2019-05-10 11:30:22
Φωτογραφία για Δείτε πώς κοροϊδεύουν τους τουρίστες στην Μύκονο
Πονηροί επαγγελματίες στη Μύκονο, την ώρα που το νησί μαζί με τις Σαντορίνη, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Κω, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Πάργα, και άλλες περιοχές της χώρας μας ετοιμάζονται για το καλοκαίρι.

Η τουριστική περίοδος ξεκινά σιγά σιγά, οι Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού ετοιμάζονται να υποδεχτούν εκατομμύρια τουριστών από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης με σκοπό να τους προσφέρουν ανεπανάλητες διακοπές, ξεκούραση, αναμνήσεις και μία συνολική ταξιδωτική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη. Ο λαός μας, στην άκρη αυτή της Μεσογείου, ξέρει να προσφέρει. Δύο λέξεις εμπεριέχουν την εμπειρία στην Ελλάδα, «φιλοξενία» και «φιλότιμο».

Η «φιλοξενία» (ετυμολoγία από το φιλώ (= αγαπώ) + ξένος) αναφέρεται όπως διαβάζουμε στην wikipedia, στην πράξη της περίθαλψης και φροντίδας ενός ξένου στο σπίτι κάποιου.

Ήταν θεσμός για τους αρχαίους να υποδέχονται και να περιποιούνται τους ξένους στο σπίτι τους. Πίστευαν ιδιαίτερα στην ιδέα της φιλοξενίας και την θεωρούσαν ηθικό χρέος και ιερό κανόνα των θεών (προστάτης ο Ξένιος Ζευς). Γι’ αυτό και οι ξένοι, ως σταλμένοι από τους θεούς, θεωρούνταν πρόσωπα ιερά, τιμημένα και σεβαστά.


Αυτή η αντιμετώπιση των ξένων ξεκίνησε από την πίστη ότι οι ίδιοι οι θεοί, μεταμορφωμένοι, τους επισκέπτονταν για να ελέγξουν ποιοι άνθρωποι τηρούν τους θρησκευτικούς κανόνες και υπακούν στους νόμους και ποιοι όχι (υβριστές). Επιπλέον, ο τρόπος ζωής των Ελλήνων (ταξίδια, εμπόριο, πόλεμοι) είχε αποτέλεσμα να βρίσκονται στους δρόμους, σε ξένους τόπους, με μεγάλη ανάγκη για στέγη, βοήθεια ή προστασία. Με το θεσμό, λοιπόν, της φιλοξενίας, έβρισκαν και οι ίδιοι αυτά που ζητούσαν. Εξάλλου, οι ξένοι ήταν καλοδεχούμενοι, γιατί ήταν για πολλούς η μόνη επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και πηγή πληροφοριών λόγω της έλλειψης μέσων επικοινωνίας.

Τι σημαίνει η λέξη «φιλότιμο»; Όπως διαβάζουμε στο wiktionary, φιλότιμο είναι το χαρακτηριστικό εκείνου που είναι συχνά υπέρ το δέον συνεπής προς τις υποχρεώσεις του, που πρόθυμα εκτελεί τα καθήκοντά του, με ευσυνειδησία, εκείνου που δεν θέλει να δίνει δικαιώματα να θιγεί η τιμή και η υπόληψή του, αξιοπρέπεια, τιμή, περηφάνια, καλώς εννοούμενος εγωισμός. Eίναι επίσης μία λέξη που είναι αδύνατον να μεταφραστεί με μόνο μία λέξη σε κάποια άλλη γλώσσα πλην των ελληνικών.

Το Φιλότιμο είναι, διαβάζουμε επίσης στην wikipedia, αρχαία ελληνική λέξη. Πρόκειται για ουσιαστικό, και μεταφράζεται «αγάπη για την τιμή». Ωστόσο, το φιλότιμο είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφραστεί επαρκώς, γιατί περιγράφει ένα σύνθετο πλέγμα αρετών.

Η λέξη χρησιμοποιείται εκτενώς στη λογοτεχνία της Ελληνιστικής περιόδου. Στις αρχές της περιόδου στα γραπτά, μερικές φορές είχε μια κακή έννοια -στην Πολιτεία του Πλάτωνα χρησιμοποιείται ειρωνικά «αγαπώντας την τιμή η την διάκριση, τον φιλόδοξο» ενώ ο Δημοσθένης τη χρησιμοποιεί για τον άνθρωπο «άσωτος» ή «πλούσιος». Μέχρι τη στιγμή της χριστιανικής εποχής, η λέξη ήταν σταθερά θετική.

Γιατί όλα αυτά τώρα; Γιατί προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με το mykonostaxi.com. Ένα σάιτ όπου κάποιος τουρίστας, Έλληνας ή ξένος, μπορεί να πληροφορηθεί για τις χρεώσεις για την χρήση ταξί στις πιο χαρακτηριστικές διαδρομές στην Μύκονο.

Αν κάποιος ψάξει στα ελληνικά στο mykonostaxi.com/gr θα δει τις παρακάτω τιμές:

Αεροδρόμιο Μυκόνου – Μύκονος (Χώρα) 8 € (3,5 χλμ)

Αεροδρόμιο Μυκόνου – Πάνορμος 14 € (8 χλμ)

Αεροδρόμιο Μυκόνου – Άγιος Ιωάννης 10 € (5,5 χλμ)

Αεροδρόμιο Μυκόνου – Ορνός 10 € (4 χλμ)

Αεροδρόμιο Μυκόνου – Πλατύς Γιαλός 10 € (3,5 χλμ)

Αεροδρόμιο Μυκόνου – Coo Suites 10 € (3 χλμ)

Αεροδρόμιο Μυκόνου – Porto Mykonos Hotel 10 € (3,5 χλμ)

Αεροδρόμιο Μυκόνου – Mykonos Bay Hotel 9 € (3 χλμ)

Αεροδρόμιο Μυκόνου – Paradise 10 € (3,7 χλμ)

Αεροδρόμιο Μυκόνου – Ψαρού 10 € (3,5 χλμ)

Αεροδρόμιο Μυκόνου – Άγιος Στέφανος 14 € (6 χλμ)

Αεροδρόμιο Μυκόνου – Καλαφάτη 16 € (10,5 χλμ)

Αεροδρόμιο Μυκόνου – Ελιά 16 € (10 χλμ)

Αν τώρα ένας τουρίστας που δεν μιλά ελληνικά, βάλει αγγλικά και ψάξει στο mykonostaxi.com/en/mykonos-port-taxi θα δει ότι οι τιμές για τα ίδια δρομολόγια αυξάνονται. Γιατί όμως αυξάνονται; Γιατί… έτσι. Οι τουρίστες θα πληρώσουν… περισσότερα! Γιατί; Γιατί έτσι είπαμε!

Mykonos Port (Chora) to Ano Mera 17 € (8.5 km)

Mykonos Port (Chora) to Agios Ioannis 12 € (5 km)

Mykonos Port (Chora) to Ornos 12 € (3.5 km)

Mykonos Port (Chora) to Psarou Beach 13 € (4.5 km)

Mykonos Port (Chora) to Platys Gialos 14 € (5.5 km)

Mykonos Port (Chora) to Paraga 15 € (6 km)

Mykonos Port (Chora) to Paradise 15 € (6 km)

Mykonos Port (Chora) to Super Paradise 15 € (6 km)

Mykonos Port (Chora) to Elia Beach 22 € (12 km)

Mykonos Port (Chora) to Kalafatis Beach 22 € (12 km)

Mykonos Port (Chora) to Panormos 16 € (7 km)

Mykonos Port (Chora) to Agios Stefanos 14 € (5 km)
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ