2019-09-10 09:00:08
Φωτογραφία για Πόθεν Έσχες για τους Αιρετούς ΟΤΑ: Υπόχρεοι και Προθεσμίες
Σε ισχύ βρίσκεται το θεσμικό πλαίσιο για την υποβολή “Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης” και “Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων” (γνωστές ως “Πόθεν Έσχες”), με τους νέους Αιρετούς των Δήμων και των Περιφερειών να χρειάζεται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή ιδίως για την αρχική Δήλωση που υποχρεούνται να υποβάλλουν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας από την απόκτηση της ιδιότητας του Αιρετού.

Οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο ν.3213/2003 και έχουν τροποποιηθεί αμέτρητες φορές μέχρι σήμερα.

ΥΠΟΧΡΕΟΙ

Ειδικά όσον αφορά τους Αιρετούς των ΟΤΑ, σύμφωνα με την παρ.1 του αρ.1 του ανωτέρω νόμου, ως ισχύει, Δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και των ανήλικων τέκνων τους υποβάλλουν:

- οι Περιφερειάρχες

- οι Δήμαρχοι

- οι Αντιπεριφερειάρχες

- οι Αντιδήμαρχοι,


- οι Πρόεδροι και τα μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων

- οι Πρόεδροι και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων.

Το άρθρο βεβαίως περιλαμβάνει σειρά άλλων ιδιοτήτων Υπόχρεων, που μπορεί να συντρέχουν και στο πρόσωπο ενός Αιρετού (π.χ. οι Πρόεδροι, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των Επιτροπών των Δήμων, οι Πρόεδροι, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των αμιγών ή μεικτών Δημοτικών Επιχειρήσεων των ανωτέρω Ο.Τ.Α. και των Συνδέσμων Δήμων, κλπ), εδώ περιοριζόμαστε όμως στην αποτύπωση των ρητών αναφορών του αρ.1 στους Αιρετούς.

Να σημειωθεί ότι αμφισβητήσεις αποκλειστικά και μόνο ως προς την ιδιότητα του Υπόχρεου επιλύονται με πράξη των κατά περίπτωση αρμοδίων οργάνων ελέγχου, η οποία εκδίδεται μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της Αίτησης του ενδιαφερομένου (παρ.4 αρ.1 ν.3213/2003 ως ισχύει).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Η αρχική Δήλωση υποβάλλεται από τους Υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητάς τους.

Τα επόμενα έτη, το Πόθεν Έσχες υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των Υπόχρεων και για το επόμενο έτος.

Ειδικά για τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες υποβάλλεται για τρία έτη μετά από την απώλεια της ιδιότητας ή τη λήξη της θητείας.

Η ετήσια Δήλωση υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

Υπογραμμίζεται πως πλέον η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση www.pothen.gr.

Εκεί μπορεί να δει κανείς συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες για τη σχετική νομοθεσία, για τη συμπλήρωση της Δήλωσης, αλλά και συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ