2019-09-06 08:55:12
Φωτογραφία για Μαύρη τρύπα 50 εκατ. στα νοσοκομεία!
Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής

Μία μαύρη τρύπα τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια στα νοσοκομεία. Όπως αποκαλύπτουμε, αφορά προμήθειες υλικών, που εμφανίζονται να έχουν παραγγελθεί και χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς, αλλά – παρανόμως – δεν έχουν τιμολογηθεί από τους προμηθευτές!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πρόβλημα αφορά κυρίως 4 μεγάλα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο Αθηνών, Γενικό Κρατικό Νίκαιας και πανεπιστημιακό Πατρών. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μόνο 30 εκατ. ευρώ αφορούν τον Ευαγγελισμό!

Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι ο Παύλος Πολάκης έκρυβε επιμελώς την αλήθεια, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε τα νοσοκομεία με… πλεόνασμα. Σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν αγορές εκατ. από τα νοσοκομεία, οι οποίες κρύβονταν κάτω από το χαλί, καθώς γίνονταν χωρίς να έχουν εκδοθεί τα σχετικά τιμολόγια Το πρόβλημα αφορά ειδικά υλικά, που εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή, όπως στεντς, ενδοσκοπικά κλπ. Οι υπηρεσίες των νοσοκομείων επικαλούνται ότι το περιστατικό είναι επείγον και πιέζουν τους προμηθευτές να εκτελέσουν την παραγγελία, ενώ δεν υπάρχει διαθέσιμο περιθώριο από τον προϋπολογισμό.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα τέθηκε πρόσφατα από τους προμηθευτές σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τη νέα ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας πριν από λίγες μέρες. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν κατανοήσει την ουσία του προβλήματος.

Ο κ. Θ. Κοματάς, γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου κ. Θόδωρος Κοματάς συνέστησε στους προμηθευτές να εκδώσουν τιμολόγια με ημερομηνία έως 9-8-2019, ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση, που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση με το νόμο 4623. Όμως, ο επίμαχος νόμος δεν μπορεί να διευθετήσει το πρόβλημα, που έχει ανακύψει.

Ειδικότερα, το άρθρο 78 του ν. 4623/2019 προβλέπει ότι:

«Για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οφειλές των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. που προέρχονται από την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών που έχουν πραγματοποιηθεί έως την 31η Ιουλίου του έτους 2019 και οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί λόγω: ελλιπών δικαιολογητικών ή τυπικών παρατυπιών ή σφαλμάτων που εμφιλοχώρησαν κατά τη διαδικασία των προμηθειών με υπαιτιότητα του νοσοκομείου ή υπέρβασης του ορίου εφοδιασμού του νοσοκομείου κατά το έτος υλοποίησης αυτών, ή προσφυγής των δικαιούχων στη δικαιοσύνη για την πληρωμή τους, καθίστανται νόμιμες και δύνανται να ενταλματοποιηθούν και να πληρωθούν κατ’ εξαίρεση, με μόνο παραστατικό το σχετικό τιμολόγιο, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και καθ’ υπέρβαση του ορίου των πιστώσεων εφοδιασμού του τρέχοντος έτους».

Είναι φανερό ότι η προαναφερόμενη ρύθμιση αφορά προμήθειες, που έχουν τιμολογηθεί, αλλά δεν έχουν εξοφληθεί και κατά κύριο λόγο αφορά τις λεγόμενες «εξωσυμβατικές προμήθειες», οι οποίες άλλωστε είναι και το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών. Δεν αφορά προμήθειες, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια και φυσικά είναι παράλογο και παράνομο το υπουργείο Υγείας να ζητεί από τους προμηθευτές σήμερα να εκδώσουν τιμολόγια με ημερομηνία Αυγούστου!

Να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο αυτό δεν ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Παραγγελίες υλικών χωρίς έκδοση τιμολογίων είχαμε και παλαιότερα (κυρίως στον Ευαγγελισμό), αλλά σταδιακά οι προμηθευτές εξοφλούνταν, έκαναν υπομονή και το κακό διαιωνίζονταν. Παράγινε όμως τα τελευταία δύο χρόνια με τις οφειλές να συσσωρεύονται με γοργό ρυθμό και να επεκτείνονται και σε άλλα νοσοκομεία.

Είναι σαφές ότι χρειάζεται ειδική ρύθμιση του θέματος – άλλως οι προμηθευτές οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η ουσία όμως είναι ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν νοσοκομεία να παραγγέλνουν υλικά και να ζητούν από τους προμηθευτές να μην τιμολογούν, γιατί δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ