07 14:40:34
Φωτογραφία για Deutsche Bank:Έτσι θα γυρίσουμε την Ελλάδα στη δραχμή
Η Γερμανική τράπεζα περιγράφει τα 10 βήματα που πρέπει να γίνουν για να γυρίσουμε στην δραχμή.

Πώς θα συντελεστεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, περιγράφει σε πολυσέλιδη έκθεσή της η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Σύμφωνα με  την Καθημερινή, αν και οι αναλυτές της θεωρούν ότι δεν είναι αναπόφευκτη η αποχώρηση της χώρας από το ενιαίο νόμισμα, επεξεργάζονται σενάρια που προβλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός ευρωζωνης είτε εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση στις επερχόμενες εκλογές και οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση, είτε εάν δημιουργηθεί «αδύναμη» κυβέρνηση συνεργασίας της Αριστεράς, είτε, ακόμα, εάν υπάρξει «αδύναμη» κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις βλέπει πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το καλοκαίρι, ενώ στην τελευταία περίπτωση την τοποθετεί στα τέλη του έτους – αρχές του 2013. Πάντως, το χρονοδιάγραμμα που βάζει παραδέχεται και η ίδια ότι είναι σενάρια και όχι προβλέψεις, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.


Τα στάδια της επιστροφής

Σε κάθε περίπτωση, τα 10 στάδια της επιστροφής στη δραχμή είναι:

1. Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα μένει από κεφάλαια. Αυτό μπορεί να συμβεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και κάτι τέτοιο θα καταστήσει ανέφικτο για τη χώρα να χρηματοδοτήσει το δημόσιο έλλειμμά της.

2. Συγκαλείται το κοινοβούλιο για να νομοθετήσει εντός Σαββατοκύριακου. Η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση νέου νομίσματος θα απαιτήσει τη δημιουργία και την ψήφιση νέων νόμων ευρείας κλίμακας.

3. Η κίνηση κεφαλαίων τίθεται υπό αυστηρό έλεγχο, τόσο εκτός της Ελλάδας, όσο και στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις.

4. Πιθανή η χρήση εγγράφων «σου χρωστάω» (IOUs) ως μέσου πληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ. Πρόκειται για έγγραφα τα οποία θα δίνει το κράτος σε εργαζομένους και συνταξιούχους και με τα οποία θα δεσμεύεται να τους πληρώσει όταν θα έχει τη δυνατότητα.

5. Η Ελλάδα θα επιλέξει να χρεοκοπήσει στο χρέος της που δεν υπάγεται σε ελληνικό δίκαιο. Δηλαδή, να μην πληρώσει τα ομόλογα και τα δάνεια που βρίσκονται σε ξένο δίκαιο, όπως είναι αυτά από τον μηχανισμό στήριξης, αν και κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο.

6. Ενδεχόμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Η D.B. θεωρεί ότι απαιτείται να λάβουν παρατεταμένη άδεια οι τράπεζες τουλάχιστον για όσο θα διαρκέσει η μετάβαση από το ένα νόμισμα στο άλλο. Κρίσιμης σημασίας είναι το εάν η Ε.Ε. και η ΕΚΤ θα αποφασίσουν να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να ελαχιστοποιηθούν οι ζημίες.

7. Αποκατάσταση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) όπως ήταν στην προ της ΕΚΤ εποχή. Η ΤτΕ λειτουργεί πλήρως και αυτήν τη στιγμή, αλλά πλέον θα πρέπει να τυπώνει νόμισμα, να χαράσσει νομισματική πολιτική, να διαχειρίζεται τα αποθέματα, να χαράσσει τη συναλλαγματική πολιτική κ.λπ.

8. Εκτύπωση εθνικού νομίσματος (δραχμής) και μετατροπή των τοπικών περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων του κράτους.

9. Απότομη υποτίμηση της αξίας της νέας δραχμής. Η D.B. θεωρεί ότι θα φθάσει στο 50%-75%, με απώλειες παντού.

10. Απόσυρση όλων των παλαιών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από την οικονομία για να μην έχουν αξία.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο παλιός είναι αλλιώς..
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο παλιός είναι αλλιώς..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ