2019-06-11 11:25:29
Φωτογραφία για Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Ζητώ εκλογές επειδή οι θυσίες του ελληνικού λαού κινδυνεύουν
Την οικονομία και τη διατήρηση της ομαλής πορείας της επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να προκηρύξει εκλογές στις 7 Ιουλίου, ανοίγοντας και επισήμως την προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Τσίπρας έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 6:30 και η συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο διήρκεσε 35 λεπτά, με τον πρωθυπουργό να ζητά τη διάλυση της Βουλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει αποδεκτό το αίτημά του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μετά τις ευρωεκλογές έχει δημιουργηθεί συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία. Οι θυσίες του ελληνικού λαού θα κινδύνευαν. Γι' αυτό ζητώ εκλογές».

 

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «προτίθεμαι να ζητήσω τη διάλυση της Βουλής και ήρθα σήμερα εδώ καθώς από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών δημιουργήθηκε μία συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την πορεία της εθνικής οικονομίας… Δεδομένου που έχουμε εισέλθει σε ένα ενάρετο κύκλο που δεν μπορεί να διαταραχθεί, με αυτά τα δεδομένα σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος»
.

Πλέον απομένει το τυπικό της θυροκόλλησης του ΠΔ για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, κάτι που αναμένεται να γίνει το αργότερο ως την Τρίτη.

 

Να σημειωθεί πως το άρθρο 41 παράγραφος 2 που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για τη διάλυση της Βουλής αναφέρει:

Αρθρο 41: (Διάλυση της Βουλής)

*1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Bουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Kυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Oι εκλογές ενεργούνται από την Kυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Bουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37.

2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Aποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα.

3. Tο διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Yπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές.

4. H Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.

5. H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4.
via
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παραμένουν!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παραμένουν!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ