2012-06-11 14:25:52
Φωτογραφία για ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ Η θεσμική απόφαση των υπουργών εξωτερικών Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας
Η σταθερότητα στον Καύκασο ο κανόνας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας «Μνημόνιο Περιφερειακής Συνεργασίας» ήταν η δημιουργία της συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας , στην μίνι σύνοδο τηςTrabzon, στην οποία τοποθετήθηκαν και σχολιάστηκαν τα σχέδια οικονομικού και πολιτιστικού περιεχομένου και αποφασιστεί τέλος η διοργάνωσης της παρόμοιας συνόδου κάθε έξη μήνες.

Η σύνοδος φιλοξένησε εκτός των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών τους Davutoğlu,Grigol Vaşadzeκαι Elmar Memmedyarovκαι ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι συνομιλίες εστιάσθηκαν κυρίως στην συνεργασία στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο και οι συνομιλίες έκλεισαν με την υπογραφή του Μνημονίου Περιφερειακής Συνεργασίας της Trabzon.

« Η συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την Γεωργία αποτελεί κατά ένα τρόπο και την βάση των σχεδίων που συσχετίζονται με την Μαύρη Θάλασσα , την Κασπία θάλασσα και την Μεσόγειο « δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και πρόσθεσε … «ο αγωγός ενέργειας Μπακου-Τιφλίδα-Ceyhan και η σιδηροδρομική γραμμή Μπακου -Τιφλίδα –Karsθα ένωση τις σημαντικότερες γραμμές της Ευρασίας και αυτό θα ξαναζωντανέψει τον ιστορικό δόμο του Μεταξιού» ανέφερε ο Davutoğlu.


Η περιφερειακή ασφάλεια και η σταθερότητα ήταν τα δεύτερα πιάτα που σερβιρίστηκαν στην τριμερή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και στο θέμα αυτό ακολούθησε η αξιολόγησης του Davutoğlu, ο οποίος υπενθύμισε τους 5 μάρτυρες Αζερους στρατιώτες που σκοτώθηκαν από τα πυρά των Αρμενικών δυνάμεων στο σύνορο του Άνω Καραμπάχ.

« Αισθανόμαστε σοβαρούς ενδοιασμούς λόγο της τελευταίας έντασης που κυριάρχησε στα υπό κατοχήν εδάφη και κυρίως νιώθω βαθιά λύπη για τον θάνατο των πέντε αδελφών Αζέρων στρατιωτών μας. Εμείς ως μέλος της ομάδας Μινσκ , κάνουμε το κάθε τι δυνατό για την επίλυση του προβλήματος αλλά οι προσπάθειες αυτές δυστυχώς είναι άκαρπες λόγο της αδιαλλαξίας που δείχνει η Αρμενία», σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

Ο τριμερής μηχανισμός πιστεύω είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα αποτελέσει τον μοχλό διασφάλισης τη μόνιμης σταθερότητας και της ειρήνης στον Καύκασο και κανείς να μην παρασυρθεί από τις σκέψεις ότι αποτελεί τον μηχανισμό παραβλέψεις αλλά είναι ένα έργο που βασίζεται καθολικά στην συνεργασία .

 Η δεύτερη συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας. Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Φεβρουάριο στο Μπατουμ της Γεωργίας σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε στην τωρινή σύνοδο.

ΤRT-ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

*Επίσημο Οργανο προπαγάνδας του Τουρκικού Κράτους
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ