2019-09-04 00:09:03
Φωτογραφία για Brexit: Έχασε την πλειοψηφία ο Τζόνσον - Έτοιμος για εκλογές δηλώνει ο Κόρμπιν
Δεν θέλω εκλογές, θέλω συμφωνία, διατείνεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, που όμως δεν

έχει πια κυβέρνηση πλειοψηφίας - Εκλογές αν ψηφιστεί ο νόμος των Εργατικών για το Brexit χωρίς συμφωνία, λέει ο εκπρόσωπός του - Επιδεικτικά αποχώρησε από τους Τόρις ο πρώην υπουργός Φίλιπ Λι

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις για το Brexit στην Βρετανία. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την συζήτηση για την πρόταση νόμου των Εργατικών, που έχει σκοπό να μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

Αν και αμέσως μετά την ανακοίνωση του μέχρι τώρα βουλευτή των Συντηρητικών Φίλιπ Λι ότι εγκαταλείπει το κόμμα και εντάσσεται στους Φιλελεύθερους, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά συμφωνία, το κλίμα που διαμορφώνεται δείχνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Εξάλλου ο εκπρόσωπός του έκανε σαφές πως ο αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ ενάντια στην κυβέρνηση Τζόνσον, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.


Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται αργότερα σήμερα το βράδυ να ψηφίσει επί του νομοσχεδίου που συνέταξε και στηρίζει συμμαχία βουλευτών της αντιπολίτευσης και των ανταρτών των Τόρις, με σκοπό να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Την έκτακτη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα αποκλείει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία ενέκρινε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων. Ο βουλευτής των Συντηρητικών Ολιβερ Λέτγουιν ζήτησε από τον πρόεδρο του Σώματος την διεξαγωγή άμεσης συζήτησης ώστε οι βουλευτές να κληθούν να ψηφίσουν για έναν νόμο που θα δεσμεύει την κυβέρνηση της χώρας να μην αποχωρήσει ατάκτως από την Ε.Ε την 31η Οκτωβρίου, με σκοπό να αφήσουν λιγότερα περιθώρια ελιγμών στον μη εκλεγμένο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η συζήτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ώρες και οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για τον Νόμο περίπου στις 12 ώρα Ελλάδος.

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε πολύ σαφής…Αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ να αχρηστεύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, να παραδώσουν την εξουσία στην αντιπολίτευση, τότε το επόμενο λογικό βήμα για αυτόν τον πρωθυπουργό είναι κάτι που δεν το θέλει…να πάει σε εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον. «Τότε ο βρετανικός λαός θα μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να πάρει αυτή την απόφαση», πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας ότι όσοι Συντηρητικοί ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση ή δηλώσουν αποχή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τότε θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κατά την ομιλία του, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι έτοιμος για μια εκλογική μάχη, τονίζοντας ότι η προτεραιότητά του είναι η αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και υπονοώντας ότι οι Εργατικοί μπορεί να στηρίξουν κάποια κίνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Φίλιπ Λι συγκαταλεγόταν μεταξύ των «ανταρτών» των Τόρις, που διαφωνούσαν κάθετα με το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Ο πρώην υπουργός και υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και κάθισε δίπλα στην Τζο Σουίνσον των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την μετακίνησή του.

Τελευταία ευκαιρία για να αποτραπεί το Brexit χωρίς συμφωνία

Οι Βρετανοί βουλευτές έχουν σήμερα την τελευταία ευκαιρία για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου, προειδοποίησε ο Συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτουιν, κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του κοινοβουλίου να μπλοκάρει μια έξοδο χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Αν η Βουλή ψηφίσει απόψε αυτήν την πρόταση, θα δώσει στον εαυτό της τη δυνατότητα να ψηφίσει για αυτό το νομοσχέδιο αύριο (...) Είναι ώρα αποφάσεων», τόνισε ο Λέτουιν.

Ο Τζόνσον απειλεί ότι θα προσπαθήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν η κυβέρνησή του ηττηθεί στο κοινοβούλιο. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι στηρίζει την πρόταση του Λέτουιν και το κόμμα του είναι έτοιμο για εκλογές.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Κόρμπιν συμφώνησε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποτραπεί ένα άτακτο Brexit. «Αν δεν δράσουμε σήμερα, μπορεί να μην έχουμε άλλη ευκαιρία. Ο λαός, είτε ψήφισε υπέρ της αποχώρησης, είτε υπέρ της παραμονής, δεν ψήφισε να απενεργοποιήσουμε τη δημοκρατία», τόνισε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ