2019-09-04 14:00:47
Φωτογραφία για Συνέλευση κατοίκων Κοινότητας: Συνεδριάσεις και Αρμοδιότητες
Στο άρθρο 85 του Καλλικράτη (ν.3852/2010), όπως αντικαταστάθηκε από το αρ.87 του Κλεισθένη (ν.4555/2018), προβλέπεται η «Συνέλευση κατοίκων Κοινότητας».

Εισαγωγικά υπογραμμίζεται, κατόπιν σχετικών ερωτημάτων, ότι η «Συνέλευση κατοίκων» δεν είναι όργανο Διοίκησης των Κοινοτήτων.

Τα όργανα Διοίκησης των Κοινοτήτων ορίζονται ρητά στο αρ.8 του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε από το αρ.5 του ν.4555/2018. Στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων είναι δύο, ένα συλλογικό (το Συμβούλιο Κοινότητας) και ένα μονοπρόσωπο (ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας). Στις Κοινότητες έως 300 κατοίκους υπάρχει μόνο ένα, μονοπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Κοινότητας.

Η σχετική εσφαλμένη εντύπωση για τη σημασία της «Συνέλευσης κατοίκων» στο σύστημα διακυβέρνησης, ενδεχομένως δημιουργήθηκε την περίοδο ψήφισης του Κλεισθένη, όταν υπήρξε εκτενής επικοινωνιακή προβολή της διάταξης.

Η «Συνέλευση κατοίκων»,λοιπόν, δεν είναι όργανο Διοίκησης ούτε έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα.


Ειδικότερα, το αρ.85, ως ισχύει, ορίζει πως με ευθύνη του Προέδρου ή του Συμβουλίου Κοινότητας, σε συνεργασία με τον τυχόν ορισμένο κατά τόπο αρμόδιο Αντιδήμαρχο, καλούνται οι κάτοικοι και οι Φορείς της Κοινότητας, τουλάχιστον ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΤ’ ΕΤΟΣ σε Συνέλευση και ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝστα αρμόδια όργανα του Δήμου, ανάλογα με το χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της Κοινότητας και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο Δήμος ιδίως ως προς:

α) την παροχή κοινωνικών ή άλλων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής τους,

β) τη λήψη μέτρων για την προστασία των ηλικιωμένων και των παιδιών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου,

γ) τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν στην Κοινότητα,

δ) την παροχή υπηρεσιών για την τουριστική αξιοποίηση και προβολή της Κοινότητας,

ε) την εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών προγραμμάτων και

στ) κάθε άλλο θέμα που αφορά την Κοινότητα.

Για την ανωτέρω διαδικασία τηρούνται πρακτικά από υπάλληλο του Δήμου, τα οποία αποστέλλονται με ευθύνη του Προέδρου ή του Συμβουλίου Κοινότητας στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, προς περαιτέρω διανομή στα μέλη του.

Σε Κοινότητες άνω των 2.000 κατοίκων, οι συνελεύσεις των κατοίκων μπορεί να γίνονται και ανά συνοικία, ενορία ή άλλη πρόσφορη υποδιαίρεση.

Αναφορά για τη «Συνέλευση κατοίκων» περιλαμβάνει και η αριθμ.88/2019 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία μπορείτε να θυμηθείτε ΕΔΩ . Η Εγκύκλιος περιορίζεται μόνο στην επανάληψη της νομοθετικής διάταξης, όπως αυτή προαναφέρθηκε ανωτέρω.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ