2012-06-17 08:37:04
Φωτογραφία για Γιατί φεύγει από την Ελλάδα η Carrefour
Ως «βόμβα» έσκασε στην αγορά η είδηση για την αποχώρηση της Carrefour από την Ελλάδα και την μεταβίβαση του ποσοστού, που διατηρούσε στην Carrefour-Μαρινόπουλος, στον όμιλο Μαρινόπουλου, ο οποίος πλέον καθίσταται μοναδικός μέτοχος της εταιρείας…

Η κίνηση αυτή, την οποία δημοσίευμα του Reuters παρουσιάζει ως «έξοδο εν όψει των κρίσιμων εκλογών», αποδίδεται στο ίδιο δημοσίευμα, στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τη δραματική μείωση της ζήτησης, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του kerdos.gr, πρόκειται για μία από τις πρώτες αποφάσεις του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Carrefour, Georges Plassat. Η Carrefour -Μαρινόπουλος «είδε» τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 16% το α' τρίμηνο του 2012, σε συνέχεια μίας επίσης πτωτικής χρονιάς που αποτέλεσε το 2011, ενώ εκτιμάται ότι η Carrefour θα εγγράψει ζημιές, ύψους 220 εκατ. ευρώ, για να αποδεσμευτεί από την ελληνική θυγατρική της. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην αγορά, δεδομένου ότι η Carrefour-Μαρινόπουλος αποτελεί τον μεγαλύτερο λιανέμπορο στη χώρα.


Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι κατά τον τελευταίο χρόνο αναπτύχθηκε έντονη φημολογία σχετικά με οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία, αλλά και με τους χρόνους αποπληρωμής των προμηθευτών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άκουσμα της είδησης, ο επιχειρηματικός κόσμος αντέδρασε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποεπένδυση σε αυτό το επίπεδο, στη χώρα.

Τα προβλήματα της Carrefour

Όπως αναφέρει το kerdos.gr, πριν από περίπου δύο μήνες, δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» σχολίαζε ότι η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Carrefour - είχε ήδη τότε ανακοινωθεί ότι θα αναλάβει ο κ. Ζορζ Πλασά - θεωρείται η δεύτερη δυσκολότερη εργασία στη Γαλλία, μετά το ύπατο αξίωμα του προέδρου της χώρας.

Άλλωστε ο κ. Πλασά είναι ο τρίτος στη σειρά διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στα τελευταία έξι χρόνια κι έχει επωμισθεί τη «δύσκολη αποστολή» να σταματήσει την κατρακύλα της κερδοφορίας και να δώσει νέα αναπτυξιακή πνοή στον όμιλο.

H μετοχή της Carrefour έκανε «βουτιά» της τάξεως του 43% μέσα στο περασμένο έτος και όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες στο Παρίσι, ο όμιλος έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, των προμηθευτών και των μετόχων του!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χαμηλή απόδοση της Carrefour μετρά ήδη μία δεκαετία, αλλά η κατάσταση χειροτέρεψε αισθητά από το 2007, όταν εισήλθαν ως μέτοχοι οι εταιρείες Colony Capital των ΗΠΑ και Groupe Arnault (ο επενδυτικός «βραχίονας» της αυτοκρατορίας του Γάλλου μεγιστάνα της αγοράς ειδών πολυτελείας κ. Μπερνάρ Αρνό). Οι δύο αυτοί επενδυτές, οι οποίοι δρουν μέσω της κοινοπραξίας τους Blue Capital και κατέχουν μερίδιο 16% στην Carrefour, έχουν κατηγορηθεί ότι αναμιγνύονται στη χάραξη της στρατηγικής της πολύ περισσότερο απ’ όσο τους αναλογεί. Πολλοί παρατηρητές τους αντιμετωπίζουν ως το... πρόβλημα της Carrefour, επικρίνοντάς τους για «κοντόφθαλμη» πολιτική που έχει αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου.

Στο δημοσίευμα του kerdos.gr, αναφέρεται επίσης ότι μέσα σε 20 μήνες αφότου εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Carrefour η Blue Capital, ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Χοσέ Λουίς Ντουράν είχε αποχωρήσει. Ακολούθησε ο κ. Λαρς Ολοφσον, πρώην στέλεχος του ελβετικού κολοσσού τροφίμων Nestle, ο οποίος επίσης οδηγείται στην έξοδο μόλις τρία χρόνια αφότου ανέλαβε καθήκοντα. Τώρα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος προσπαθεί να αναδιοργανώσει το απαρχαιωμένο μοντέλο των πολύ μεγάλων σουπερμάρκετ (υπεραγορών), μέσα σ’ ένα στενό χρονοδιάγραμμα που θα ικανοποιήσει τους βασικούς μετόχους του γαλλικού ομίλου. Αλλωστε, ο κ. Πλασά έχει έρθει στην Carrefour με τις καλύτερες «περγαμηνές», έχοντας διασώσει προηγουμένως τον τεράστιο γαλλικό όμιλο Vivarte.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ