2019-08-29 20:56:59
Φωτογραφία για Der Spiegel για Μητσοτάκη: Ο πρώτος πρωθυπουργός που πάει στο Βερολίνο χωρίς να ζητά βοήθεια
«Ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι είναι ηγέτης μιας χώρας που δεν εξαρτάται πλέον από τη γενναιοδωρία των εταίρων της» αναφέρει το δημοσίευμα

«Για πρώτη φορά από το τέλος των Μνημονίων, ένας Έλληνας αρχηγός κυβέρνησης συναντά την Καγκελάριο της Γερμανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζεται στο Βερολίνο ως μεταρρυθμιστής- δεν θέλει να ζητήσει προς το παρόν να ζητήσει ελάφρυνση του χρέους», όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και προσθέτει: «Μια νέα εμπειρία για την Άνγκελα Μέρκελ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης του χρέους, ο οποίος δεν ζητά βοήθεια από την Καγκελάριο κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο».

«Το μήνυμα που έρχεται από το στρατόπεδο του πρόσφατα εκλεγμένου συντηρητικού αρχηγού κυβέρνησης, μαρτυρά ένα νέο επίπεδο αυτοπεποίθησης στην Αθήνα» «Κατά τη συνάντηση που θα έχει με την Μέρκελ την Πέμπτη το απόγευμα - η πρώτη μεταξύ της Καγκελαρίου κι ενός Έλληνα πρωθυπουργού μετά το τέλος του τελευταίου Μνημονίου - ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι είναι ένας ηγέτης μιας χώρας που δεν εξαρτάται πλέον από τη γενναιοδωρία των εταίρων της», όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού.


«Μέχρι πρόσφατα, η Ελλάδα ήταν το προβληματικό παιδί της Ευρώπης. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι η χώρα του έχει πλέον γίνει μια όαση πολιτικής σταθερότητας και σταθερού οικονομικού δυναμικού. Κι αυτό σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει μερικές μεγάλες προκλήσεις, από τον κίνδυνο ύφεσης και την προοπτική ενός σκληρού Brexit στην πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και τον παγκόσμιο αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

«Για την Ελλάδα τα πράγματα βαίνουν καλώς...η οικονομία αναπτύσσεται. Το χρηματιστήριο Αθηνών έχει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος. Και νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατάργηση όλων των κεφαλαιακών ελέγχων. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η χώρα επιστρέφει στο φυσιολογικό, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

«Η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας πρέπει να περιμένει»

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: Για να μην χαλάσει η διάθεση όταν συναντηθεί με την Καγκελάριο, ο Μητσοτάκης θα αποφύγει ένα θέμα στο Βερολίνο: το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο η Μέρκελ είχε διαπραγματευτεί με τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα. «Οι δανειστές της ΕΕ διστάζουν να μειώσουν τους συμφωνημένους στόχους. Τέλος, θα πρέπει να διασφαλιστεί από τις απαιτήσεις ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει μακροπρόθεσμα το τεράστιο βουνό της χρέους της - χωρίς την ανάγκη περαιτέρω οικονομικής βοήθειας από εταίρους της ΕΕ».

Ο Μητσοτάκης παρακολουθεί τα εσωτερικά προβλήματα της Μέρκελ

Ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο Spiegel, πριν από την εκλογική του νίκη στις 7 Ιουλίου, ότι αρχικά ήθελε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεων της Ε.Ε. Θέλει να το επιτύχει αυτό με την εφαρμογή θαρραλέων μεταρρυθμίσεων και επενδυτικού προγράμματος. Μόνο τότε ήθελε να ζητήσει περισσότερο χώρο. Πρώτα απ 'όλα, θέλει να διαβεβαιώσει τον Καγκελάριο ότι η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις της κατά το τρέχον και το επόμενο έτος. Στη συνέχεια μόνο, ο Μητσοτάκης θέλει να εργαστεί για να μειώσει τα πλεονάσματα από το 2021 και μετά.

Ο Μητσοτάκης γνωρίζει ότι οποιαδήποτε απόπειρα υποβολής χαμηλότερων δημοσιονομικών απαιτήσεων θα απορρίπτεται ευγενικά. Ειδικά επειδή τα αιτήματά του εξαρτώνται από την ένταξη της οικονομίας σε μια ισχυρή πορεία ανάπτυξης. Η Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση άτρωτη από την αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία. Εάν η Ευρώπη πέσει σε ύφεση, θα επηρεαστούν επίσης οι εξαγωγές και ο τουρισμός στην Ελλάδα. Κι αυτό με τη σειρά του θα αποδυνάμωνε τα επιχειρήματα του Μητσοτάκη.

Και τέλος, ο Μητσοτάκης έχει το βλέμμα του και στα εσωτερικά προβλήματα της Μέρκελ. Ενόψει των ενδεχόμενων απωλειών του CDU στις τοπικές εκλογές στο Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία και τη Θουριγγία, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να εμποδίσει την Ελλάδα να γίνει θέμα εκστρατείας στη Γερμανία.

Ο Μητσοτάκης δεν θέλει μόνο να παρουσιαστεί ως ένας πειστικός μεταρρυθμιστής και να δείξει την εικόνα μιας νέας ισχυρής Ελλάδας. Θέλει επίσης να συζητήσει τις μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως στον ενεργειακό τομέα.

Η μετανάστευση είναι ψηλά στην ατζέντα, επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel. «Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται και η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης», γράφει ο αρθρογράφος, «η πολιτική για τους πρόσφυγες έχει ανατραπεί, αλλά η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα τα γνωστά προβλήματα. Και πάλι, περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και τα hotspots απειλούνται ξανά με κατάρρευση».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Περιμένουν πρόσωπο-έκπληξη;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Περιμένουν πρόσωπο-έκπληξη;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ