2019-04-02 23:20:47
Φωτογραφία για Κάθε μέρα Πρωταπριλιά είναι...
Η καθιερωμένη πρωταπριλιά πέρασε. Ε, και; Κάθε μέρα σαν πρωταπριλιά είναι... Τα χονδροειδή ψεύδη που κατασκευάζονται και δημοσιεύονται καθημερινά στον τύπο και τα κοινωνικά δίκτυα που διακινούνται καθημερινά δεν διαφοροποιούν την ημέρα από τις υπόλοιπες.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ με πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχεται το χάος που επικρατεί με τις πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα και κάνει λόγο για την ανάγκη αναθεώρησης των κανόνων επί το αυστηρότερο, με εμφανή την αυτοκριτική προσέγγιση. Οι δηλώσεις δεν γίνονται σε τυχαίο χρόνο. Εχει προηγηθεί η διαπίστωση για το ρόλο του Facebook στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και στην διάδοση ακροδεξιών - ρατσιστικών θέσεων, αλλά και στον επηρεασμό της κοινής γνώμης σε εκλογικές διαδικασίες (βλ. σκάνδαλο Cambridge Analytica). Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο με τη ζωντανή μετάδοση του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία, ενώ οι αλλαγές στη νομοθεσία της Ε.Ε. καθιστούν πλέον συνυπεύθυνες τις πλατφόρμες για τη διακίνηση του υλικού.


Αυτό το ανεξέλεγκτο τοπίο, που σήμερα ομολογεί το «αφεντικό» του Facebook, ήδη εδώ και χρόνια έδωσε βήμα και πυροδότησε ένα άνευ προηγουμένου κίνημα ακροδεξιάς ρητορικής και συνωμοσιοσιολογίας και επηρεάζει δραματικά τις πολιτικές εξελίξεις και τις ασκούμενες πολιτικές, ακριβώς επειδή ψεκασμένες θεωρίες και χονδροειδή fake news διακινήθηκαν από τις πλατφόρμες. Αυτό που δεν λέει ο ιδρυτής του Facebook είναι ότι όλο αυτό το επικίνδυνο και ανορθολογικό υλικό διακινείται επειδή παράγει έσοδα για τις πλατφόρμες. Ακόμη και όταν διακινούν ότι ο ίδιος είναι ένα ρομπότ (!) ή ότι υπάρχει κάποια συνωμοσία πίσω από την εβραϊκή καταγωγή του...

Ηλίθιοι και ψεκασμένοι υπήρχαν πάντοτε και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Όμως, όπως ανέφερε και ο Ουμπέρτο Έκο, αυτές οι "στρατιές ηλιθίων", όπως τις χαρακτήριζε, μέσω των κοινωνικών δικτύων απέκτησαν λόγο και δύναμη. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον δεν βρίσκονται στο "περιθώριο" αλλά στο προσκήνιο. Αυτή η δύναμη είναι τόσο ελκυστική που πλέον συστημικά ΜΜΕ καθοδηγούμενα από ισχυρά πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα κατασκευάζουν και διακινούν καθημερινά όχι "πρωταπριλιάτικα ψεματάκια" αλλά κραυγαλέα fake news -ειδικά στην Ελλάδα- σε μια πορεία χωρίς επιστροφή. Δεν είναι τυχαίο πως η αξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται στον πάτο, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες.

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων έχει γίνει εργαλείο προπαγάνδας που επηρεάζει πλέον δραματικά την ίδια τη Δημοκρατία και τις κατακτήσεις του σύγχρονου κόσμου. Η λήψη μέτρων, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση, ενδεχομένως όμως να μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά...
tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ