2019-05-10 13:36:10
Φωτογραφία για ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ-ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ
Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων-Κυτταρολόγων-Παθολογοανατόμων 

Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών 

Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων 

Αθήνα, 10/05/2019 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ-ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ 

Αγαπητοί συνάδελφοι 

Χθες 9-5-19 ο ΕΟΠΥΥ έβγαλε μια ανακοίνωση όπου εκτός των άλλων, μας καλεί να δηλώσουμε τα όργανα που διαθέτουμε στα εργαστήριά μας και μάλιστα ακόμη και τον κατασκευαστικό οίκο, το μοντέλο και το serial number, καθώς και ποίες εξετάσεις εκτελούμε, ποιες δεν εκτελούμε και που τις στέλνουμε. 

Αυτή την απαίτηση του ΕΟΠΥΥ την θεωρούμε απαράδεκτη και υποβολιμαία για τους εξής λόγους: 

1) Υπάρχουν Νόμοι και Π.Δ. που καθορίζουν επακριβώς: 

· Ποιες είναι οι αδειοδοτούσες αρχές 


· Ποιες είναι οι πολεοδομικές προδιαγραφές των εργαστηρίων 

· Ποιοι άλλοι φορείς πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Πυροσβεστική, Δήμος κλπ) 

· Ποιο προσωπικό πρέπει να διαθέτει 

· Ποιά όργανα και με ποιες προδιαγραφές απαιτούνται 

· Ποιες προδιαγραφές λειτουργίας πρέπει να πιστοποιεί το εργαστήριο (εξωτερικό και εσωτερικό ποιοτικό έλεγχο, αποκομιδή αποβλήτων κλπ) 

· Να δηλώνει όλες τις μεταβολές που πιθανόν γίνουν στο εργαστήριο 

· Κάθε πότε πρέπει να επανελέγχεται από την αδειοδοτούσα αρχή κλπ 

Εφ’ όσον λοιπόν το εργαστήριο πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και λάβει την νόμιμη άδεια λειτουργίας από την αδειοδοτούσα αρχή, από κει και πέρα δικαιούται να εκτελεί όλες τις εξετάσεις για τις οποίες είναι αδειοδοτημένο. 

2) Πέραν της αδειοδοτούσας αρχής ουδείς άλλος Δημόσιος οργανισμός (του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένου) έχει το δικαίωμα να παρακάμψει τον Νόμο και να απαιτεί τις δικές του προδιαγραφές λειτουργίας του εργαστηρίου προκειμένου να χαράξει την όποια οικονομική του πολιτική ή στρατηγικό σχεδιασμό του. 

3) Ήδη ο Δημόσιος οργανισμός που λέγεται ΕΟΠΥΥ έχει παρα-υπερβεί τον Νόμο απαιτώντας δήλωση ακόμη και οργάνων που δεν περιλαμβάνονται στις προδιαγραφές για την αδειοδότηση του εργαστηρίου όπως ο Αιματολογικός αναλυτής, ο Βιοχημικός αναλυτής, ο Ανοσολογικός-Ορμονολογικός αναλυτής και το Νεφελόμετρο. 

4) Ο ΕΟΠΥΥ σκόπιμα και εκ του πονηρού, αποσιωπά το γεγονός ότι το σωστό αποτέλεσμα της όποιας εξέτασης είναι θέμα αποκλειστικής ευθύνης και υπευθυνότητας του εργαστηριακού γιατρού και όχι των μηχανημάτων που χρησιμοποιεί, για την καταλληλότητα των οποίων είναι υπεύθυνος πάλι ο ίδιος ο γιατρός και η αδειοδοτούσα αρχή και ΟΧΙ ο ΕΟΠΥΥ. 

5) Έχουμε λοιπόν την βάσιμη υπόνοια ότι οι ενέργειες αυτές του ΕΟΠΥΥ αποβλέπουν παράνομα στο να κατηγοριοποιήσουν τις εξετάσεις ανάλογα με τον τύπο των μηχανημάτων και τις διαδικασίες εκτέλεσης των εξετάσεων ώστε αφ’ ενός μεν να μειώσουν ακόμη παραπάνω τις τιμές αποζημίωσης εις βάρος των εργαστηριακών γιατρών, εις βάρος της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και εν τέλει εις βάρος και των ιδίων των ασφαλισμένων του, αφ’ ετέρου δε να προχωρήσουν σε επιλεκτικές συμβάσεις με συγκεκριμένα εργαστήρια ή ομίλους εργαστηρίων . 

6) Για τους παραπάνω λόγους και εφ’ όσον η διαβούλευσή μας με τον ΕΟΠΥΥ δεν καταλήξει αίσια, έχουμε σκοπό ακόμη και να προσφύγουμε σε νομικά μέτρα κατά παντός υπευθύνου για υπέρβαση καθήκοντος. 

Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους να μη καταθέσουν τις δηλώσεις στον ΕΟΠΥΥ μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης. 

Για το ΔΣ 

Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας 

Θ. Χατζηπαναγιώτου    Σπ. Κραμποβίτης 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ