2012-06-10 19:40:22
Φωτογραφία για Προκλητική Παρέμβαση Τουρκίας στη Βοσνία
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Άρθρο του Μ. Φιλίποβιτς στη NOVOSTI αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, ότι ο εκλογικός νόμος της Β-Ε δεν πρόκειται να αλλάξει και οι δημοτικές εκλογές στη Σρεμπρένιτσα θα διεξαχθούν όπως στους υπόλοιπους δήμους. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την τοποθέτηση του τούρκου πρέσβη στη Β-Ε, Αχμέτ Γιλντίζ, ότι οι επικείμενες τοπικές εκλογές στη Σρεμπρένιτσα πρέπει να διεξαχθούν βάσει της εκλογικής λίστας που διαμορφώθηκε βάσει της απογραφής του 1991. Ο κ. Ντόντικ τόνισε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη παρέμβαση του τούρκου διπλωμάτη στα εσωτερικά θέματα της χώρας, η οποία ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία είναι υπέρ μίας πλευράς στην Β-Ε. 

Επισημαίνεται επιπλέον ότι τα κόμματα των Μποσνιάκ στην Β-Ε θα ζητήσουν το επόμενο διάστημα από τη διεθνή κοινότητα να αλλάξει ο εκλογικός νόμος της χώρας, ώστε η Σρεμπρένιτσα, η οποία βρίσκεται στην επικράτεια της Σερβικής Δημοκρατίας της Β-Ε, να αποκτήσει ειδικό καθεστώς πριν τις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου και να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους πολίτες της που ζούσαν εκεί πριν τον πόλεμο να συμμετάσχουν στις εκλογές, ανεξαρτήτως του σημερινού τους τόπου διαμονής
. Η Σερβική Δημοκρατία της Β-Ε χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή ως αντισυνταγματική, τονίζοντας ότι είναι μη αποδεκτό να εξαιρείται η Σρεμπρένιτσα από τη συνταγματική τάξη στην οποία ανήκει. 

Διαβάστε περισσότερα O εκπρόσωπος του σερβικού κόμματος SNSD, Ράικο Βάσιτς, χαρακτήρισε την εισήγηση του τούρκου πρέσβη ως σκανδαλώδη από διπλωματική και πολιτική άποψη, τονίζοντας ότι μια τέτοια συμπεριφορά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα οδηγούσε στην απέλαση του πρέσβη και στην αποστολή νότας διαμαρτυρίας στη χώρα από την οποία προέρχεται.

Θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον δεδομένου ότι ο νέος Πρόεδρος της Σερβίας Νίκολιτς ούτε καν αποδέχεται τις σφαγές στη Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία.

http://www.analystsforchange.org/2012/06/blog-post_8093.html
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εμπόλεμη Ζώνη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εμπόλεμη Ζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ