2012-06-17 14:54:06
Φωτογραφία για Και οι Γάλλοι στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών
Διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν αυτοδυναμία στους Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ. Μεγάλη ανησυχία στη χώρα αποτελεί η αποχή, καθώς στη διάρκεια του πρώτου γύρου το ποσοστό της άγγιζε περίπου το 40%. Τον πρώτο γύρο κέρδισε το αριστερό μέτωπο, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους, ενώ μετά και το δεύτερο γύρο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) αναμένεται να εξασφαλίσει από 275 ως 315 και σύμμαχοί του οι Πράσινοι από 12 ως 18 από τις συνολικά 577 έδρες του κοινοβουλίου. Για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 289 έδρες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις των Ipsos και OpinionWay αφήνουν να διαφανεί ότι οι Σοσιαλιστές θα καταλάβουν πάνω από τις 289 έδρες που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, χωρίς να εξαρτώνται από τους ευρωσκεπτικιστές του Αριστερού Μετώπου ή από τους Πράσινους.


Η δημοσκόπηση της Ipsos δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα από 298 ως 331 έδρες. Οι Πράσινοι, που έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν τους Σοσιαλιστές, φέρονται να καταλαμβάνουν σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση 14 ως 20 έδρες και το Αριστερό Μέτωπο 12-13.

Αντίθετα η δημοσκόπηση της OpinionWay δίνει στους Σοσιαλιστές 295-330 έδρες, στους Πράσινους 12-18 και στο Αριστερό Μέτωπο 8-12.

Το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) φέρεται ότι θα καταλάβει από 192 ως 226 έδρες στην Εθνοσυνέλευση σύμφωνα με την Ipsos, και 200-230 σύμφωνα με την OpinionWay.

Αν οι αριθμοί επαληθευτούν, θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της κεντροδεξιάς τα τελευταία 30 χρόνια.

Το Εθνικό Μέτωπο θα πάρει 1-3 έδρες, στην Εθνοσυνέλευση.

Ηγέτες της κεντροαριστεράς έκαναν πάντως εκκλήσεις της τελευταίας στιγμής προς τους ψηφοφόρους, καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στην διαδικασία την Κυριακή αναφέρει το parapolitika.gr, ώστε να διασφαλίσουν ότι η παράταξη θα πάρει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν το σαφέστερο δυνατό μήνυμα.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ