2018-12-21 09:23:17
Φωτογραφία για ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ: Θα κάνουν… κακές γιορτές κλέφτες και διαρρήκτες
Oι μορφές εγκληματικότητας που αναπτύσσονται στον νομό Ηρακλείου αντικατοπτρίζονται στο σχέδιο αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου ενόψει της εορταστικής

περιόδου, το οποίο παρουσιάζει η «Π».

Πρόκειται για εγκλήματα κάθε μορφής, από κλοπές πορτοφολιών και τσαντών μέχρι ληστείες, κλοπές ζώων και ζωοκτονίες.

Όπως αναφέρεται στον σχεδιασμό της τοπικής Αστυνομίας, επιδιώκεται και φέτος η γενική αστυνόμευση στους τομείς ασφάλειας, τάξης και τροχαίας σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ειδικών ζητημάτων αστυνόμευσης που υπάρχουν αυτές τις ημέρες.

Όπως τονίζεται επίσης στη σχετική διαταγή που έχει αποσταλεί σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες και στα Τμήματα του νομού, κατά την περίοδο αυτή παρατηρείται αυξημένη κίνηση προσώπων σε δημόσιους χώρους και διακίνηση αγαθών που αυξάνει τις ευκαιρίες διάπραξης των εγκληματικών  πράξεων.


Ιδιαίτερη προσοχή ζητείται καθώς οι δράστες μεμονωμένοι ή σε ομάδες δραστηριοποιούνται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε χωριά της ενδοχώρας και εκμεταλλεύονται τις συνθήκες που αναπτύσσονται αυτές τις ημέρες. Από τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ ζητείται ιδιαίτερη προσοχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση επιβατών, σε χώρους όπου γίνεται μεγάλη διαχείριση χρηματικών ποσών.

Ακόμη, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στους δρόμους καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τις ημέρες αυτές πολλοί Ηρακλειώτες βρίσκονται εκτός πόλης, με τα σπίτια τους να αποτελούν «στόχο» επίδοξων διαρρηκτών.

Τα εγκλήματα των ημερών

Όπως τονίζεται στην αστυνομική διαταγή, τα εγκλήματα που παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες είναι οι κλοπές πορτοφολιών, οχημάτων, τσαντών, κυρίως όπου υπάρχει συγκέντρωση κόσμου. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι τις ημέρες αυτές είναι στο «φόρτε» τους οι διαρρήξεις εκκλησιών, οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, χρυσοχοείων, αλλά και οι ληστείες σε πεζούς, σε δημόσια ταμεία, πρακτορεία ΟΠΑΠ και σε ταχυδρομικούς διανομείς.

Οι αστυνομικοί καλούνται ακόμη να γνωρίζουν και να λαμβάνουν μέτρα καθώς καταγράφονται αυτή την περίοδο εγκλήματα σε βάρος ηλικιωμένων.

Για την τοπική ΕΛ.ΑΣ οι κλοπές μετάλλων, ιδιαίτερα μετασχηματιστών ΔΕΗ, καλωδίων, φρεατίων, μεταλλικών προτομών παρουσιάζουν επίσης έξαρση.

Σύμφωνα με τη σχετική διαταγή, το σχέδιο αστυνόμευσης αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε περιστατικά εκμετάλλευσης προσώπων, όπως σε ανήλικους, ανάπηρους, αλλά και σε άτομα που «επαιτούν φανερά ή συγκαλυμμένα».

Φυσικά, έλεγχοι ζητούνται για την αποτροπή τυχερών παιχνιδιών, ηλεκτρονικών ή μη, αλλά και για περιπτώσεις ζωοκλοπής και ζωοκτονίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους ελέγχους και στη συνεχή παρουσία αστυνομικών σε λαϊκές αγορές, εμπορικά κέντρα και ιερούς ναούς και γενικότερα σε σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων.

Για την Αστυνομία του Ηρακλείου είναι απαραίτητοι οι συνεχείς έλεγχοι στην ανεξέλεγκτη, όπως τονίζεται, σφαγή αμνοεριφίων. Στο σχέδιο αστυνόμευσης για την τρέχουσα περίοδο προβλέπονται ακόμα και αυξημένα μέτρα περιμετρικά των φυλακών Αλικαρνασσού, «υπό τον φόβο εξεγέρσεων».

Σε ό,τι αφορά στην οδική ασφάλεια γίνεται η εξής αναφορά: «Διαρκής αστυνόμευση στα χαρτογραφημένα επικίνδυνα σημεία του νομού Ηρακλείου»

Ζητούνται επίσης έλεγχοι για την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφοράς και αλκοτέστ. «Τα μέτρα τροχαίας ξεκινούν από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι και το τέλος της εορταστικής περιόδου. Τα μέτρα θα πρέπει να είναι συνεχή και ουσιαστικά, να έχουν προληπτικό και κατασταλτικό χαρακτήρα».

Θάνος Περβολαράκης

patris.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ