2020-01-06 23:57:34
Φωτογραφία για Το Ιράν απαντά στις ΗΠΑ: Εμάς δεν θα μας απειλείτε ποτέ
Aπό τη διπλωματία των λεπτών ισορροπιών στην ανταλλαγή πυρών. ΗΠΑ και Ιράν προτάσσουν συνεχώς, τις τελευταίες ώρες, την πιο σκληρή έκφανση της εμπρηστικής

ρητορικής που ξεφεύγει κατά πολύ από τους «κανόνες» της διπλωματίας, ανατρέποντας γεωστρατηγικά δεδομένα. Η ακύρωση της συμφωνίας για τον περιορισμό των πυρηνικών του Ιράν μοιάζει με εφιάλτης για τη Δύση, ενώ ο φόβος για έξαρση της τρομοκρατίας γίνεται όλο και πιο έντονος.

Ύστερα από τις απειλές του Τραμπ και την οργισμένη δήλωσή του ότι τη Τεχεράνη δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικά, ο πρόεδρος του Ιράν απάντησε σε οξύ τόνο.

«Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος», τόνισε ο Χασάν Ροχανί σε μήνυμά του στο Twitter.

Πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να πλήξει 52 ιρανικούς στόχους.

«Αυτοί που αναφέρουν τον αριθμό 52 θα πρέπει επίσης να θυμούνται τον αριθμό 290. # IR655», έγραψε ο Ροχανί αναφερόμενος στην τραγωδία με το Airbus της πτήσης 655 της Iran Air που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1988 από αμερικανικό πλοίο πάνω από τον Κόλπο και στοίχισε τη ζωή 290 ανθρώπων.


Τριάντα και πλέον χρόνια μετά τα γεγονότα, αυτή η καταστροφή, για την οποία το Ιράν περιμένει ακόμη μια επίσημη συγνώμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να στοιχειώνει τη συλλογική μνήμη του Ιράν, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες η ομηρεία 52 διπλωματών τους επί 444 ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979.

Το Ιράν αύξησε περαιτέρω το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου και τη διύλισή του σε υψηλότερη καθαρότητα πάνω από τα επιτρεπτά όρια της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (ΚΣΟΔ), συνεχίζοντας να παραβιάζει τη συμφωνία που σύνηψε το 2015 η Ισλαμική Δημοκρατία με την Ομάδα 5+1 και από την οποία αποχώρησε μονομερώς το 2018 η Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Η Τεχεράνη έχει ανακοινώσει ότι θα αυξάνει σταδιακά τα επιτρεπτά όρια που είχε θέσει η ΚΣΟΔ για τις πυρηνικές του δραστηριότητες, αντιδρώντας στην μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ και στην επαναφορά των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ