2012-06-10 08:52:00
Φωτογραφία για Συνέχεια δικών στην Τουρκία
ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ

[email protected]

Συνεχίζεται στις 15 Ιουνίου η εξ αναβολής δίκη της υπόθεσης «Βαριοπούλα» στις φυλακές Σιλιβρί στην Τουρκία. Συνολικά θα καθίσουν στο εδώλιο 365 κατηγορούμενοι, οι οποίοι φέρονται πως συμμετείχαν στην προσπάθεια ανατροπής του πολιτεύματος το 2003. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται μέλη του βαθέος τουρκικού κράτους – στρατιωτικοί απόστρατοι και μη, δικαστές, ακαδημαϊκοί όλοι τους υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα της χώρας. Μια πρώτη δίκη ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου του 2010 με 187 κατηγορούμενους στο εδώλιο. Εκτοτε, όμως, και ο αριθμός των κατηγορούμενων αυξήθηκε και το κατηγορητήριο διογκώθηκε με ντοκουμέντα κι αιτιάσεις.

Παράλληλα εκτυλίσσεται – με τις δικές της αναβολές κι επαναλήψεις της διαδικασίας- και η δίκη για την υπόθεση «Εργκένεκον»- επίσης για συνωμοσία ανατροπής του πολιτεύματος, επίσης με αντίστοιχους κατηγορούμενους, η οποία αποκαλύφθηκε το 2004 κι η οποία ξεκίνησε να δικάζεται το 2008
. Αμφότερες πάντως έχουν αρχίσει να εξαντλούν την υπομονή των Τούρκων. Εχουν διαρκέσει πολύ, έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις και εκτεταμένη κάλυψη από τα ΜΜΕ, έχουν προκαλέσει αναταραχή στις τάξεις του στρατεύματος, της απονομής δικαιοσύνης κ.ά. Παράλληλα, επειδή έχουν βασιστεί σε ειδικές εξουσίες που έχουν αποδοθεί στους εισαγγελείς, έχουν αρχίσει να προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα όλων. Αυξάνουν καθημερινά δηλαδή στον τουρκικό Τύπο οι φωνές εκείνων, όπως του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αριντς με δήλωσή του στην «Τέρκις Ντέιλι Νιουζ», που εκτιμούν ότι οι δίκες πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε όσοι αθωωθούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους κι όσοι καταδικαστούν να ασκήσουν εφέσεις εναντίον των αποφάσεων ώστε να κριθούν αμετάκλητα και να αποκατασταθεί η κοινωνική ηρεμία. Επίσης, για να μη μετατραπεί η όλη κατάσταση με τις δίκες σε «παγίδα» για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς στους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται και βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και έχει τεθεί θέμα με την ασυλία τους και το πόσο παραβιάζεται αυτή με την κράτησή τους.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έφυγε από τη ζωή η Ζωρζ Σαρρή
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έφυγε από τη ζωή η Ζωρζ Σαρρή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ