2020-03-03 03:00:12
Φωτογραφία για Frontex: Οι μεταναστευτικές ροές θα αυξηθούν
«Μαζική μετανάστευση στην Ελλάδα», αναμένει η Frontex το αμέσως επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, που δεν αφορά, τις σημερινές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Σε εμπιστευτική της έκθεση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η οποία είναι διαθέσιμη στην εφημερίδα Die Welt, η ευρωπαική υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex, προβλέπει ότι η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

«Αναμένονται μαζικές μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα», αναφέρει και η Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη την εμπιστευτική έκθεση.

Η έκθεση, που γράφτηκε για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, συνεχίζει: «Θα είναι δύσκολο να σταματήσει η μαζική ροή των ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει, επομένως σύντομα θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες. Η πίεση αναμένεται να αυξηθεί, ακόμη και αν οι τουρκικές αρχές απαγορεύσουν τη διέλευση των συνόρων».


Ωστόσο, παρόλες τις προβλέψεις, την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, και τις μάχες που λαμβάνουν χώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, το Βερολίνο, αποφεύγει να καταδικάσει ανοικτά το άνοιγμα των συνόρων αναμένοντας πως θα τηρηθεί η συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ ερντογάν.

Παραπλανούν τα κοινωνικά μέσα

Σύμφωνα με τον Frontex, ένας λόγος για την πρόσφατη κρίση είναι επίσης τα κοινωνικά μέσα: οι «ειδήσεις που διανέμονται εκεί αυξάνουν την πιθανότητα μαζικού κινήματος από την Τουρκία στα σύνορα της ΕΕ». Η κυβέρνηση στην Αθήνα κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί με ψευδείς πληροφορίες να πείσει τους ανθρώπους να έρθουν στην Ελλάδα και επομένως στην ΕΕ, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 13.000 άνθρωποι παραμένουν στο κρύο στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα. Η Frontex όρισε το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία στον «υψηλό» δείκτη, ενώ την ίδια στιγμή, η Ελλάδα ενίσχυσε περαιτέρω τις μονάδες της κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, σημειώνει επίσης Süddeutsche Zeitung.

Δεν καταδικάζει το Βερολίνο το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων

Η γερμανική κυβέρνηση «αναμένει» ότι η Άγκυρα θα τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ. «Κραυγή βοήθειας» της Τουρκίας προς την ΕΕ λόγω της αποτυχίας της στη Συρία θεωρεί το άνοιγμα των συνόρων ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το άνοιγμα των συνόρων προς την ΕΕ. Τόσο η καγκελαρία όσο και το υπουργείο Εξωτερικών «αναμένουν» πως θα τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό. Όπως διαβεβαιώνουν εκπρόσωποί τους στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αιτία η αποτυχία στη Συρία

Ο δε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέτγκεν δηλώνει στην ίδια εφημερίδα πως η Γερμάνια αλλά και η ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιδράσουν σκληρά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων έχει μεν «προς τα έξω την μορφή μιας απειλής», επί της ουσίας πρόκειται όμως για μια «κραυγή βοήθειας» προς την Ευρώπη. Ο πρόεδρος Ερντογάν απέτυχε σύμφωνα με τον κ. Ρέντκεν στην προσπάθειά του να συνεργαστεί με τη Ρωσία. Με το άνοιγμα των συνόρων ζητά τώρα την βοήθεια των Ευρωπαίων.

Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, τα κράτη της Δύσης να παρακινήσουν τη Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη Συρία - ακόμη και με την απειλή επιβολής νέων κυρώσεων.

Βοήθεια προς την Ελλάδα

Μια εντελώς διαφορετική στάση τηρούν οι γερμανοί Φιλελεύθεροι. Η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει άμεσα κάθε χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες ζητά η ΓΓ του κόμματος Λίντα Τόιτενμπεργκ. Και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ Στέφαν Τομέ καλεί τη γερμανική κυβέρνηση και την ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα. Όπως ενδεικτικά δηλώνει ο κ. Τομέ: «Η ΕΕ και προπαντός η Γερμανία θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να βοηθήσουν, προκειμένου να περιοριστεί η μαζική παράτυπη διέλευση των συνόρων».

Η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε στη Welt ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ότι η κατάσταση δεν μας αφορά» και πρότεινε να στηθούν άμεσα δομές υποδοχής των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Τέλος ο πρόεδρος της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία» Αλεξάντερ Γκάουλαντ είπε ότι «οι κυνικές μανούβρες εκβιασμού του τούρκου προέδρου επιβεβαιώνουν όλες τις προειδοποιήσεις μας, το τουρκικό ντιλ της καγκελαρίου δεν είναι μόνο νεκρό, αλλά από την αρχή συνδέθηκε με μοιραία πολιτικά λάθη».
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ