2020-02-19 11:18:52
Φωτογραφία για Υπερσύγχρονο θερμοκήπιο στην Καρδίτσα
Mε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας συνθέδηκε το θερμοκήπιο υδροπονικής καλλιέργειας «Κήποι Καρδίτσας», το οποίο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για παραγωγή ενέργειας και ζεστού νερού για τη θέρμανση του χώρου, ενώ θα αξιοποιεί επιπλέον τα καυσαέρια ως λίπασμα για την αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας.

θερμοκήπιο υδροπονικής καλλιέργειας «Κήποι Καρδίτσας» βρίσκεται στην Καρδιτσομαγούλα του Δήμου Καρδίτσας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, αποτελείται από 2 μηχανές εσωτερικής καύσης ισχύος 9MW με καύσιμο φυσικό αέριο που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ένα λέβητα 7,5 MW για τη θέρμανση ζεστού νερού με καύσιμο φυσικό αέριο. Η κατανάλωση φυσικού αερίου από τη Μονάδα προβλέπεται να ανέλθει σε 5.000.000 κυβικά μέτρα ετησίως.

Στη μονάδα, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται κυρίως για θέρμανση, αφύγρανση και ανθρακολίπανση
. Τα παραγόμενα καπναέρια της καύσης φυσικού αερίου διοχετεύονται στο θερμοκήπιο ως πρώτη ύλη ανθρακολίπανσης με παροχή διοξειδίου του άνθρακα στην καλλιέργεια η οποία μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα της καλλιέργειας μέχρι και 30% ενώ παράλληλα, ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας δεσμεύει την θερμότητα που παράγεται (καπναέρια και ζεστό νερό) και θερμαίνει το θερμοκήπιο ώστε να επιτευχθούν οι κατάλληλες επιθυμητές συνθήκες για την καλλιέργεια.

Οι «Κήποι Καρδίτσας» είναι μεταξύ των τεσσάρων θερμοκηπίων νέας γενιάς στην Ελλάδα, το οποίο θα παράγει ντομάτα υδροπονικής καλλιέργειας προς πώληση στον ελλαδικό χώρο με την ετήσια προβλεπόμενη παραγωγή να ξεπερνά τους 5.000 τόνους.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, «η εφαρμογή των χαμηλότερων τιμών διανομής και η μειωμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση από την χρήση του φυσικού αερίου, αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και πόλο έλξης των μεγάλων, ενεργοβόρων και τεχνολογικά προηγμένων επενδύσεων».

το είδαμε energospolitis.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ