2020-01-19 23:27:37
Φωτογραφία για Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη διάσκεψη για τη Λιβύη - Τι συμφωνήθηκε



Οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, δήλωσε  στο Reuters ένας συμμετέχων στη διάσκεψη, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας παρουσίασαν λεπτομέρειες για τη συμφωνία της Λιβύης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 Μέρκελ: Ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως όλοι οι μετέχοντες εργάστηκαν εποικοδομητικά και πως συμφωνήθηκε η ανάγκη για συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας κι ότι οι ηγέτες συμφώνησαν για ένα «εμπεριστατωμένο σχέδιο».

«Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός», εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών. 


«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

«Το εμπάργκο όπλων πρέπει να γίνει σεβαστό, θα παρακολουθείται πιο στενά από το παρελθόν. Θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η συμφωνία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε μεταξύ άλλων η Μέρκελ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων ώστε να κρατηθεί η εκεχειρία. Γνωρίζουμε ότι δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα της Λιβύης», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας ως «σημαντικό» το γεγονός ότι στη διαδικασία μετείχαν τόσο ο Φαγέζ αλ Φάρατζ, όσο και ο Χαλίφα Χαφτάρ.  

«Όλοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη. Επίσης, όλοι οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι δεν θα δώσουν περαιτέρω υποστήριξη στους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση. Όχι στρατιωτική υποστήριξη, ούτε όπλα, ώστε να κρατήσει η εκεχειρία», ανέφερε ακόμη η Μέρκελ.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Θα συμμετάσχουν και άλλοι που δεν ήταν παρόντες στη Διάσκεψη

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι «το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι' αυτό δημιουργήσαμε και επιτροπές».

«Σε αυτές τις επιτροπές θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου», πρόσθεσε ο κ. Μάας, μια δήλωση που έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στις όποιες μελλοντικές διαδικασίες ξεκινήσουν αναφορικά με την Λιβύη.

ΟΗΕ - Γκουτέρες: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την Λιβύη

Έκκληση να ξεκινήσει άμεσα πολιτικός διάλογος για την ειρήνευση και την κατάπαυση πυρός στην Λιβύη, απεύθυνε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Διάσκεψης στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των αντιμαχόμενων πλευρών καθώς και εκπροσώπους της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κίνας, της Τουρκίας, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αιγύπτου, της Αλγερίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επίσης, εκπροσωπήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Κόντε: Θέλουμε ηγετικό ρόλο στην τήρηση της εκεχειρίας

Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Βερολίνο.

"Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το "παρών" στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης", δήλωσε στους δημοσιογράφους σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση.

"Προφανώς θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση έπειτα από αυτό", πρόσθεσε.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ