2019-09-13 12:40:45
Φωτογραφία για Παραλογισμός και Εξουσία: Αυξάνουν το κυνήγι του Ρινόκερου για τουριστικούς σκοπούς και με τα κερδισμένα έσοδα θα τον …προστατέψουν
Η Νότια Αφρική θα διπλασιάσει τον αριθμό των μαύρων ρινόκερων που μπορούν να σκοτωθούν από κυνήγι ως τρόπαια και μάλιστα υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα αντληθούν απ’το κυνήγι, θα στηρίξουν τη διατήρηση των απειλούμενων άγριων ζώων.

Η απόφαση ελήφθη στη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES), αφού έλαβε υποστήριξη από άλλα κράτη της περιοχής, όπως η Μποτσουάνα, η Ζιμπάμπουε, η Eswatini (πρώην Σουαζιλάνδη), καθώς και η Ε.Ε. και ο Καναδάς. Ο πληθυσμός του ρινόκερου λόγω της ζήτησης του κέρατός του, είχε μειωθεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια από το νόμιμο αλλά και το παράνομο κυνήγι και τώρα που ο πληθυσμός παρουσιάζει αύξηση αποφάσισαν να αυξήσουν τον αριθμό σκοτωμένων ρινόκερων από το νόμιμο κυνήγι ανά χρόνο. Περίπου 5.000 μαύροι ρινόκεροι υπάρχουν σήμερα, σχεδόν 2.000 από αυτούς στη Νότια Αφρική. Απo το 2003, επιτρέπεται στη Νότια Αφρική να πωλεί δικαιώματα κυνηγιού για πέντε μαύρους ρινόκερους ετησίως. Η τελευταία απόφαση σημαίνει ότι μπορεί να πάρει μέχρι και το 0,5% του πληθυσμού, δηλαδή εννέα ρινόκερους στα σημερινά επίπεδα.


Μια προηγούμενη ψηφοφορία στη συνάντηση της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών, εξέδωσε απαγόρευση εξαγωγής άγριων αφρικανικών ελεφάντων σε ζωολογικούς κήπους. Η Ζιμπάμπουε έχει πουλήσει δεκάδες ελέφαντες σε κινεζικά αξιοθέατα τα τελευταία χρόνια. 

Η νέα σύμβαση αναφέρει ότι οι μόνοι αποδεκτοί προορισμοί είναι τα άγρια, φυσικά ενδιαιτήματα. Η συνάντηση 183 χωρών, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, εξέτασε επίσης τη δυσχερή κατάσταση των θαλάσσιων πλασμάτων και υπήρξε ομόφωνη υποστήριξη για την παροχή μεγαλύτερης προστασίας των ιπποφόρων. Είναι πολύ περιζήτητα στο εμπόριο ενυδρείων και για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Η CITES έχει περιορίσει το διεθνές εμπόριο σε 44 είδη θαλάσσιας ζωής από το 2002. 

Το εμπόριο ζωντανών και αποξηραμένων δειγμάτων μειώθηκε κατά 75% και 90% αντίστοιχα την τελευταία δεκαετία, αλλά πολλά εκατομμύρια εξακολουθούν να αλλάζουν χέρια κάθε χρόνο. Η σύνοδος κορυφής συμφώνησε επίσης ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο αυξανόμενο εμπόριο θαλάσσιων διακοσμητικών ψαριών, συμπεριλαμβανομένων πολλών ψαριών και καρχαριών κοραλλιογενών υφάλων. Το εμπόριο που προμηθεύει δημόσια και ιδιωτικά ενυδρεία έχει αυξηθεί 60 φορές από το 2000, με 1,5 δισ. ψάρια που πωλούνται κάθε χρόνο.

Οι σύνοδοι, οι συμβάσεις, τα ωραία λόγια και οι αυξημένες εμφάσεις των κρατών είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Στην προκειμένη έχουμε την μέγιστη υποκρισία που με το πρόσχημα της «προστασίας» της άγριας ζωής, νομιμοποιούν την αύξηση των επιτρεπόμενων θυμάτων με σκοπό την προστασία των ειδών που κυνηγούν. Ένας ανεστραμμένος καθρέπτης που μόνος σκοπός του είναι το κέρδος στις πλάτες της φύσης και της άγριας ζωής. Κάποια άγρια είδη θα χάσουν την ζωή τους για το γούστο κάποιων τουριστών και άλλα θα πωληθούν σε διάφορα κράτη για να διασκεδάζουν οι άνθρωποι που τα βλέπουν. Τα κράτη δεν ενδιαφέρονται για κανενός είδους προάσπιση της φύσης και των άγριων ζώων, οι παραπάνω συμβάσεις και συναντήσεις είναι για την διευθέτηση της μοιρασιάς και μόνο.

Ε.
via
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ