2018-10-09 17:08:49
Φωτογραφία για Αν. Τομεάρχης Άμυνας ΝΔ Αναστ. Δημοσχάκης: Ανεξέλεγκτη βαίνει η κατάσταση στον Έβρο!Η κυβέρνηση των ανοικτών συνόρων είναι υπαίτια διατάραξης της γαλήνης και της ομαλής διαβίωσης στα χερσαία σύνορα!
Αθήνα, 09/10/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ανεξέλεγκτη βαίνει η κατάσταση στον Έβρο ! Η κυβέρνηση των ανοικτών συνόρων είναι υπαίτια διατάραξης της γαλήνης και της ομαλής διαβίωσης στα χερσαία σύνορα !

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη & Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με περιστατικά διατάραξης της κοινωνικής ειρήνης και την εύρυθμης λειτουργίας της ζωής των κατοίκων του Έβρου, από πρόσφυγες πολέμου και οικονομικούς μετανάστες.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπως κλείσιμο βασικών οδικών αξόνων, παρεμπόδιση κυκλοφορίας αυτοκινήτων και ατόμων, εισβολή σε εκκλησίες, παρουσία ή με τη συμμετοχή πολυάριθμων ομάδων αλλοδαπών γενικά σε σταθμούς λεωφορείων όπου μαθητές αναμένουν να μεταβούν στα σχολεία τους κ.ά. Επιπλέον έχουν επισημανθεί περιστατικά βίαιης επίθεσης σε διερχόμενα αυτοκίνητα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για μετακίνηση.


Στην ερώτηση υπογραμμίζεται ότι όλα τα παραπάνω φαινόμενα οφείλονται στην προφανή ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις προσφυγικές & μεταναστευτικές ροές.

Συγκεκριμένα φέρνει νομοταγείς & ανυποψίαστους πολίτες της ακριτικής περιοχής αντιμέτωπους με απαιτητικούς αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης της ταλαιπωρίας.

Τα περιστατικά μπορεί να κλιμακωθούν ανεξέλεγκτα και να οδηγηθούμε σε περιστατικά βιαιοπραγίας με άγνωστες συνέπειες για την σωματική ακεραιότητα όλων & για την ασφάλεια μιας νευραλγικής περιοχής . 

Ερωτώνται  οι υπουργοί πόσα και ποια είναι να καταγεγραμμένα μέχρι τώρα παρόμοια περιστατικά καθώς και τι σκοπεύουν να κάνουν για να ανατρέψουν το αίσθημα ανασφάλειας και του φόβου των κατοίκων του Έβρου.  

Αναλυτικά η Ερώτηση:

ΠΡΟΣ : 1. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

              2. Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

                  

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Συναγερμός: Ανεξέλεγκτη βαίνει η κατάσταση στον Έβρο. Οι ταυτισμένοι πρόσφυγες πολέμου και οικονομικοί μετανάστες σε δράση ! 

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές και με εμφατικό τρόπο την έκρυθμη κατάσταση στην οποία έχει εξελιχθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των αθρόων μεταναστευτικών & προσφυγικών ροών στην χώρα μας από τον Έβρο.

Έχουμε υπογραμμίσει τόσο τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εντεταλμένοι από το κράτος παράγοντες διαχείρισης των ροών παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που στο σύνολό τους καταβάλλουν ! 

Έχουμε γνωστοποιήσει ηχηρά τις συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη στο εσωτερικό της χώρας,  αλλά και τον διασυρμό μας ως μέλος της ΕΕ που εισπράττει κοινοτικά κονδύλια για να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το όλο πρόβλημα . 

Ωστόσο το φαινόμενο φαίνεται να κλιμακώνεται με έναν τρόπο που διαταράσσει την ζωή των Εβριτών σε όλο τον νομό και προκαλεί σοβαρό αίσθημα ανασφάλειας και φόβου στους πολίτες.

Έχουμε λάβει γνώση τόσο από μαρτυρίες πολιτών όσο κι από δημοσιεύματα των ΜΜΕ ηλεκτρονικά και μη, για περιστατικά που ξεπερνούν τα όρια της απλής διέλευσης προσφύγων από την περιοχή μας αλλά παρατηρούνται περιστατικά παρεμπόδισης της καθημερινότητας των πολιτών με τρόπο βίαιο και πολλές φορές επιθετικό.

Την Τετάρτη, 3/10, στις 6:00π.μ. στον οδικό κόμβο έξω από την Καβύλη Ορεστιάδας, εμφανίστηκε πλησίον Στρατιωτικού Σχηματισμού ένας αριθμός άνω των 150 προσφύγων και οικ. μεταναστών  που τη νύχτα προφανώς παραβίασαν τα στεριωμένα με Συνθήκες & με αγώνες σύνορα μας.

Στη συνέχεια απέκλεισαν τον κάθετο οδικό άξονα της Ν.Εγνατίας παρεμποδίζοντας την διέλευση οχημάτων & προσώπων από και προς τον οικισμό της Καβύλης.

Το αίτημά τους ήταν να συλληφθούν και να τους παρασχεθεί άσυλο από τις Ελληνικές Αρχές ! 

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από στρατιωτικούς που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την Καβύλη για να φτάσουν στις εκεί μονάδες που υπηρετούν.

Υπάρχει βίντεο από το γεγονός σε πολλές ιστοσελίδες όπου φαίνεται πεντακάθαρα ότι οι ‘καταληψίες’ έχουν ανάψει φωτιές στην μέση του δρόμου & ασκούνται σε απειλές κάθε μορφής & κατηγορίας . 

Ενώ άλλα δημοσιεύματα & ρεπορτάζ αναφέρουν ότι έχουν παρατηρηθεί ανάλογα περιστατικά και στο παρελθόν, ωστόσο στην παρούσα αναφερόμαστε τα καταγεγραμμένα.

 Στις 12/09/18 στο χωριό Πετράδες Διδυμοτείχου καταγράφτηκε περιστατικό με αλλοδαπούς γενικά, οι οποίοι αρχικά προσπάθησαν να ζητήσουν την μεταφορά τους από τα διερχόμενα αυτοκίνητα στην συνέχεια ωστόσο, όταν δεν πέτυχαν στον σκοπό τους, κινήθηκαν με επιθετικές προθέσεις, επιδιώκοντας με βίαιο τρόπο να σταματήσουν τα αυτοκίνητα προκειμένου να επιβιβαστούν.

Έχουν καταγραφεί περιστατικά εισβολής ατόμων σε Ιερούς Ναούς, όπως σε αυτόν του ΙΜΝ Αγ.Θεοδώρων στην Ν.Ορεστιάδα, καθώς επίσης και παρουσία πολυπληθών ομάδων σε στάσεις λεωφορείων, όπου μαθητές τις πρωϊνές και μεσημβρινές ώρες αναμένουν για τις αφιξαναχωρήσεις  από & προς τα σχολεία ! 

Οι Εβρίτες είναι φιλόξενοι και ευαίσθητοι άνθρωποι που έχουν πολύ φρέσκια στην μνήμη τους την οδύνη του ξεριζωμού. Αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και στήριξαν με το υστέρημά τους τους πρόσφυγες πολέμου & όχι μόνον αποστέλλοντας βοήθεια με κάθε μορφή για να στηριχτούν οι ταλαιπωρημένοι από τον πόλεμο συνάνθρωποί τους.

Ωστόσο η προφανής αποτυχία διαχείρισης των προσφυγικών & μεταναστευτικών ροών, η συνεχής αποδυνάμωση της Ελληνικής Αστυνομίας στον Έβρο & η ελλιπής προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας φαίνεται ότι οδηγεί σε περιστατικά με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Φέρνει αντιμέτωπους ανθρώπους που είναι σε ακραία κατάσταση ένδειας και ταλαιπωρίας με ντόπιους νοικοκύρηδες που προσπαθούν να διαφυλάξουν τα αυτονόητα: την κοινωνική ειρήνη κι εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και οικισμών.

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην αποτυχημένη προστασία των συνόρων, την  αποτυχημένη διαχείριση των ροών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, στην αδιαφορία για τις ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικών μέσων και την κακοδιαχείριση εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για την φύλαξη των ευρωπαϊκών κι ελληνικών συνόρων.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω ερωτάσθε:

·        Ποιά και πόσα είναι τα επίσημα περιστατικά που είναι καταγεγραμμένα από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές στον Έβρο;

·        Ποιές είναι οι ενέργειες στις οποίες σκοπεύετε να προβείτε για να αντιστρέψετε το αίσθημα ανασφάλειας και φόβου που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους του Έβρου;

·        Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε τόσο στους Διεθνείς Οργανισμούς όσο & στις Χώρες του εγγύς περιβάλλοντος & τι κυρώσεις θα ζητήσετε να επιβληθούν σε βάρος τους;
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ