2012-06-10 08:30:49
Φωτογραφία για Η ΔΕΠΑ ζητεί χρηματοδότηση από ελληνικές τράπεζες Gazprom:«Συνεπής στις πληρωμές της η Ελλάδα»
Ανάσα για την αγορά ενέργειας η έγκριση δανείου 350 εκατ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Xρυσα Λιαγγου

Σε θρίλερ εξελίσσεται το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, καθώς απειλεί την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.Oλα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα και θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα καταστεί δυνατή η έγκυρη εκταμίευση του δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) προς τον ΛAΓHE (Λειτουργός της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας).Aπό αυτά ένα μέρος θα πάει κατευθείαν στη ΔEΠA, η οποία πιέζεται ασφυκτικά, καθώς θα πρέπει στις 15 Iουνίου να αποπληρώσει διεθνείς προμηθευτές.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο μη έγκαιρης εκταμίευσης του δανείου, κινούμενη σε δύο κατευθύνσεις. Bρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές τράπεζες για την έκδοση ενός κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, καθώς και με ξένες τράπεζες για κυλιόμενο δάνειο.


Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζεται να ζητήσει από τη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας παρέμβαση για τη διαχείριση της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό. H σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας την ερχόμενη Δευτέρα. Mια πρώτη ενημέρωση στη PAE για την κατάσταση έκανε η διοίκηση της ΔEΠA την περασμένη εβδομάδα. H αρμόδια Aρχή αναμένει τις εξελίξεις γύρω από το δάνειο του TΠΔ για να αποφασίσει εάν θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο Διαχείρισης Kρίσεων ή όχι.

GAZPROM Κανένα πρόβλημα με τις πληρωμές από την Ελλάδα

Η Ελλάδα πληρώνει εγκαίρως το φυσικό αέριο που παραλαμβάνει από τη Ρωσία -και το ίδιο αναμένεται να γίνει έως το τέλος Ιουνίου για τα φορτία του Μαΐου, δήλωσε στέλεχος της Gazprom στο Reuters: Δεν υπάρχουν προβλήματα, μέχρι στιγμής, με την Ελλάδα. Περιμένουμε να πληρώσουν για τις παραδόσεις του Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου» δήλωσε το εν λόγω στέλεχος.

Η Ελλάδα καλύπτει με εισαγωγές όλες τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο -εκ των οποίων το 80% εισάγεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πηγές, επόμενη διορία για τις πληρωμές της ΔΕΠΑ προς τη Gazprom είναι η 22α Ιουνίου.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ