2020-02-06 10:56:16
Φωτογραφία για Νέες φωτιές ανάβει ο Ερντογάν
Η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι φέτος δεν ανέβηκε η ένταση στην επέτειο των Ιμίων, επειδή η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει την Αθήνα ότι θα αντιδράσει σε περίπτωση ρίψης στεφάνου ή άλλη εκδήλωση, προκαλεί νέες εντάσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν με τη δήλωσή του επαναφέρει «από την πίσω πόρτα» τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και αυτό είναι το σημαντικό ζήτημα για την ελληνική διπλωματία, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να κατηγορήσει την κυβέρνηση πως «χειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα κρίσιμα εθνικά θέματα» και το υπουργείο Εξωτερικών στην απάντησή του να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για «επιπολαιότητα και μικροπολιτική».

«Φέτος, δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια. Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως, αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν, τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως, αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια, δεν θα γίνει και από την πλευρά μας
. Ο υπουργός Άμυνάς μου πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά» δήλωσε επί λέξει ο Τούρκος πρόεδρος και όλοι καταλαβαίνουν πως όταν κάνει λόγο για «υπόλοιπα νησιά», εννοεί όλα εκείνα τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκονται στις «γκρίζες ζώνες» του Αιγαίου.

Είναι ωστόσο εμφανές ότι παρά τη στάση της αξιωματικής αλλά και ελάσσονος αντιπολίτευσης (αντίστοιχη ανακοίνωση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε χθες και ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ζητώντας εξηγήσεις και ενημέρωση), η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι δεν «τσιμπάει» από το σκόπιμα επιτιμητικό ύφος του Ερντογάν και κινείται βάσει σχεδίου στα ελληνοτουρκικά.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν ότι σε καλό κλίμα έγινε χθες η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Τούρκου ομολόγου του, Χαλουσί Ακάρ, με πρωτοβουλία του δεύτερου και το περιεχόμενο της συνομιλίας αφορούσε την αναβίωση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ που έχουν διακοπεί από τον Δεκέμβριο, το πλαίσιο στο οποίο αναμένεται να διεξαχθούν και αν θα καταλήξουν σε συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμένει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, ώστε όταν προκύπτουν θέματα πολιτικής διαχείρισης να υπάρχει ταχεία και απευθείας επικοινωνία και να αποτρέπονται πιθανές εντάσεις.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ