2019-09-03 11:37:27
Φωτογραφία για Στα 614,9 εκατομμύρια clawback και rebate εξαμήνου - Επιπλέον 240 εκ. ευρώ πληρώνουν φέτος οι εταιρείες
Ο ΕΟΠΥΥ προϋπολογίζει 1,945 δισ. ευρώ για ετήσια φαρμακευτική δαπάνη, όταν αυτή θα ξεπεράσει φέτος τα 3,1 δισεκατομμύρια Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως καθίστανται μη βιώσιμες οι υποχρεωτικές επιστροφές προς τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Οργανισμού, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι επιστροφές (clawback) και οι εκπτώσεις (rebates) των φαρμακευτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν ως εξής:

Τα rebates ανήλθαν στα 250,289.066 ευρώ.

Το clawback έφτασε στα 357.000.000 ευρώ.

Το rebate για νοσοκομειακά φάρμακα που χορηγούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού διαμορφώθηκε στα 7.632.717 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό ποσό που καλούνται να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στον ΕΟΠΥΥ έφτασε τα 614,9 εκατομμύρια ευρώ.

Στην πολύ πιθανή περίπτωση που ακολουθήσει τις ίδιες τάσεις και στο δεύτερο εξάμηνο, εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 1,23 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.


Το συγκεκριμένο ποσό είναι αυξημένο κατά 240 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 990 εκατομμύρια που κλήθηκαν να επιστρέψουν οι εταιρείες το 2018 για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (αύξηση πάνω από 24%).

Η στρέβλωση αυτή προκαλείται από το γεγονός πως ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί "κλειδωμένο" επί χρόνια τον ετήσιο προϋπολογισμό του για φάρμακα, παρά την αύξηση των αναγκών.

Ενδεικτικό της αστοχίας στο να προϋπολογίσει σωστά τις ανάγκες των ασφαλισμένων του για φάρμακα, είναι το εξής στοιχείο:

Ο Οργανισμός προϋπολογίζει 1,945 δισ. ευρώ για ετήσια φαρμακευτική δαπάνη, όταν αυτή θα ξεπεράσει φέτος τα 3,1 δισεκατομμύρια (1,945 ο "κλειστός" προϋπολογισμός + 1,23 δισ. οι επιστροφές από τις εταιρείες).

Εκτός από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, χαμένοι είναι και οι πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν στη δαπάνη με τεράστια ποσά (364 εκατομμύρια ευρώ το 2018). Πρόκειται για τη θεσμοθετημένη συμμετοχή τους (0%, 10% και 25%) και την επιβάρυνση που προκύπτει μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων.

Κομισιόν

Το πρόβλημα βιωσιμότητας των επιστροφών επισημαίνεται και στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του Iatronet τον περασμένο Ιούνιο, αναφέρεται πως οι συντάκτες της έκθεσης κρούουν τον κώδωνα για τη διόγκωση του clawback, επισημαίνοντας πως υπάρχει μεν βελτίωση στη διαδικασία είσπραξής του, αλλά η δημιουργία νέων υποχρεώσεων από τους παρόχους, είναι αρκετά υψηλή.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, αυξάνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου σε επίπεδα, “...τα οποία μπορεί σύντομα να μην είναι βιώσιμα”.

Ως αντιστάθμισμα στο clawback, οι Ευρωπαίοι προτείνουν έναν μηχανισμό κινήτρων. Τονίζουν, παράλληλα, πως παρά τη διόγκωση των ποσών που διεκδικεί ο ΕΟΠΥΥ, ο ρυθμός είσπραξής του αποδυναμώνεται, όπως έγινε πρόσφατα με την αύξηση του αριθμού των δόσεων, από 24 σε 48.

Από την Κομισιόν εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη της συλλογής clawback και, συνεπώς, τη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ