2012-06-12 07:07:05
Φωτογραφία για Η Απογραφή κόλλησε τα προνοιακά επιδόματα
Ένα παράδειγμα της προχειρότητας με την οποία αποφασίστηκε να μεταφερθούν εν μια νυκτί αρμοδιότητες στους δήμους αλλά και της γραφειοκρατικής κακοδαιμονίας που διατρέχει αυτή τη χώρα αποτελεί η περίπτωση με την καθυστέρηση στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι, με την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, η ευθύνη της καταγραφής των δικαιούχων, της έκδοσης βιβλιαρίων και η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων γίνεται πλέον από τους Δήμους, μετά την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει σε πρώτη φάση στους δήμους στην έδρα των οποίων στεγάζονταν οι σχετικές διευθύνσεις των Νομαρχιών. Τα χρήματα δίνονται από την κεντρική κυβέρνηση ανα δίμηνο. Ωστόσο, για το τρέχον δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου χρήματα δεν έχουν δοθεί στους δικαιούχους με δήμους και Υπουργεία να έχουν εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση σχετικά με το ποιος ευθύνεται. Το γεγονός είναι πως εδώ και κάποιους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύπλοκη διαδικασία απογραφής των δικαιούχων και δημιουργία Εθνικού Μητρώου, καθώς, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, ανακαλύφθηκαν αρκετές περιπτώσεις μαϊμού- επιδομάτων
. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως στην απογραφή που ολοκληρώθηκε στις 16 Μαρτίου 36.294 δικαιούχοι δεν εμφανίσθηκαν καθώς προσήλθαν 203.998 δικαιούχοι, όταν κατά τη διάρκεια του 2011 προνοιακό επίδομα ελάμβαναν 240.292 Και βέβαια κανείς δεν θα μπορούσε να έχει αντίρρηση με το ξεκαθάρισμα του τοπίου. Αλλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα όπου οι ρυθμοί της δημόσιας διοίκησης δεν είναι και οι πιο γρήγοροι του κόσμου, η διαδικασία της διασταύρωσης των στοιχείων ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και χιλιάδες συμπολίτες μας με ιδιαίτερες ανάγκες περιμένουν ακόμα τα επιδόματα τους. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαβεβαιώνει πως ολοκλήρωσε τις διαδικασίες που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητά του, σχετικά με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του β’ διμήνου 2012 των δικαιούχων ΑμεΑ. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, “έχει ήδη πραγματοποιηθεί η μετάπτωση των τεχνικών δεδομένων της απογραφής και ως αποτέλεσμα, τα στοιχεία των δικαιούχων έχουν μεταφερθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών”. Οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών σε Δήμους και Περιφέρειες πέρασαν από διαδικασία εκπαίδευσης, ακόμη και σε Δήμους οι οποίοι δεν είναι συνδεδεμένοι με τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και πλέον σε εξέλιξη είναι η διαδικασία της διασταύρωσης στοιχείων.

• Συνεχώς νέες αιτήσεις στους Δήμους Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής

Ο Χ-τύπος μίλησε με υπεύθυνους των Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Δήμους Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής, οι οποίοι μας ενημέρωσαν πως προς το παρόν δεν εμπλέκονται με τη διαδικασία πληρωμής των επιδομάτων αλλά με την καταγραφή των δικαιούχων και έκδοση των σχετικών βιβλιαρίων, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει από πέρσι τον Ιούλιο. Η δουλειά αυτή γίνεται από ειδικές επιτροπές οι οποίες συνεδριάζουν κάθε μήνα. Στο Δήμο Νέας Ιωνίας μέχρι και τις 25 Μαΐου είχαν εκδοθεί 550 βιβλιάρια ενώ συνολικά έχουν απευθυνθεί στην Κοινωνική Υπηρεσία 645 άτομα. Αντίστοιχα, στο Δήμο Ηρακλείου έχουν εκδοθεί 225 βιβλιάρια. Πάντως, όπως μας πληροφόρησαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι των δύο δήμων, υπάρχει συνεχής ροή νέων αιτήσεων από πολίτες. Και πρέπει να αναφερθεί πως τα επιδόματα αυτά, παρά το γεγονός πως ανέρχονται περίπου στα 560 ευρώ το δίμηνο, για πολλούς εξ αυτών είναι ζωτικής σημασίας αφού δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος. Ιδιαίτερα ανησυχητικό εξάλλου είναι το γεγονός πως αυξάνεται ο αριθμός των νέων ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα που λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα. Είναι άνθρωποι από 20-25 ετών μέχρι και τα 45 που εξαρτώνται από το επίδομα και βρίσκονται σε απόγνωση.

• Στα τέλη Ιουνίου εκτιμάται ότι θα δοθούν τα επιδόματα

Στην περιοχή των βορείων προαστίων ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει αναλάβει μέχρι και τις 31 -12 το βάρος της απογραφής και της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους 14 δήμων. Ο Χ-τύπος μίλησε με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, όπου 5 υπάλληλοι καλούνται να φέρουν εις πέρας μιας διαδικασία που αφορά περίπου 7500 συμπολίτες μας! Αυτή τη στιγμή λοιπόν ολοκληρώνεται η διαδικασία αντιπαραβολής των αρχείων των δήμων και του Εθνικού Μητρώου, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως θα δοθούν τότε και τα επιδόματα καθώς ακολουθεί ολόκληρη διαδικασία με υποβολή προϋπολογισμού από τους δήμο προς το Υπουργείο Εσωτερικών βάσει των νέων δεδομένων. Και η εκτίμηση είναι πως τα επιδόματα καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δοθούν μάλλον στο τέλος Ιουνίου και όχι στις 15 Ιουνίου όπως ακούγεται τις τελευταίες ημέρες. Από την υπηρεσία μας ενημέρωσαν ακόμα πως έχουν γίνει λάθη στην απογραφή τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν στην πορεία αλλά μέχρι να γίνει αυτό οι δικαιούχοι δεν θα πληρωθούν αλλά θα πάρουν τα χρήματα αναδρομικά. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, πάντως, καλεί με ανακοίνωσή του τους αρμόδιους φορείς και ειδικότερα τους υπεύθυνους του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να επιδείξουν την δέουσα ευαισθησία και να προχωρήσουν άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη.

• Ποιοι εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο

Στο Εθνικό Μητρώο εντάσσονται οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας των δικαιούχων επιδόματος αναπηρίας (τυφλότητας, κωφαλαλίας, τετραπληγίας, παραπληγίας, ακρωτηριασμού σε ασφαλισμένους του Δημοσίου και ανασφαλίστους, βαριάς νοητικής καθυστέρησης, εγκεφαλικής παράλυσης, βαριάς αναπηρίας, συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας, συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης, Σ.Ε.Α.Α, νόσου του Χάνσεν και επιδόματος κίνησης), δικαιούχοι επιδόματος απροστάτευτων ανηλίκων, δικαιούχοι επιδόματος ομογενών, δικαιούχοι επιδόματος στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ και οι δικαιούχοι διατροφικού επιδόματος νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων. “
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ