2012-06-07 20:16:21
Φωτογραφία για Επίσκεψη του διευθυντή της αμερικανικής CIA στη Βουλγαρία Χαιρέτησε τις προσπάθειες της Βουλγαρίας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Με τον πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ, τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας και με τους διοικητές των υπηρεσιών πληροφοριών της Βουλγαρίας συναντήθηκε ο διευθυντής της αμερικανικής CIA, Ντέιβνιτ Πετρέους, στη διάρκεια της επίσκεψης του στη Βουλγαρία από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου.

O διευθυντής της CIA χαιρέτησε τις προσπάθειες της Βουλγαρίας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης.

«Το γεγονός, ότι ο κ. Πετρέους αφιέρωσε τόσο χρόνο για την επίσκεψη του στη Βουλγαρία είναι ενδεικτικό για την εμπιστοσύνη, που έχουν σε μας οι εταίροι μας», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. Ο κ. Μπορίσοφ ευχαρίστησε θερμά τον Αμερικανό αξιωματούχο για την αναγνώριση των προσπαθειών της Σόφιας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πετρέους «υπογράμμισε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδοκιμάζουν και ενθαρρύνουν την πορεία της Βουλγαρίας προς εκσυγχρονισμό όπως και τις προσπάθειες για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, για μεγαλύτερη διαφάνεια στον ενεργειακό τομέα και για την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια».

Επίσης, ο διευθυντής της CIA αναφέρθηκε στην ανάγκη για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών.

Βούλγαροι αναλυτές τονίζουν ότι ο κ. Πετρέους είναι ο δεύτερος επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά την επίσκεψη του προκάτοχου του Λέον Πανέτα, πριν δύο χρόνια. Επισημαίνουν ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται τέσσερις μήνες μετά την άφιξη στη Σόφια της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρη Κλίντον, ένα από τα κύρια θέματα της οποίας υπήρξε το μορατόριουμ στις έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στη Βόρεια Βουλγαρία, για την οποία δείχνει έντονο ενδιαφέρον η αμερικανική επιχείρηση Chevron.

Όπως επισημαίνουν οι Βούλγαροι παρατηρητές στα πρώτα σχόλια τους, στους μήνες μετά την επίσκεψη της κ. Κλίντον και του ειδικού απεσταλμένου του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, που ήρθε στη Σόφια λίγες μέρες μετά την άφιξη της κ. Κλίντον τον περασμένο Φεβρουάριο (με σκοπό να διερευνήσει τις δυνατότητες εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστόλιθο με τρόπο που να σέβεται το περιβάλλον), στη Βουλγαρία παρατηρείται δυναμική προσπάθεια στην κατεύθυνση της «άμβλυνσης» των όρων του ορατορίου, το οποίο το κυβερνόν κόμμα αναγκάστηκε να ψηφίσει στη Βουλή πέρσι ύστερα από δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Ως αφορμή υπέρ της «ανάγκης αναθεώρησης των αυστηρών όρων του μορατόριουμ», οι ενδιαφερόμενοι κύκλοι προβάλουν το επιχείρημα περί της υποτιθέμενης «υπερβολικής αυστηρότητας της απαγόρευσης, η οποία δυσχεραίνει κάθε έρευνα για φυσικό αέριο στη χώρα», όπως υποστηρίζεται.

http://www.kathimerini.com.cy/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Να πάρει ότι μπορεί..
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Να πάρει ότι μπορεί..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ