2020-01-30 03:22:03
Φωτογραφία για Τηλέμαχος Λαβίδας: Κινδυνεύει με φυλακή έως και 25 χρόνια
«Guilty as charged» για την υπόθεση του insider trading, η οποία θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή για την αμερικανική Δικαιοσύνη και οι προβλεπόμενες ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρές

«Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, που χαρακτηρίζεται από το αμερικανικά μέσα ενημέρωσης “παιδί που δεν είχε ποτέ συναρπαστική ζωή, ούτε έπαιζε πόκερ”, θεωρείται από τις δικαστικές αρχές ο συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα της διαφθοράς στο περιβόητο σκάνδαλο inside trading και κινδυνεύει έως και με 25 χρόνια φυλάκιση», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης.

Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Νέας Υόρκης

Μέσα σε ένα σκοτεινό κελί, πολύ κοντά σε αυτό που άφησε την τελευταία του πνοή ο αυτόχειρας μεγιστάνας και κατηγορούμενος για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων Τζέφρι Επστάιν, κρατείται ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο πρώτος εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση του inside trading που κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου πριν από μερικές ημέρες, με τους ενόρκους να αποφασίζουν ομόφωνα: «Guilty as charged».


Ο Τηλέμαχος Λαβίδας με τη σύζυγό του Κατερίνα και τους γονείς του, Θανάση και Βάνα. Η ανακοίνωση της ποινής για τον Ελληνα επιχειρηματία θα γίνει στις 17 Απριλίου

Αναλογίζεται τι μπορεί να πήγε στραβά, πώς έμπλεξε, κυρίως πώς θα καταφέρει να ξεμπλέξει, ενώ δεν παύει να διατείνεται μέσω του οικογενειακού και φιλικού του κύκλου ότι είναι αθώος. Μια φωνή που δεν έχει ακούσει η αμερικανική κοινή γνώμη, καθώς η οικογένεια Λαβίδα κρατά ερμητικά κλειστές τις πόρτες στο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι δημοσιογράφοι, παρά τα απανωτά αιτήματα που καταφθάνουν στο email του δικηγόρου του Τζόναθαν Στρίτερ.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας βρίσκεται σε διαρκή απομόνωση και τα ήπια για το πρόσωπό του σχόλια που του αποδίδει ο δημοσιογράφος του Dealbreaker, Τζον Σάζαρ, στα κείμενά του, όπως ότι «ένας βαρετός άνθρωπος πάει φυλακή ενώ οι υπόλοιποι πίνουν σαμπάνια», μάλλον δεν συγκινούν τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, οι οποίες ενδέχεται να επιβάλουν ακόμη και τη μέγιστη ποινή που προβλέπεται για τα αδικήματα που του αποδίδονται, βάσει του πολυσέλιδου κατηγορητηρίου που συνέταξε η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης, τη μοναδική ενδεχομένως αξιόπιστη πηγή που μπορεί να επικαλεστεί ένας δημοσιογράφος για να είναι έγκυρος στα γραφόμενά του.

Από τα λεγόμενα του εκπροσώπου Τύπου της Εισαγγελίας, Νίκολας Μπάιας, διαπιστώνεται ότι η υπόθεση του inside trading που απασχολεί την αμερικανική Δικαιοσύνη και στην οποία εμπλέκονται δύο δικοί μας, ο Τηλέμαχος Λαβίδας και ο Γιώργος Νίκας, της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας, κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα, αντιθέτως θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, όπως χαρακτηριστικά λέει παρακάτω ο κ. Μπάιας, ο οποίος δίνει και μια πρώτη ρεαλιστική εκτίμηση για την ποινή φυλάκισης που αντιμετωπίζει ο Λαβίδας. «Η υπόθεση θεωρείται πολύ κρίσιμη για την αμερικανική Δικαιοσύνη. Προβλέπεται αυστηρή ποινή που ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 25 χρόνια», αναφέρει, εξηγώντας ότι «τα αδικήματα που αφορούν τη συνωμοσία και τη διάπραξη απάτης μέσω ηλεκτρονικών μέσων και απάτης σε κινητές αξίες φέρουν μέγιστη ποινή 20 χρόνια φυλάκισης σύμφωνα με το άρθρο 15 του αμερικανικού Συντάγματος», προσθέτοντας ότι «για τις κατηγορίες απάτης σε βάρος τίτλων χρηματιστηριακών αξιών, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, προβλέπονται 25 έτη φυλάκισης».

Ο Ελληνας επιχειρηματίας εξακολουθεί να κρατείται στα παγωμένα κελιά του Metropolitan Correctional Center, το οποίο έχει παρομοιαστεί με το Γκουαντάναμο λόγω των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν σε αυτό

Είναι γεγονός ότι η δικαστική απόφαση της 15ης Ιανουαρίου που κήρυττε ένοχο τον Τηλέμαχο Λαβίδα βύθισε την οικογένειά του στην απελπισία. Οι «New York Times» σε σχετικό δημοσίευμά τους, επικαλούμενοι πηγές της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, αναφέρουν ότι ο Λαβίδας ήταν ο συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα της διαφθοράς.

Αυτό που αναμένεται τώρα είναι η ανακοίνωση της ποινής, κάτι που θα γίνει στις 17 Απριλίου, με τον Ελληνα επιχειρηματία να παραμένει στα παγωμένα κελιά του Metropolitan Correctional Center, μιας φυλακής από την οποία πέρασαν μεγάλοι εγκληματίες, όπως ο βαρόνος ναρκωτικών Ελ Τσάπο, καθώς και αρκετοί διαβόητοι τρομοκράτες.

Οπως εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Μπάιας, κατηγορούμενοι για αδικήματα που αφορούν σε σκάνδαλα εσωτερικής πληροφόρησης συνήθως κρατούνται πριν από τη δίκη και την ανακοίνωση της ποινής στο Metropolitan Correctional Center και μετά την ανακοίνωση μεταφέρονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Παρόλο που ένας εκ των δικηγόρων του Τηλέμαχου Λαβίδα, ο έμπειρος Τζόναθαν Στρίτερ, υποστήριξε ενώπιον της Δικαιοσύνης ότι ο πελάτης του έπεσε θύμα απάτης, η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης δεν φάνηκε να μετατοπίζεται από την αρχική της θέση. Οπως αναφέρουμε πιο πάνω, ο γιος του Ελληνα φαρμακοβιομήχανου Αθανάσιου Λαβίδα, διευθύνοντος συμβούλου της Lavipharm, είναι ο πρώτος από το μεγάλο δίκτυο της συνωμοσίας που καταδικάζεται και στην περίπτωσή του η υποψία διαφυγής από τις ΗΠΑ συνετέλεσε στην απόφαση να κρατηθεί στις φυλακές αμέσως μετά τη σύλληψή του και παρά την εγγύηση που προσφέρθηκαν να καταβάλουν οι συνήγοροί του προκειμένου να τον κρατήσουν εκτός μέχρι να δικαστεί.

Επισημαίνεται ότι στην καταδίκη του Λαβίδα καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο Ελβετός χρηματιστής Μαρκ Ντεμάν, ο οποίος είχε κυρίαρχο ρόλο στο σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης και αποκάλυψε σε ομοσπονδιακούς πράκτορες ότι υψηλός αριθμός ανθρώπων είναι μπλεγμένος στη σκευωρία, συμπεριλαμβανομένων των Λαβίδα και Νίκα. Ολο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε, αλλά και κατά τη διάρκεια της δίκης, η γραμμή υπεράσπισης για τον Λαβίδα εστίασε στην κατάρριψη των ισχυρισμών του Ντεμάν. Οι δικηγόροι του υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι ο πελάτης τους δεν αποτέλεσε πηγή εμπιστευτικών πληροφοριών και πως δεν γνώριζε ότι υπήρχε δίκτυο που διέρρεε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ο εκπροσώπος Τύπου της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης Νίκολας Μπάιας που μίλησε στο ΘΕΜΑ

H μαρτυρία του Ελβετού trader

Ο δικηγόρος Τζόναθαν Στρίτερ ήρθε σε πλήρη αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε ο Ελβετός trader. Τον χαρακτήρισε, μάλιστα, έμπορο με γνώση στην τέχνη της εξαπάτησης, ενώ τόνισε ότι όσα αποκάλυψε τα αποκάλυψε στην προσπάθειά του να μετριάσει την ποινή φυλάκισής του.

Οπως κατέθεσε ο Ντεμάν στη δίκη, δεν γνώριζε καλά τον Λαβίδα, λέγοντας συγκεκριμένα ότι οι δυο τους συναντήθηκαν το 2011 σε γεύμα στο Μανχάταν στο οποίο είχαν μια σύντομη συνομιλία. «Δεν έλαβα απευθείας πληροφορίες από τον Λαβίδα», διευκρίνισε.

Για τον Γιώργο Νίκα ο Ελβετός trader υποστήριξε ότι του είχε πει πως θα του έδινε στοιχεία για την ARIAD Pharmaceuticals, τα οποία θα αντλούσε από τον Τηλέμαχο Λαβίδα και τον πατέρα του. Ο Ελβετός trader περιέγραψε σειρά περιπτώσεων, από το 2013 μέχρι το 2015, κατά τις οποίες ο Νίκας παρουσίασε πληροφορίες για την ARIAD, λέγοντας ότι προέρχονται από τον Λαβίδα. Πληροφορίες που θα μπορούσε να αξιοποιήσει για να βγάλει πολλά κέρδη, όλα παράνομα φυσικά. Σε επικοινωνία που είχαμε πάντως με τον δικηγόρο του Γιώργου Νίκα στη Νέα Υόρκη, Χένρι Κίνγκμαν, ο τελευταίος αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το αποτέλεσμα της δίκης.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ