2019-03-27 17:02:10
Φωτογραφία για Τσίπρας καλεί Μέρκελ...
...εν μέσω παροχολογίας και αρνητικών δημοσκοπήσεων Αίτημα για συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ κατέθεσε το πρωθυπουργικό γραφείο στην Καγκελαρία, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost από διπλωματικές πηγές του Βερολίνου. Το αίτημα είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτό, όπως συνέβη και στο παρελθόν αλλά δεν έχει κλειστεί ακόμη η ημερομηνία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε ένα βήμα πιο κοντά τον Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο την οποία κάποτε αποκαλούσε «madam Μέρκελ» και δήλωνε ότι θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα «μέρα μεσημέρι». Τελικά προχώρησε σε κυβίστηση ο ίδιος κάνοντας διεθνή όρο την “kolotuba”. Ενα νέο τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ θα είχε στόχο την ενδυνάμωση του σοσιαλδημοκρατικού προφίλ που θέλει να κτίσει αλλά και για να της ζητήσει μία χείρα προεκλογικής βοήθειας.

Το «δώρο Πάσχα»

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συζητήσεις περί προεκλογικών παροχών στον απόηχο της δήλωσης του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, με την οποία άφησε ανοιχτό την καταβολή κοινωνικού επιδόματος σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους το οποίο θα βαφτιστεί «Δώρο Πάσχα».


Μπορεί να ενόχλησε κάποιους στην κυβέρνηση αλλά ο λόγος φαίνεται να είναι ότι ο υφυπουργός μαρτύρησε ένα προεκλογικό όπλο που συζητιέται εδώ και τουλάχιστον 2-3 μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Newpost. Είχε συζητηθεί στο πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής που θα μπορούσε να ακολουθηθεί και στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις 24 Φρβρουαρίου από την οποία παρήλασαν αρκετοί υπουργοί και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με προεκλογικές ιδέες.

Η νέα δήλωση που έκανε ο κ.Πετρόπουλος μετά από παρέμβαση Τσακαλώτου ότι «τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο οποίος τα ανακοινώνει» δεν ήταν ούτε καν μισοδιάψευση. Η εικόνα που δίνεται είναι ότι τον «μάζεψαν» γιατί ήταν λάθος και η στιγμή που αποκαλύφθηκε το μυστικό, διότι είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια και τις 120 δόσεις και είναι έντονη η καχυποψία στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση Τσίπρα για προεκλογικούς λόγους θα μοιράσει χρήματα.

Τα «ορφανά» 658 εκατ.

Η δήλωση Πετρόπουλου στο news247 ότι «ακούγεται και λένε πολλοί ότι θα δώσουμε εκτάκτως ένα επίδομα, διότι υπάρχει ένα μέρος που μπορούμε να δώσουμε» δεν είναι στον αέρα. Από τον Οκτώβριο του 2018 οι θεσμοί είχαν εντοπίσει ένα «κενό» αρκετών εκατομμυρίων για τα οποία ήταν ασαφές το που προορίζονταν.

Στα μέσα Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προυπολογισμού, εμφάνισε δαπάνες «υπό κατανομή» ύψους 658 εκατ. ευρώ χωρίς να διευκρινίζει και πάλι που θα διοχετευτούν. Αποκαλυπτική ήταν και η τελευταία έκθεση της Κομισιόν, η οποία άφηνε αιχμές για ενδεχόμενη χρήση τους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η ψαλίδα

Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν καμία ανατροπή των συσχετισμών που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση με το πακέτο των θετικών μέτρων. Ακόμη και η αύξηση του κατώτατου μισθού που αποτελούσε κοινωνική αναγκαιότητα πιστώθηκε στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη (70%) και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που είναι στην κυβέρνηση και την έφεραν στη Βουλή. Το προβάδισμα της ΝΔ παραμένει ισχυρό άνω των 8-9 μονάδων και στις δημοσκοπήσεις που άρχισαν να γίνονται για τις ευρωεκλογές. Το Μαξίμου αναζητάει σωσίβια για να αποφύγει μία μεγάλη ήττα.

Όσο ξετυλίγονται οι θέσεις των κομμάτων γίνονται πιο ειδιάκριτες και οι διαχωριστικές γραμμές. Οι σκέψεις της κυβέρνησης για «δώρο του Πάσχα» προς τις πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες ποντάρει, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, δείχνει την απόσταση από τη ΝΔ που προτάσσει την στήριξη και του ιδιωτικού τομέα που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τα μνημόνια και την στρατηγική της υπερφορολόγησης.

ΝΔ: Στο πρωθυπουργικό γραφείο οι μεγάλες υποδομές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ και του νέου μοντέλου διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Ο

στόχος του είναι να κερδίσει την θετική ψήφο των πολιτών. «Υποδομές σημαίνουν ανάπτυξη, αφού κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε αυτές επιστρέφει περίπου διπλάσιο στην οικονομία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στην παρουσίαση του προγράμματος για τις Υποδομές την Τρίτη. «Το δικό μας σχέδιο σημαίνει 10-12 δις σε επενδύσεις υποδομών σε μία 4ετία, έως 2% πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως και περίπου 45.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο» τόνισε.

Ο τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται ένα «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Ανάπτυξης Υποδομών». «Καλό θα είναι, όλοι φυσικά να ακούγονται, αλλά ο κεντρικός σχεδιασμός μεγάλων έργων υποδομής να υπάγεται απ’ευθείας στο Πρωθυπουργικό Γραφείο» τόνισε.

«Για να τελειώνουμε μια και καλή με την μικροπολιτική σκοπιμότητα στην επιλογή των έργων.»

Αναφέρθηκε στη σύγχυση που υπάρχει σήμερα στις αρμοδιότητες συντήρησης των έργων, γεγονός που αναδείχθηκε πρόσφατα ακόμη και με ιστορικές γέφυρες, όπως αυτή της Πλάκας ή του Κερίτη, που καταρρέουν, με τον ένα φορέα να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλον. Η ΝΔ σχεδιάζει τη δημιουργία ψηφιακού «Εθνικού Μητρώου Υποδομών», δηλαδή μια ενιαία βάση δεδομένων, που θα περιλαμβάνει όλα τα έργα Υποδομής της χώρας με το φορέα που είναι αρμόδιος για τον τακτικό έλεγχο και τη συντήρησή τους. «Όλα τα έργα Υποδομών θα έχουν έναν μοναδιαίο αριθμό, για να τελειώνει το πρόβλημα με το μπαλάκι των ευθυνών» τόνισε ο κ.Καραμανλής...
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ