2019-09-08 10:44:18
Φωτογραφία για Μητσοτάκης: Από το 2020 η μείωση σε φόρους - εισφορές
Στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και ελαφρύνσεις για νοικοκυριά. Υπογράμμισε ότι το 2020 το αφορολόγητο για μισθωτούς συνταξιούχος και κατ' επάγγελμα αγρότες θα παραμείνει αμετάβλητο ξεκινώντας από τα 8.636 ευρώ για άγαμους και συνταξιούχους και φτάνοντας στα 9.500 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Αντιστοίχως η έκπτωση φόρου θα παραμένει από τα 1.900 έως και τα 2.100 ευρώ, ενώ με την εφαρμογή της μείωσης που είχε ψηφιστεί κατά 3.000 ευρώ προέκυπτε επιπλέον φόρος 650 ευρώ που θα επιβάρυνε περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Το δεύτερο μέτρο που αφορά τους πάντες είναι η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας για μισθωτούς και μη μισθωτούς από το 22% στο 9%. Το μέτρο θα αποτελέσει μια βαθιά ανάσα ειδικά για τους μη μισθωτούς οι οποίοι σήμερα φορολογούνται με 22% από το πρώτο ευρώ.

Με την μείωση του εισαγωγικού συντελεστή ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 20.000 ευρώ που μέχρι σήμερα πληρώνει φόρο 4.400 ευρώ θα πληρώνει 3.100 ευρώ. Θα έχει δηλαδή μια καθαρή ελάφρυνση της τάξης των 1.300 ευρώ που είναι σημαντική ειδικά για τους χαμηλοεισοδηματίες και νέους επιστήμονες που ξεκίνησαν πρόσφατα την εργασία τους.


Ελάφρυνση αλλά σημαντικά μικρότερη θα έχουν και οι μισθωτοί - συνταξιούχοι και οι κατ' επάγγελμα αγρότες, αλλά η ελάφρυνση θα περιορίζεται από το αφορολόγητο. Θα ισχύει για το άγαμο από τα 8.637 έως και τα 10.000 ευρώ. Για τα επιπλέον 1.364 ευρώ η επιβάρυνση θα μειωθεί από τα 300 ευρώ, με συντελεστή 22%, στα 122,76 ευρώ. Θα υπάρχει δηλαδή κέρδος 177,24 ευρώ. Ωστόσο αν όλα αυτά ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2020 τότε ελάφρυνση θα φανεί το 2021.

Μειώσεις για επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιέχει: Την μείωση του φορολογικού συντελεστή από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%. Σε ότι αφορά το κατασκευαστικό κλάδο οριστικοποίησε τρία μέτρα:

Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.Την αναστολή για 3 χρόνια του φόρου υπεραξίας.Έκπτωση 40% των δαπανών για αισθητική λειτουργική ή ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων από το ετήσιο φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών, ενώ ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.Μεσοπρόθεσμα από το 2021 και με δεδομένο ότι οι δανειστές μας θα έχουν δεχθεί να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 650 έως και 1.000 ευρώ και την εισφορά αλληλεγγύης, που στην ουσία αποτελεί μια παράλληλη φορολογία.

Πέραν όμως των εξαγγελιών που είχαν αναφορά αμιγώς στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και κάποια φορολογικά μέτρα στην κατεύθυνση τη στήριξης της οικογένειας. Συγκεκριμένα είπε ότι μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία. Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Επίσης, παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό. Διατηρείται επίσης το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. «Σύντομα, ωστόσο, η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή», σημείωσε.

Πέραν αυτών ο Πρωθυπουργός είπε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο απλοποιείται ο φορολογικός κώδικας και ενισχύονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στα ακίνητα δήλωσε ότι ο συνδυασμός μειωμένου ΕΝΦΙΑ και έκπτωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δίνει «τετραπλό μέρισμα ανάπτυξης». Όπως είπε ο Πρωθυπουργός το φορολογικό νομοσχέδιο θα δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας και θα δημιουργεί ένα διεθνώς ανταγωνιστικό πλαίσιο φορολογικής κατοικίας.

Μείωση και για τις εισφορές από 1ης Ιουλίου

Στον τομέα της αγοράς εργασίας τοποθέτησε χρονικά από το 2020 και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα είπε ότι ξεκινά από την 1η Ιουλίου του 2020 η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Αυτό όμως θα αφορά μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Θεσπίζεται αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.

Ιδρύεται και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες.Εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος και προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα του κόσμου της εργασίας το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας.Καταργείται η γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου. Και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%.Τότε θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021.«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ