2020-01-06 23:39:27
Φωτογραφία για Αυτά τα φυτοφάρμακα κάνουν κακό στην καρδιά και τα αγγεία
Τον σοβαρό κίνδυνο θανάτου από την έκθεση σε μια κατηγορία φυτοφαρμάκων

αναδεικνύουν οι επιστήμονες με νέα τους μελέτη

Η έκθεση σε πυρεθροειδή φυτοφάρμακα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνητότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις και από άλλες αιτίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Internal Medicine.

Ο Δρ. Wei Bao από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση της έκθεσης σε πυρεθροειδή φυτοφάρμακα με τη θνητότητα από όλες τις αιτίες και από συγκεκριμένες αιτίες, χρησιμοποιώντας δεδομένα 2.116 ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω, οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής που πραγματοποιήθηκε από το 1999 έως το 2002 στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι είχαν σημειωθεί 246 θάνατοι σε μια μέση περίοδο 14,4 ετών, οι 41 εκ των οποίων σχετίζονταν με καρδιαγγειακές παθήσεις και οι 52 με καρκίνο. Κατά τη διάρκεια της μετέπειτα παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα 3-φαινοξυβενζοϊκού οξέος στα ούρα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, με τους θανάτους να σημειώνονται στο 8,5%, το 10,2% και το 11,9% των συμμετεχόντων στα αυξανόμενα τεταρτημόρια των επιπέδων 3-φαινοξυβενζοϊκού οξέος στα ούρα.


Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο μεγαλύτερο τεταρτημόριο 3-φαινοξυβενζοϊκού οξέος στα ούρα και αυτούς στο χαμηλότερο, η αναλογία κινδύνου για θνητότητα από όλες τις αιτίες, θνητότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις και θνητότητα από καρκίνο ήταν 1,56, 3,00 και 0,91 αντίστοιχα, μετά την προσαρμογή.

«Η περιβαλλοντική έκθεση στα πυρεθροειδή φυτοφάρμακα ήταν σημαντικά σχετική με τον αυξημένο κίνδυνο θνητότητας από όλες τις αιτίες στον γενικό ενήλικο πληθυσμό των ΗΠΑ. Ο συσχετισμός που παρατηρήθηκε είναι πιθανό να συνδέεται με τις επιπτώσεις των πυρεθροειδών στο καρδιαγγειακό σύστημα», σημειώνουν οι συγγραφείς.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ