2019-08-29 15:40:31
Φωτογραφία για Τον Κυρ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε η Άγκελα Μέρκελ
Με στρατιωτικές τιμές υποδέχθηκε στην καγκελαρία η Άγκελα Μέρκελ τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.  Η καγκελάριος υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό μπροστά από την είσοδο της Καγκελαρίας, περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και χαιρέτισαν μαζί τα μέλη των δύο κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις. Στη συνέχεια αποδόθηκαν οι στρατιωτικές τιμές και ακολούθως επιθεώρησαν το στρατιωτικό άγημα.

Όπως και στη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει να μην θέσει επισήμως το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επί τάπητος θα τεθούν θέματα για το μέλλον της Ευρώπης, το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και το μεταναστευτικό. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και τα σχέδια επενδύσεων στον Υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με τον οποίο συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη. 

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία


«Είμαι εδώ για να αλλάξω το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ. Διαβεβαίωσε για την «ειλικρινή διάθεση για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά όπως εξήγησε δεν θέλει να μιλάει μόνο για το χρέος και την αποπληρωμή, αλλά για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και τις δυνατότητες για επενδύσεις, όπως επίσης για τις κοινές προκλήσεις. «Όσο πιο ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους» σημείωσε.

Τόνισε επίσης τη δυνατότητα για συνεργασία στην αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, αναφέροντας ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν κοινό ενδιαφέρον για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών ρύπων. 

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία, ώστε να προσελκύσω επενδύσεις». 

Αναφερόμενος στις πρόσφατες Ευρωεκλογές σημείωσε πως η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πει όχι στον λαϊκισμό και να βγάλει εκτός πολιτικού χάρτη μορφώματα όπως αυτό της Χρυσής Αυγής. «Είμαι ο πέμπτος Έλληνας Πρωθυπουργός από την έναρξη της κρίσης και είμαι αυτός που θα την οδηγήσει οριστικά εκτός κρίσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στα γερμανικά.  

Ερωτηθείς αναφορικά με την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να μειωθούν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτοί «είναι ιδιαίτερα υψηλοί» και υπογράμμισε: «Πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα ζητήματα των πλεονασμάτων και του χρέους. Όσο πιο γενναία και ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη στη χώρα μας, τόσο πιο εύκολη θα είναι η εξυπηρέτηση του χρέους. Τα θέματα αυτά θα τα δούμε εν καιρώ και την κατάλληλη στιγμή με τους Θεσμούς».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σημείωσε πως προσβλέπουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων μας. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με πολλά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε.».

Μέρκελ: H υλοποίηση των δεσμεύσεων θα είναι τώρα πιο εύκολη

Τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας με τον οποίο έχει συναντηθεί ξανά στο παρελθόν και με τον οποίο συμμερίζεται την ίδια μεταρρυθμιστική ατζέντα καλωσόρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι συζήτησε με τον κύριο Μητσοτάκη για τις διμερείς σχέσεις που μπορούν να εντατικοποιηθούν, και κυρίως μεταναστευτικό. «Συμφωνούμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. Τουρκίας. Πρέπει να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός, δηλαδή να εφαρμόζεται η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών», επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος. Στο ζήτημα του μεταναστευτικού, μάλιστα, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για έναν πιο δίκαιο επιμερισμό των μεταναστευτικών ροών και τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «αλλά είμαστε μακριά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση». «Μιλήσαμε για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., αλλά και το μέλλον των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Και νομίζω θα έχουμε επιτυχία», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.  

Η οικονομική ατζέντα παραμένει σε ισχύ, υποστήριξε επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμώντας ότι τώρα η υλοποίηση θα είναι πιο εύκολη, «καθώς το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία».

Όσον αφορά το Brexit, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις δεν πραγματοποιούνται μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας, αλλά μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν ξέρω τίποτα καινούριο απ’ όσα είναι γνωστά, αλλά ξέρω ότι στη Βρετανία εργάζονται προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε η κυρία Μέρκελ.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ