2019-09-24 14:22:35
Φωτογραφία για Ανώτατο Δικαστήριο Βρετανίας: Μη νόμιμη ενέργεια η παύση της Βουλής
Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον και της κυβέρνησης να κλείσουν τη βρετανική βουλή για πέντε εβδομάδες δεν ήταν νόμιμη αποφάσισε ομόφωνα σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Κατά την ανακοίνωση της απόφασης, η οποία ήταν ομόφωνη, η Δικαστής Λέιντι Χέιλ τόνισε ότι η ενέργεια της βρετανικής κυβέρνησης να διακόψει τις εργασίες της Βουλής ήταν μια μη νόμιμη ενέργεια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση απαγόρευσε στη Βουλή να πράξει το καθήκον της. Η διακοπή για πέντε εβδομάδες ήταν σκόπιμη και η συμβουλή του πρωθυπουργού στη Βασίλισσα μη νόμιμη».

Με φόντο την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Τζον Μπέρκοου, πρόεδρος της Βουλής ζητά να επιστρέψουν οι βουλευτές στα καθήκοντά τους «το συντομότερο δυνατόν».

Η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ που ηγήθηκε της νομικής ενέργειας εναντίον της κυβέρνησης είπε στις πρώτες της δηλώσεις ότι «αποδείχθηκε περίτρανα ότι είμαστε μια χώρα που κυριαρχεί το κράτος δικαίου».


Την παραίτησή του Μπ. Τζόνσον ζητά η αντιπολίτευση

Μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου η αρχηγός των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον δήλωσε ότι «πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει μετά από αυτή την απόφαση, εξαπάτησε την βασίλισσα και εμπόδισε τους βουλευτές να πράξουν το καθήκον τους».

Την ίδια ώρα αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν από το Μπράιτον και το συνέδριο του κόμματος τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να σκεφτεί τη θέση του μετά από αυτή την απόφαση», ενώ οι σύνεδροι ζητούν με φωνές να παραιτηθεί ο Τζόνσον.

Σε μια πρώτη αντίδραση πηγές από το περιβάλλον του Μπ. Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη διάσκεψη του ΟΗΕ, εξέφρασαν την έκπληξη τους για την απόφαση του δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις και τα εσωκομματικά πυρά τόσο από βουλευτές των Συντηρητικών, όπως η Άμπερ Ραντ η οποία παρότι θεωρείται υπέρμαχος του Brexit ζητούν να επιστρέψει η Βουλή στα καθήκοντα της, όσο από πρώην μέλη του κόμματος, όπως ο βουλευτής Ντόμινικ Γκρίβ, ο οποίος τόνισε ότι η μόνη λύση πια για τη κυβέρνηση Τζόνσον είναι να συνεργαστεί με τη Βουλή.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ