2012-06-16 12:52:34
Φωτογραφία για Από τη Ρωσία με αγάπη
Ραντεβού με την ιστορία και πάλι κόντρα στη Ρωσία, όπως τόσες φορές στο παρελθόν έχει πάλι η εθνική μας ομάδα το Σάββατο.

Μάλιστα ο συνδυασμός αποτελεσμάτων τα έφερε έτσι, που πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται. Με νίκη (που έτσι και αλλιώς ήταν απαραίτητη) περνάμε στα προημιτελικά του Euro και μάλιστα ως δεύτεροι.

Υπάρχει μικρή πιθανότητα και για πρώτοι αλλά πολύ δύσκολα αφού θέλουμε νίκη με τρία γκολ διαφορά επί των Ρώσων και ισοπαλία στο άλλο παιχνίδι Πολωνίας-Τσεχίας.

Μπορεί να κάναμε 12 χρόνια για να νικήσουμε τη Σοβιετική Ενωση (Ρωσία), μετά το πρώτο μας ραντεβού στο μακρινό 1965, αλλά από τότε την βρίσκαμε αντίπαλο σε μεγάλα ραντεβού της ιστορίας μας και φαινόμασταν πάντα συνεπείς !

Το Sport24.gr θυμίζει αυτές τις κόντρες και ευχόμαστε το Σάββατο να προστεθεί ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των επιτυχιών μας επί της ρωσικής αρκούδας.

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ:

Στην κατάμεστη «Λεωφόρο» μπροστά σε 25.000 θεατές εκείνο το ζεστό απόγευμα του Σεπτεμβρίου του 1979 η εθνική του μετρ προκρίσεων Αλκέτα Παναγούλια με το πλασέ του Τάκη Νικολούδη (μετά από εξαιρετικό 1-2 με τον Γιώργο Δεληκάρη) γράφει ιστορία. Παίρνει την πρωτιά στον όμιλό της, εξασφαλίζοντας την παρθενική της πρόκριση σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Ηταν το πρώτο Euro, αυτό του 1980 της Ιταλίας, όπου γινόταν πλέον με τη μορφή τελικής φάσης και οκτώ ομάδες, αφού μέχρι τότε απλά μια χώρα φιλοξενούσε τους δύο ημιτελικούς, τον αγώνα για την 3 θέση και τον τελικό.

Το ταμπελάκι του αγώνα:

Αθήνα, 12/9/1979, Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Θεατές: 25.000

ΕΛΛΑΔΑ- Σ. ΕΝΩΣΗ 1-0

Προκριματικά Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 1980

Σκόρερ: 25' Νικολούδης

ΕΛΛΑΔΑ: Κωνσταντίνου - Γούναρης (74' Κυράστας), Ιωσηφίδης, Φοιρός, Καψής, Δαμανάκης, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου (64' Ορφανός), Νικολούδης, Δεληκάρης (αρχηγός), Γαλάκος

Σ. ΕΝΩΣΗ: Ντασάεφ - Πρίγκοντα (36' Σάβλο), Μπούμπνοφ, Μαχαβίκοφ, Χιντιατούλιν, Νικούλιν, Γκερέκοφ, Κιπιάνιν (46' Γκιουρτσίτσεν), Γκαβριλένκο, Μαξιμένκο, Σεγκέλια.

ΗΠΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ:

Το Ολυμπιακό Στάδιο έμοιαζε μικρό εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου για να γιορταστεί η πρώτη μας πρόκριση σε Μουντιάλ (των ΗΠΑ). Ο «Αμερικάνος» Αλκέτας Παναγούλιας στον πάγκο, και οι παίκτες στο χορτάρι έδωσαν ρεσιτάλ. Η κεφαλιά του Νίκου Μαχλά 11 λεπτά πριν το τέλος έβαλε «φωτιά» στο γήπεδο και η Ελλάδα έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε (και μάλιστα αήττητη) στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μάλιστα ουσιαστικά την πρόκριση την είχαμε αγκαλιάσει με την ισοπαλία στη Μόσχα (1-1) σε ένα ακόμα ραντεβού μας με τη Ρωσία.

Το ταμπελάκι του αγώνα:

Αθήνα, 17/11/1993, Ολυμπιακό Στάδιο, Θεατές: 60.000

ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ 1-0

Προκριματικά παγκοσμίου Κυπέλλου 1994

Σκόρερ: 79' Μαχλάς

ΕΛΛΑΔΑ: Μήνου - Αποστολάκης, Καραταΐδης, Μανωλάς, Ιωαννίδης, Τσαλουχίδης, Σαραβάκος (76' Αλεξανδρής), Νιόπλιας, Μαχλάς, Μητρόπουλος (33' Μαραγκός), Τσιαντάκης

ΡΩΣΙΑ: Τσερτσέσοφ - Χλεστόφ, Ονόπκο, Νικιφόροφ, Κουλκόφ, Σαλίμοφ, Ντομπροβόλσκι, Κολιβάνοφ, Παπόφ (80' Μοστοβόι), Γιουράν (46' Σαλένκο), Κιριάκοφ.

Η ΠΙΟ ΓΛΥΚΙΑ ΜΑΣ ΗΤΤΑ

Σπάνια έχουμε πανηγυρίσει έτσι σε μια ήττα. Στο πιο… εφιαλτικό μας βράδυ σε εκείνο το υπέροχο Euro της Πορτογαλίας, το παιχνίδι με τη Ρωσία άλλαξε για πάντα την ιστορία εκείνης της χρυσής ομάδας του Οτο Ρεχάγκελ. Προκρινόμασταν στα προημιτελικά ακόμα και με ήττα με ένα γκολ διαφορά, αλλά στο 17 λεπτό σε ένα παιχνίδι που θύμιζε στο ξεκίνημά μας το χθεσινό με την Τσεχία, ήμασταν ήδη πίσω στο σκορ με 2-0 !

Ευτυχώς το γκολ του Ζήση Βρύζα λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου μας έβαλε και πάλι σε τροχιά πρόκρισης την οποία τελικά κρατήσαμε και στη συνέχεια απογειωθήκαμε μέχρι τον θρίαμβο της κατάκτησης του τροπαίου.

Το ταμπελάκι του αγώνα:

Φάρο, 20/6/2004, Αλγκάρβε, Θεατές: 22.000

ΡΩΣΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 2-1

Τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2004

Σκόρερ: 2’ Κιριλένκο, 17’ Μπουλίκιν, 43’ Βρύζας

ΡΩΣΙΑ: Μαλαφέεφ, Ραντίμοφ, Καριάκα (46' Σίτσεφ), Γκούσεφ, Μπουλίκιν (46' Σέμσοφ), Σαρόνοφ (56' Σένικοφ), Ανιούκοφ, Αλένιτσεφ, Εβσέεφ, Κιριτσένκο, Μπουγκάγιεφ

ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης - Σεϊταρίδης, Βενετίδης (89' Φύσσας), Δέλλας, Μπασινάς (42' Τσιάρτας), Ζαγοράκης, Χαριστέας, Βρύζας, Καψής, Κατσουράνης, Παπαδόπουλος (69' Νικολαϊδης).

Ακόμα και η πρόκριση στο δεύτερο Μουντιάλ μας, αυτό του 2010 επιτεύχθηκε επί (πρώην) Σοβιετικού εδάφους, στο Κίεβο της Ουκρανίας όπου με το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη πήραμε τη νίκη στον επαναληπτικό του μπαράζ (1-0 την Ουκρανία) και μαζί την πρόκριση.

Επειδή βέβαια υπάρχει πάντα η εξαίρεση στον κανόνα, στο προηγούμενο Euro του 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, η ήττα με 1-0 από τη Ρωσία στο δεύτερο παιχνίδι μας, ήταν αυτή που ουσιαστικά μας έστειλε σπίτι μας. Όμως ελπίζουμε το Σάββατο να χαμογελάσουμε και πάλι εμείς σε ένα ακόμα κομβικό ραντεβού με τη Ρωσία, με στόχο την πρόκριση στα προημιτελικά.

πηγή: sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ