2020-01-25 16:16:48
Φωτογραφία για Κικίλιας: 2020 η χρονιά των νοσοκομείων
άρθρο του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Το αύριο έρχεται από αυτό που σχεδιάζεις χθες και υλοποιείς σήμερα.

Με αυτό τον “οδηγό” εργαζόμαστε στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να είναι το 2020 η χρονιά των νοσοκομείων, της ραχοκοκαλιάς του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι “πληγές” που απέκτησαν τα νοσοκομεία μας -τολμώ να πω- δεν ήταν μόνο στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης. Από τη μεταπολίτευση και μετά, πολλά και σημαντικά συστατικά των μονάδων, δεν έτυχαν και της καλύτερης μεταχείρισης.

Οι κρίσιμες “πληγές” είναι 5 και εμείς τις θεραπεύουμε, παρεμβαίνοντας άμεσα, για τη βελτίωση των συνθηκών των νοσοκομείων.

Νέα Κλινοσκεπάσματα και Ανακαίνιση χώρων Υγιεινής

Με την ευγενική προσφορά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών δίνουμε άμεσα λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα. Ανακαινίζουμε πλήρως και κατασκευάζουμε μέσα στο 2020, 2.857 χώρους Υγιεινής σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Αγοράζουμε όλα τα απαραίτητα κλινοσκεπάσματα - το ελάχιστο 150.000 σεντόνια, μαξιλάρια και κουβέρτες- και για τα 120 νοσοκομεία της χώρας, κάτι που θα γίνει πράξη σε δύο μήνες από σήμερα.


Νέες προσλήψεις

Η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε από την ανισορροπία προσλήψεων-συνταξιοδοτήσεων στο Ε.Σ.Υ.: 8.577 αποχωρήσεις αντί 7.205 προσλήψεις. Προκηρύξαμε 1.300 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, 50 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, είναι έτοιμη η προκήρυξη για την πρόσληψη 950 μονίμων ιατρών, έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για 1000 νέους επικουρικούς (950 γιατροί και 50 νοσηλευτές για ΜΕΘ), όπως και για 1500 θέσεις λοιπού προσωπικού. Παράλληλα, προχωράμε σε συμβάσεις με 800 νέους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 2012, 1.300 ειδικευόμενους νοσηλευτές, ενώ ανανεώσαμε τους 4.000 εργαζομένους στα νοσοκομεία μας μέσα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Την ίδια στιγμή ήδη 175 γιατροί έχουν στελεχώσει τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και 550 αγροτικοί ιατροί έχουν αναλάβει υπηρεσία.

Σύγχρονα Χρηματοδοτικά Εργαλεία

Ως Υπουργός Υγείας είμαι ο θεματοφύλακας της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας. Άλλο όμως δημόσια και άλλο κρατική. Σε μια εποχή σπανιότητας των πόρων στον τομέα της Υγείας, εμείς θα δώσουμε τη δυνατότητα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα – και φυσικά δωρεάν για τον πολίτη – να ανανεωθούν ιατρικά μηχανήματα και υπηρεσίες με leasing. Τα νοσοκομεία μας θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλον τον κόσμο, στον τομέα της Υγείας.

Έξυπνα Νοσοκομεία από τους νέους επιστήμονες

Ως προς τις υποδομές που είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, τολμήσαμε κάτι πρωτοποριακό: Προκηρύξαμε διαγωνισμό για την υποβολή προτάσεων από τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές των Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, σχετικά με παρεμβάσεις σε πτέρυγες και κλινικές ή τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Το ζητούμενο είναι έξυπνες λύσεις, τόσο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και αναβάθμιση (ενεργειακή, κτιριακή, ψηφιακή), όσο και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου. Στόχος να μας βάλουμε τους νέους επιστήμονες, τα νέα λαμπρά μυαλά της χώρας στα νοσοκομεία του αύριο.

Αποτελεσματικότερα ΤΕΠ

Αφού καταγράψαμε τα μεγάλα προβλήματα υλοποιούμε αλλαγές σε τρία επίπεδα:

Στον καταμερισμό των εφημερευόντων γιατρών, στη βέλτιστη χωροταξική κατανομή και στη διασύνδεση των ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ.

Αυτό που πετυχαίνουμε είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος επείγουσας ιατρικής φροντίδας, εξασφαλίζοντας ομοιογένεια για τις κλινικές και εργαστηριακές ειδικότητες, με στόχο την αποτελεσματικότερη υποδοχή και διαχείριση επειγόντων περιστατικών.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, θέλω να θυμίσω ότι αλλάξαμε το απαρχαιωμένο σύστημα διοίκησης των νοσοκομείων, νομοθετώντας συμβόλαιο αποδοτικότητας για τους νέους διοικητές, με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους και τριμηνιαία αξιολόγηση.

Προφανώς και δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά για να φτιάξουμε τον ιδανικό κόσμο των νοσοκομείων σε 6 μήνες. Υπάρχουν όμως “μικρές νίκες” για να δει ο κόσμος, άμεσα, καλύτερα και πιο ανθρώπινα νοσοκομεία.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ