2020-02-21 21:12:25
Φωτογραφία για Τι απαντά ο Παναγιωτόπουλος για τη σχεδιαζόμενη αποστολή Ελληνικών ΕΔ στο εξωτερικό
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα

Τη θέση ότι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε αποστολές στο εξωτερικό σχετίζεται με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά της που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες όπως είναι το ΝΑΤΟ, σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) της εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και βουλευτού του ΜέΡΑ25, Σοφίας Σακοράφα.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Η ερώτηση της κ. Σακοράφα αφορούσε την αποστολή μιας Ελληνικής πυροβολαρχίας κατευθυνόμενων βλημάτων μεγάλης εμβέλειας τύπου «Πάτριοτ» της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία, την αποστολή στρατιωτικών στο Μάλι της Αφρικής, καθώς και το αίτημα για αποστολή φρεγατών στα στρατηγικής σημασίας στενά του Ορμούζ.


Αναφορικώς με την αποστολή της πυροβολαρχίας των «Πάτριοτ», ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι αυτή δεν έχει επίπτωση στην αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας μας, άλλωστε μία συστοιχία μας που είχε βλάβη, επιδιορθώθηκε και προστέθηκε στην αντιαεροπορική ομπρέλα μας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικώς. Τόνισε επιπλέον ότι η Σαουδική Αραβία είναι μία χώρα, με την οποία ανακαλύπτουμε κοινά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή μας.

Αναφορικώς με την αποστολή στο Μάλι, «σε μία περιοχή, δυνητικά επικίνδυνη ως προς την ανάπτυξη ριζοσπαστικών φονταμενταλιστικών κινημάτων», όπως τόνισε, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτή «περιλαμβάνει δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς έως τον Μάιο του 2020, και πρόκειται για εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ».

Ο ίδιος τόνισε επίσης, ότι «η αποστολή εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει τον περιορισμό ότι τα στελέχη μας δεν θα αναπτυχθούν σε υψηλού ρίσκου περιοχές. Υπάρχουν προτάσεις να αναπτύξουμε κι άλλες δυνάμεις αλλά δεν έχει ληφθεί θετική απόφαση επ' αυτού», επισήμανε χαρακτηριστικώς.

Σχετικώς με την αποστολή στα στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο στενά του Ορμούζ, ο Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε με έμφαση ότι το Πολεμικό μας Ναυτικό δεν πρόκειται να αναπτύξει εκεί καμία μονάδα του.

«Κατέστησα σαφές στους ομολόγους μου του ΝΑΤΟ ότι τα ελληνικά πλοία είναι τόσο απασχολημένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα ελληνικών σκαφών», σημείωσε.

Η κυρία Σοφία Σακοράφα από την πλευρά της υπογράμμισε ότι με αυτές τις αποστολές παρεκκλίνουμε από την πάγια πολιτική μας να στέλνουμε δυνάμεις για νηοψίες ή ιατρικές μονάδες, στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρώτη φορά στέλνουμε μάχιμες δυνάμεις εκτός πλαισίου ΟΗΕ, σημείωσε η βουλευτής, η οποία παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της ότι «εμπλεκόμαστε σε ξένες αντιθέσεις και δημιουργούμε νέους εχθρούς», όπως είπε χαρακτηριστικώς.

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ