2020-02-22 02:36:47
Φωτογραφία για «Κόψτε χρήμα» – Περισσότερο και νωρίτερα απ’ότι το 2008, λένε κορυφαίοι οικονομολόγοι στις κεντρικές τράπεζες
Μπορεί τα «ανορθόδοξα μέτρα» να μην δούλεψαν άψογα για την καταπολέμηση της κρίσης

αλλά οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν αλλη επιλογή, αναφέρει μελέτη κορυφαίων αμερικανών οικονομολόγων

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα ίδια ανορθόδοξα εργαλεία που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης για να καταπολεμήσει την επόμενη ύφεση – έστω κι αν αυτά είχαν μέτρια αποτελέσματα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα άρθρου που συνέγραψαν και δημοσίευσαν σήμερα οι κορυφαίοι οικονομολόγοι της Αμερικής.

Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να βασίζονται στo παραδοσιακό τους εργαλείο για να καταπολεμήσουν την επόμενη ύφεση- τη μείωση δηλαδή των επιτοκίων αναφοράς, επειδή αυτά τα επιτόκια είναι ήδη τόσο χαμηλά ωστε μια νέα ενδεχόμενη μείωσή τους δε θα επηρρεάσει θετικά την οικονομική δραστηριότητα.

Το έγγραφο ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική της Fed αλλά και των άλλων κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός εργαλείων, μεταξύ των οποίων:


• QE ή ποσοτική χαλάρωση – δηλαδή, η κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα και άλλα στοιχεία ενεργητικού ωστε να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.

• Αρνητικά επιτόκια – αυτά θα λειτουργήσουν ως αντικίνητρο στις τράπεζες να «συσσωρεύουν» μετρητά χωρίς να τα αξιοποιούν.

• Καθοδήγηση αγορών για το ύψος των μελλοντικών επιτοκίων – δηλαδή η Fed να δώσει σήμα στις αγορές ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε αυτά να μην αντιδρούν ανοδικά κατά το πρώτο σημάδι ανάκαμψης.

• Έλεγχο της καμπύλης απόδοσης – ένα μέτρο το οποίο επεκτείνει σε βάθος χρόνο το στόχο επιτοκίων που θέτουν οι κεντρικές τράπεζες.

Αμφιλεγόμενη συνταγή; Όχι πια Οι πολιτικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης – ορισμένες από τις οποίες αποτελούν μέρος αυτής της νέας συνταγής των οικονομολόγων – αποδείχθηκαν αμφιλεγόμενες.

Στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για τα προγράμματα QE της Fed. Κατ’ αναλογία, χώρες όπως η Γερμανία διαμαρτύρονταν και διαμαρτύρονται ακόμα στην Ευρώπη για τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Το άρθρο των οικονομολόγων, το οποίο εξετάζει την αντίδραση οκτώ χωρών στην κρίση, υπογράμμισε ότι ορισμένα εργαλεία δούλεψαν μόνο περιστασιακά – και αυτό είναι κάτι που οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να λάβουν υπόψη κατά την αντιμετώπιση της επόμενης ύφεσης.

«Τα αποτελέσματά μας είναι αναμφισβήτητα μεικτά. Τις περισσότερες φορές, οι νέες νομισματικές πολιτικές ήταν ανεπαρκείς για να ξεπεράσουν τις οικονομικές προκλήσεις», ήταν το συμπέρασμα.

Οι πολιτικές αποδείχθηκαν αρκετά ισχυρές μόνο για το μισό χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγο περισσότερο στην Ευρώπη και μόνο σπάνια στην Ιαπωνία, διαπίστωσαν οι οικονομολόγοι.

Περίπου στο 20% των περιπτώσεων, τα νέα εργαλεία γύρισαν μπούμεραγκ και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες δυσκόλεψαν. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, οι παγκόσμιες συνθήκες που επέβαλλαν μια πολιτική δεν ήταν δυνατόν να επηρρεαστούν από τις πολιτικές των μεμονωμένων κεντρικών τραπεζών, ανέφεραν.

Παρά την όχι και τόσο καλή επίδοση αυτών των μέτρων, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα εργαλεία ακόμα πιο επιθετικά.

«Θεωρούμε την περιορισμένη επιτυχία στη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών ενόψει των παγκόσμιων ανοιγμάτων ως επιχείρημα για μια ακόμα πιο ακτιβιστική πολιτική, όχι το αντίθετο», κατέληξαν οι οικονομολόγοι. Απλώς οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα που αναμένουν, πρόσθεσαν.

Το έγγραφο γράφτηκε από δύο κορυφαίους οικονομολόγους του ιδιωτικού τομέα, του Μάικλ Φερόλι της JP Morgan Chase και την Κάθριν Μαν της Citigroup αλλά και τρεις κορυφαίους ακαδημαϊκούς, τον Στίβεν Τσεκέτι της Brandeis International Business School, τον Ανίλ Κασιάπ Ap;o to University of Chicago Booth School of Business και τον Κέρμιτ Σένχολτζ από το NYU Stern School of Business.

Η ανάλυση θα συζητηθεί σε ημερίδα κορυφαίων αξιωματούχων και οικονομολόγων της κεντρικής κεντρικής τράπεζας, που οργανώνει το πανεπιστήμιο του Σικάγο σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Η ειρωνεία που διατυπώνεται στα συμπεράσματα της μελέτης, θυμίζει μια παρατήρηση του πρώην προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος κάποτε είπε ότι η ποσοτική χαλάρωση λειτούργησε στην πράξη αλλά όχι στη θεωρία.

Οι οικονομολόγοι σημείωσαν ότι ήταν δύσκολο να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα των στρατηγικών καταπολέμησης της ύφεσης. Τα εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν με φειδώ και σε φάση πανικού στις αγορές – συνθήκες που τα οικονομικά μοντέλα δεν έχουν την δυνατότητα να αποτυπώσουν επαρκώς.

Συστάσεις

Το άρθρο των οικονομολόγων συστήνει στη Fed να ανακοινώσει σαφώς και εκ των προτέρων το σχέδιο δράσης – και πάντως πριν από την έναρξη της επόμενης ύφεσης. Αυτό γιατί οι πολιτικές επιτοκίων λειτουργούν καλύτερα όταν οι αγορές κατανοούν τι προσπαθεί να πετύχει η κεντρική τράπεζα.

Το πιο επιτυχημένο εργαλείο πολιτικής ήταν όταν μια κεντρική τράπεζα δεσμεύεται να μην αυξήσει τα επιτόκια έως ότου επιτευχθεί συγκεκριμένο επίπεδο σε κάποιον οικονομικό δείκτη: Τον Δεκέμβριο του 2012, η ​​Fed ανακοίνωσε ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια έως ότου το ποσοστό ανεργίας μειωθεί κάτω από το 6,5%, πολιτική που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο του Fed του Σικάγου Τσάρλς Έβανς.

Τελικά, η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, οκτώ μήνες μετά την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας κάτω από το όριο του 6,5%.

Οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι δεν είναι σαφές ποιο εργαλείο πρέπει να χρησιμοποιηθεί πρώτο. Ούτε είναι βέβαιοι αν η χρήση πολλαπλών εργαλείων ταυτόχρονα ήταν καλύτερη στρατηγική από την μεμονομένη εφαρμογή τους.

Από πολλές απόψεις, οι συστάσεις δεν είναι αντίθετες με όσα έχει πει η Fed.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε στο Κογκρέσο ότι θα ενεργήσει επιθετικά για την καταπολέμηση της επόμενης ύφεσης.

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας έχουν επίσης μιλήσει πρόσφατα σχετικά με την ανάγκη ταχείας αντιμετώπισης των κινδύνων.

Η Fed επανεξετάζει τα επιχειρησιακά σχέδιά της για την καταπολέμηση της ύφεσης ως μέρος μιας ευρείας αναθεώρησης της πολιτικής της η οποία ξεκίνησε πέρυσι. Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της αναθεώρησής τους μέχρι τα μέσα του έτους.

Ωστόσο ο Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν μείνει μακριά από δηλώσεις που παραπέμπουν σε αρνητικά επιτόκια όπως έχουν ήδη κάνει η ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Το πιο αισιόδοξο μέρος της ανάλυσης των οικονομολόγων ήταν ότι εκτιμούν πως η επόμενη ύφεση μπορεί να μην είναι τόσο έντονη όσο αυτή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009.

Αλλά από την άλλη υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να συμπέσει με ύφεση και επιβράδυνση στον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που θα δυσχεράνει την αποτελεσματικότητα των αντιδράσεων.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ