2020-01-13 19:00:09
Φωτογραφία για Ζεστό χρήμα απο το ΤΑΙΠΕΔ μέσω αξιοποίησης Μαρινών!
«Για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 100 έμμεσες» – Πέφτουν οι υπογραφές για τον Άλιμο, ζεστό χρήμα για τη Χίο

– Οι διαγωνισμοί για Αρετσού, Σάνη, Πόρτο Καρράς, Ζάκυνθο, Αργοστόλι και Ρόδο Το τουριστικό χρυσωρυχείο το οποίο έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα αλλά δεν έχει εκμεταλλευτεί καμία κυβέρνηση στον βαθμό που θα έπρεπε προσπαθεί να αξιοποιήσει η τωρινή, του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο λόγος για τις μαρίνες.

Όπως έχει επισημάνει το «business stories», ο θαλάσσιος τουρισμός -και συγκεκριμένα το yachting- συνεισφέρει το 1,1% του ΑΕΠ στην Ελλάδα με 800 εκατ. ευρώ, ενώ φτάνει στο 1,9 δισ., αν υπολογιστεί το άμεσο και το έμμεσο αποτέλεσμα, δηλαδή ό,τι καταναλώνουν οι κάτοχοι, οι επιβάτες και το πλήρωμα ενός σκάφους στη στεριά.

Ταυτόχρονα, προσφέρει 25.150 θέσεις εργασίας. Όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος, «οι ιδιωτικές επενδύσεις στις ελληνικές μαρίνες συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.


Για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 100 έμμεσες εντός και στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας», για να προσθέσει: «Το Ταμείο παραμένει προσηλωμένο στον αναπτυξιακό του στόχο και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας αξιοποιώντας δημιουργικά το σύνολο των μαρινώνστο χαρτοφυλάκιό του, ώστε να αποτελέσουν πλέον μια νέα ανταγωνιστική επιλογή απέναντι στις προτάσεις που προσφέρουν οι γειτονικές χώρες.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκπονήσει σχέδιο για την αξιοποίηση μαρίνων. Αιχμή του δόρατος είναι αυτή του Αλίμου. Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Απρίλιο και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει και συμφωνία με τις τράπεζες για τις εγγυήσεις. Πλειοδότρια για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών αναδείχθηκε η Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε.

Η συνολική αξία της συμφωνίας υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας. Ο παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώΟι υπογραφές όμως καθυστέρησαν και αναμένονται στις αρχές του 2020. Αιτία, το γεγονός ότι εμπλέκονται πέντε μέρη και οι δικηγόροι τους πρέπει να καταλήξουν στο τελικό κείμενο.

Η μαρίνα της Χίου θα είναι η πρώτη από την οποία θα εισπράξει ζεστό χρήμα το ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές του 2020. Το ημερολόγιο έγραφε 8 Αυγούστου του 2019 όταν το Ταμείο, ύστερα από οκτώ χρόνια λειτουργίας, πέτυχε την πρώτη παραχώρηση μαρίνας σε ιδιώτες που έχει διάρκεια 40 χρόνια. Παρών στην εκδήλωση υπογραφής ήταν και ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος. Το τίμημα της παραχώρησης είναι 6,21 εκατ. ευρώ. Αποτελείται από εφάπαξ τίμημα 600.000 ευρώ και ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.

Η μαρίνα θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρων και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένες εγκαταστάσεις για χρήσεις τουρισμού – αναψυχής.

Για την καινούρια χρονιά προτεραιότητα έχει η μαρίνα της Αρετσούς στην Καλαμαριά. Αναμένεται μεγάλο ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους επενδυτές αφού οι μαρίνες στη Βόρεια Ελλάδα και τη Κεντρική Μακεδονία δεν ξεπερνούν συνολικά τις τρεις: Αρετσού, Σάνη, Πόρτο Καρράς.

Μέσα στο έτος αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να προκηρύξει διαγωνισμούς παραχώρησης και για τις μαρίνες Ζακύνθου, Αργοστολίου, Ρόδου.

Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν προκηρυχθεί όλοι οι διαγωνισμοί.

Για τη μαρίνα της Ιτέας τρέχει ο διαγωνισμός με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου του 2020.Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση και της μαρίνας Μυκόνου. Ωστόσο δεν πρόκειται να προχωρήσει γιατί υπάρχουν πάρα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα αφού το λιμάνι έχει κρουαζιέρα, ακτοπλοΐα και μαρίνα.

«Πρόκειται για έναν κυκεώνα», υποστηρίζουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ και προσθέτουν: «Υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα και πρέπει το Ταμείο να τα βάλει σε μια σειρά. Έχει προσλάβει συμβούλους για να ξεμπλέξουν το κουβάρι.

Στόχος είναι να ωριμάσει το έργο και γι’ αυτό δεν πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσα στο 2020». Όπως ανέφερε ο κ. Σταύρος Κατσικάδης, πρόεδρος της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Flisvos Marina Α.Ε., υπάρχει αύξηση στη ζήτηση θέσεων για ελλιμενισμό σκαφών στις μαρίνες, αύξηση η οποία είναι πραγματική και φαίνεται στην πράξη και δεν αποτελεί τάση, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Και προσθέτει: «Ο τουρισμός έχει ευαισθησία στις οικονομικές και γεωπολιτικές μεταβολές. Είναι βασική προτεραιότητα για τον ιδιοκτήτη σκάφους και για τον τουρίστα το ασφαλές περιβάλλον. Άρα πρέπει να διατηρήσουμε το πλεονέκτημα αυτό ως χώρα».

Ο κ. Κατσικάδης τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που διαχειρίζονται μαρίνες, όπως το ενοίκιο το οποίο πληρώνουν στο Δημόσιο και για κάποιες ανέρχεται ακόμη και στο 60% των δαπανών μιας μαρίνας. Ο μέσος όρος παγκοσμίως για ενοίκιο είναι μόλις 7% των δαπανών. Όσο για τα οφέλη από τη λειτουργία μιας μαρίνας επεσήμανε: «Για ένα ευρώ που δαπανάται για ελλιμενισμό σκάφους αναψυχής δαπανώνται αντιστοίχως σε συναφείς δραστηριότητες στη στεριά 12 ευρώ από τα μεγάλα σκάφη και 5 ευρώ από τα μικρότερα, σύμφωνα με μελέτη που έχει στα χέρια της η Ένωση Μαρινών Ελλάδος για καύσιμα, προμήθειες, τροφοδοσία, υπηρεσίες εξυπηρέτησης, διασκέδαση, εστίαση, συντήρηση, μισθοδοσία και άλλες υποχρεώσεις του σκάφους.

Μεγάλο μέρος από τις δραστηριότητες αυτές φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα. Για μια αγορά της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, όπως περίπου υπολογίζονται οι ελληνικές μαρίνες, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ διαχέονται στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μαρίνες».

Στην Ελλάδα λειτουργούν 60 τουριστικοί λιμένες, εκ των οποίων 30 είναι οργανωμένες μαρίνες. Επίσης, υπάρχουν 149 χωροθετημένοι τουριστικοί λιμένες.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ