2019-09-11 11:21:10
Φωτογραφία για Υπ. Υγείας: 800 νέοι γιατροί για να κλείσουν οι «τρύπες» του ΣΥΡΙΖΑ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΣΕ 27 ΝΟΜΟΥΣ

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ξανθός και Πολάκης είχαν καταργήσει εν μία νυκτί τις συμβάσεις 2.000 γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων ώστε να προχωρήσει το σχέδιο που είχαν για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τα μεγάλα κενά σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, πολλά από τα οποία προκλήθηκαν από το «ναυάγιο» του σχεδιασμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιχειρεί να καλύψει η τωρινή ηγεσία. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελεύθερου Τύπου, 27 νομοί της χώρας δεν έχουν κανένα συμβεβλημένο παιδίατρο.

Σε αυτούς, αλλά και σε άλλες περιοχές με σοβαρές ελλείψεις συμβεβλημένων γιατρών στοχεύει το υπουργείο Υγείας με 800 νέους γιατρούς που σύντομα θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.


Πρόκειται για ιδιώτες, γενικούς γιατρούς, αλλά και άλλων ειδικοτήτων, με έμφαση στην παιδιατρική, που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ για δωρεάν επισκέψεις στους ασφαλισμένους του.

Για τη νέα αυτή «φουρνιά» γιατρών αναμένεται να βγει προκήρυξη και θα δοθεί προτεραιότητα σε γιατρούς που άνοιξαν ιατρεία μετά το 2012 και σε νέους γιατρούς που βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς έχουν «κλείσει» από το 2012. Εκτοτε, δηλαδή, δεν έγιναν ξανά συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρέθηκαν τώρα κάποια αδιάθετα κονδύλια στον κωδικό του ΕΟΠΥΥ για επισκέψεις σε γιατρούς και αποφασίστηκε να διατεθούν για την ενίσχυση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας.

Το δίδυμο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είχε καταργήσει εν μία νυκτί τις συμβάσεις 2.000 γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων ώστε να προχωρήσει το σχέδιο που είχε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προχώρησε σε διαφορετικού τύπου συμβάσεις με αυτές τις τρεις ειδικότητες, οι οποίες και μπορούν να αποτελούν τον οικογενειακό γιατρό. Η διαδικασία συμβάσεων οικογενειακών γιατρών μέσω ΕΟΠΥΥ είναι ανοιχτή, αλλά δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 620 για όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό, που δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ασφαλισμένους, οι οποίοι δε βρίσκουν δωρεάν ιδιώτη παθολόγο, γενικό γιατρό ή παιδίατρο, τρεις από τις πλέον περιζήτητες ειδικότητες. «Ολο αυτό που έγινε ήταν σπατάλη χρόνου, χρήματος και προσπάθειας», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Το μεγάλο αυτό κενό στη δημόσια υγεία προτίθεται να καλύψει το υπουργείο Υγείας με νέες συμβάσεις οι οποίες δεν θα εντάσσονται στο πλαίσιο του οικογενειακού γιατρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα θα πρόκειται – τουλάχιστον σε πρώτη φάση- για συμβάσεις ίδιες με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα για τους ειδικούς γιατρούς, δηλαδή 200 επισκέψεις το μήνα έναντι 2.000 ευρώ μικτής αμοιβής για τους γιατρούς.

Το ποσό αυτό είναι κάτι που δεν καλύπτει απόλυτα τους γιατρούς, οι οποίοι και έχουν ζητήσει αύξηση της αμοιβής από το υπουργείο. Σημειώνεται, επίσης, ότι το σύστημα των 200 επισκέψεων έχει αποδειχθεί δυσλειτουργικό σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως για τις περιζήτητες ειδικότητες, καθώς ο αριθμός των 200 επισκέψεων εξαντλείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην έχουν όλο το μήνα διαθέσιμες για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επισκέψεις και οι ασφαλισμένοι να μη βρίσκουν γιατρό για δωρεάν επίσκεψη. Αποτελεί, ωστόσο, μια αρχή για να ξεκινήσουν να ενισχύονται με γιατρούς περιοχές πλήρως ακάλυπτες.

27 νομοί χωρίς συμβεβλημένο παιδίατρο

Νομός Αιτωλοακαρνανίας

Νομός Αρκαδίας

Νομός Αρτας

Νομός Βοιωτίας

Νομός Γρεβενών

Νομός Δωδεκανήσου

Νομός Ευρυτανίας

Νομός Ηλείας

Νομός Θεσπρωτίας

Νομός Καρδίτσας

Νομός Καστοριάς

Νομός Κέρκυρας

Νομός Κεφαλλονιάς

Νομός Κοζάνης

Νομός Κυκλάδων

Νομός Λασιθίου

Νομός Λέσβου

Νομός Λευκάδας

Νομός Ξάνθης

Νομός Πέλλας

Νομός Πιερίας

Νομός Πρέβεζας

Νομός Ρεθύμνου

Νομός Ροδόπης

Νομός Σάμου

Νομός Φλώρινας

Νομός Χίου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ