2020-01-26 15:00:38
Φωτογραφία για Κοροναϊός: Γιατί η καραντίνα δεν θα σταματήσει τον ιό – Τι λένε οι Ελλήνες επιστήμονες του ΕΟΔΥ
Ανήσυχοι είναι οι Έλληνες επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι οποίοι παρακολουθούν και ενημερώνονται κάθε στιγμή, για τη δραματική εξάπλωση του φονικού κοροναϊού στην Κίνα και σε πολλές ακόμη χώρες. Δείτε σε ποια συμπεράσματα έχουν καταλήξει Σε σημαντικά συμπεράσματα καταλήγουν καθημερινά οι Έλληνες επιδημιολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία και επιστημονικό ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κίνα. Τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς κι οι λοιμωξιολόγοι του ΕΟΔΥ βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τον σχεδιασμό του τρόπου αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων, τα οποία δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και στην Ελλάδα.

Η υγειονομική θωράκιση της χώρας μας από τον κοροναϊό της πόλης Γουχάν, που ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους και έφτασε και στην Ευρώπη, κρίνεται μείζονος σημασίας από τους αρμόδιους φορείς, όπως αναφέρουν στο iatropedia.gr, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.


Δείτε επίσης: Aπό τις νυχτερίδες ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού – Τι απέδειξαν οι έρευνες

Σ. Τσιόδρας: “Δεν βοηθάει η καραντίνα – Τα κρούσματα έχουν ξεφύγει”

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τα κορυφαία επιστημονικά κέντρα παγκοσμίως, ενώ και στον ΕΟΔΥ επικρατεί πυρετός συσκέψεων.

Μιλώντας στο iatropedia.gr τονίζει ότι κατά τη γνώμη του, η επιδημία προς το παρόν δεν μπορεί να περιοριστεί:

“Δεν βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, η καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί πολλές πόλεις στην Κίνα,”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως εκτιμά μάλιστα, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από αυτόν που αποτυπώνεται στις επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα δεν έχουν εμφανή κλινικά συμπτώματα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Ο παρονομαστής αυτής της επιδημίας πρέπει να είναι πολύ μεγάλος. Ο ίδιος ο κινέζος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Καμία καραντίνα δεν βοηθάει όταν έχεις κρούσματα ασυμπτωματικά και χαμηλής κλινικής εκδήλωσης. Όταν δηλαδή έχεις μια επιδημία με συμπτώματα που μοιάζουν με απλό κρύωμα. Πως να την περιορίσεις και από που να την σταματήσεις; Καμία καραντίνα δεν μπορεί να βοηθήσει και γι' αυτό, ήδη, έχει ξεφύγει ο ιός από τα σύνορα της Κίνας”.

Να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, σε συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας του κορονοαϊού του Γουχάν, έδωσε εντολή να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα και να ενισχυθεί η καραντίνα τόσο στις πόλεις, όσο στους ασθενείς που βρίσκονται υπό θεραπεία.

Δείτε στον χάρτη σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί επιβεβαιωμένα κρούσματα εκτός Κίνας:

Σ. Τσιόδρας: “Λάθος οι απομακρύνσεις κατοίκων άλλων χωρών από τη Γουχάν”

Εντωμεταξύ, μέτρα λαμβάνουν πολλές χώρες των οποίων κάτοικοι διαμένουν στη Γουχάν. Η μία μετά την άλλη βοηθούν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από την εφιαλτική πόλη. Μία από αυτές είναι και η Ιορδανία, η οποία με απόφαση του βασιλιά της Αμπντουλάχ Β' αποφάσισε να αποστείλει αεροσκάφος στο Γουχάν για να απομακρύνει "το συντομότερο δυνατόν", τους Ιορδανούς πολίτες από την κινεζική πόλη. Στην ίδια απόφαση προχώρησαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες με την συναίνεση του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), προχώρησαν σε “ασφαλή και έγκαιρη συντονισμένη προσπάθεια” να βοηθήσουν τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη.

“Πιθανό λάθος, που μπορεί να κοστίσει” χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη τακτική ο επιστήμονας του ΕΟΔΥ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας:

“Είναι μεγάλο αυτό το θέμα στα media κι αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι λάθος το evacuation, αυτό που κάνουν δηλαδή οι ξένοι (οι αμερικάνοι, οι γάλλοι κλπ.), να παίρνουν τον πληθυσμό τους από την Γουχάν. Αν υποτίθεται κάποιος από αυτούς έχει έναν ιό θανατηφόρο και τον φέρει στην πατρίδα του; Δεν είναι και πολύ έξυπνο αυτό που γίνεται”, αναφέρει ο ειδικός.

Στα καλά νέα: Ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται έντονα και γρήγορα στις περιοχές εκτός Γουχάν

Υπάρχουν, όμως, και ευχάριστα νέα. Κι αυτά έχουν να κάνουν με τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά και τη θνητότητά του. Προς το παρόν και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, φαίνεται ότι ο κίνδυνος περιορίζεται. Ούτε μεταδίδεται εύκολα εκτός της εστίας της επιδημίας, αλλά και επί του παρόντος, δεν έχει πολύ μεγάλη θνητότητα, όπως αναφέρει:

“Η θνητότητα παραμένει χαμηλή και ο ιός προς το παρόν δείχνει ότι δεν μεταδίδεται πάρα πολύ γερά. Θα το δούμε, όμως, τις επόμενες μέρες. Τουλάχιστον στα κρούσματα του εξωτερικού, ο ιός σταματά έγκαιρα την αλυσίδα της μετάδοσης από τον έναν στον άλλο. Ίσως λόγω των μέτρων που λαμβάνονται. Στο εξωτερικό τα βαριά περιστατικά τα έχουν αναγνωρίσει και τα έχουν περιορίσει. Κάτι που δεν συμβαίνει στη Γουχάν, όπου έχουμε έως και τέταρτης γενιάς μετάδοση. Δηλαδή εάν κολλήσει ένας μέσα σε μία πενταμελή οικογένεια θα νοσήσουν όλοι. Από την άλλη βέβαια, στο εξωτερικό είναι και τα πιο ελαφρά κρούσματα, τα οποία είτε το έχουν ξεπεράσει μόνοι τους οι ασθενείς και δεν κόλλησαν κανένα και δεν το μάθαμε ποτέ, είτε δεν τα έλεγξε ποτέ κανείς, γιατί οι άνθρωποι έκρυψαν τα συμπτώματα. Πήραν αντιπυρετικά κλπ. Αν είναι τόσο διαδεδομένο το πρόβλημα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα το μάθουμε. Αυτή τη στιγμή δεν το ξέρουμε, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε”.

Δεν αποκλείεται, εικάζουν οι επιστήμονες να υπάρχει έκρηξη σε ελαφρά περιστατικά, τα οποία να εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια αυτά του απλού κρυολογήματος και τελικά να μην έχουμε πολλούς θανάτους.
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ