2019-12-17 16:46:11
Φωτογραφία για Στρατιωτική θητεία: Οι καιροί είναι δύσκολοι, ο γείτονας επικίνδυνος και ο χρόνος για «πειραματισμούς» ανύπαρκτος
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Χρειάζεται υπεύθυνη αντιμετώπιση

Η αύξηση ή η μείωση της στρατιωτικής θητείας των νέων είναι έτσι και αλλιώς μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, που είναι (ή θα έπρεπε να είναι) αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης και υποβολής ανάλογης προτάσεως από τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προς την αντίστοιχη πολιτική του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και κατ’ επέκταση προς την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας για τη λήψη της σχετικής πολιτικής αποφάσεως που θα κληθούν στη συνέχεια να υλοποιήσουν οι στρατιωτικοί.

Στο σημείο αυτό τελειώνει και το…όνειρο της ορθής εφαρμογής του τι θα έπρεπε να ισχύει. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Δηλ οι πολιτικοί αποφασίζουν – συνήθως παραμονές εκλογές – την μείωση της στρατιωτικής θητείας κατά μερικούς μήνες και οι στρατιωτικές ηγεσίες το πληροφορούνται συνήθως από εμάς τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημερώσεως και μετά τραβούν τα μαλλιά τους, κατά το κοινώς λεγόμενο, για να βρουν τρόπους να υλοποιήσουν τα σχέδια των πολιτικών.


Το 1983, χρονιά που υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ο γράφων, η θητεία ήταν 26 μήνες για το Πολεμικό Ναυτικό, 24 για την Πολεμική Αεροπορία και 22 μήνες για τον Στρατό Ξηράς. Σήμερα, εν έτει 2019, ήτοι μετά από 36 ολόκληρα έτη, η στρατιωτική θητεία έχει μειωθεί στους 12 μήνες για ΠΝ και ΠΑ και στους 9 μήνες για τον ΣΞ! Και όλα αυτά ενώ η βασική και κύρια στρατιωτική απειλή για την Ελλάδα εξακολουθεί και παραμείνει η ίδια, η εξής ΜΙΑ. Η Τουρκία.

Τίποτα δεν άλλαξε από το 1983 μέχρι σήμερα. Αντιθέτως η κατάσταση από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση στον διεθνή περίγυρο έχει χειροτερέψει σε απίστευτο βαθμό εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητος και επιθετικότητος σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους γείτονες. Γιατί εδώ έγκειται το εξής «παράδοξο» (όχι για εμάς). Το ότι η Τουρκία έχει προβλήματα, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, ΠΡΟΚΑΛΕΙπροβλήματα με τη στάση της, σε ΟΛΟΥΣ τους γείτονές της. Σε ΟΛΟΥΣ.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Αφορμή για τις σκέψεις μας αυτές στάθηκε η χθεσινή ταυτόχρονη (τυχαίο αυτό;) και μέσα στην ίδια ημέρα, εμφάνιση δύο κορυφαίων κατά τεκμήριο στελεχών του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έφεραν στην επιφάνεια το θέμα της αυξήσεως ή μη της στρατιωτικής θητείας των νέων.

Πρώτα η Ντόρα Μπακογιάννη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» με θέμα: «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις», άνοιξε θέμα «επιμήκυνσης», αυτή ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε, της στρατιωτικής θητείας κάτι που επανέλαβε και στο λογαριασμό της στο twitter. «Η επιμήκυνση της θητείας ιδιαίτερα στον στρατό ξηράς, αλλά και στα άλλα όπλα, δεν μπορεί να είναι ταμπού. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξουμε, με θάρρος και χωρίς φόβο για πολιτικό κόστος.» τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Λίγο αργότερα, χθες πάντα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, επισήμανε τα εξής: «Καλύτερα να προσληφθούν μόνιμα στελέχη, όπως οι ΟΒΑ και οι ΕΠΟΠ, παρά να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), προσθέτοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται έξυπνες και άμεσες παρεμβάσεις.

Με αυτό δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει ή δεν πρέπει να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία. Όποια όμως απόφαση και να ληφθεί θα πρέπει να είναι προϊόν ενδελεχούς μελέτης των στρατιωτικών που θα εξετάζει και πολλές άλλες παραμέτρους, όπως παροχή κινήτρων, αναθεώρηση του θεσμού της εφεδρείας επί τω βελτίω κλπ.

Προς Θεού όχι άλλη αυξομείωση της στρατιωτικής θητείας «στο πόδι» και για πολιτικούς λόγους. Η στρατιωτική θητεία δεν είναι «μίνι φούστα» για να αυξάνεται ή να μειώνεται με αντίστοιχο μάζεμα του στριφώματος, κατά το δοκούν.

Για να αυξηθεί ή να μειωθεί η θητεία πρέπει να έχει προηγηθεί η αναδιοργάνωση των ΕΔ, κυρίως του ΣΞ, να ξέρεις πόσο στρατό έχεις, που τον έχεις, πόσα στρατόπεδα θα μείνουν, ή θα κλείσουν. Όλες αυτές (και πλήθος άλλων βεβαίως) οι «μικρές λεπτομέρειες», που είναι απαραίτητες για να πεις ΥΠΕΥΘΥΝΑ. Χρειάζομαι ΤΟΣΟ στρατό και τον χρειάζομαι ΕΚΕΙ. Μπορεί αυτός ο Στρατός να αποτελείται μόνο από επαγγελματίες (ΕΠΟΠ, ΟΒΑ κλπ); Όχι. Πόσους στρατεύσιμους έχω κάθε χρόνο; Τόσους. Μου αρκούν με θητεία 9 μηνών; Όχι. Μπορώ προσλάβω ΕΠΟΠ; Ως τώρα και για μία 10ετία δεν μπορούσες. Μπορώ να τους «αντικαταστήσω» μόνο με στρατευσίμους; Όχι δεν μπορώ. Άρα η λύση είναι ένα «μικτό» σύστημα, όπου θα προσληφθούν (γιατί κάποια στιγμή θα προσληφθούν) κάποιοι ΕΠΟΠ, ΟΒΑ κλπ και οι υπόλοιποι θα είναι στρατεύσιμοι. Σε αυτήν την περίπτωση πόση πρέπει να είναι η στρατιωτική θητεία των στρατευσίμων;

Απαντώντας σε όλα αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά άλλα έρχεται η υπεύθυνη κυβέρνηση και ανακοινώνει την όποια απόφασή της. Εξηγεί τους λόγους και το…καραβάνι προχωρά! Όχι όμως τα θέματα αυξήσεως της θητείας ή στρατεύσεως στα 18 να τίθενται από τηλεοράσεως!

Ας ακουσθούν οι υπεύθυνοι Αρχηγοί που έχουν ήδη έτοιμη σχετική εισήγηση από τον προηγούμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη.

Ας ανακοινωθούν κάποια κίνητρα που θα συνοδεύουν την τυχόν αύξηση της στρατιωτικής θητείας των νέων ώστε να καταστεί αυτή «ελκυστική».

Αύξηση της θητείας ή υποχρεωτική στράτευση στα 18, αλλά πλήρως αιτιολογημένη και όχι πλέον άλλο «στο πόδι» και για «πολιτικούς λόγους».

Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, ο γείτονας επικίνδυνος και ο χρόνος για άλλους «πειραματισμούς» ανύπαρκτος.

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ