2020-03-13 10:00:52
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Οι απώλειες στον τουρισμό και οι ευκαιρίες σε ταξιδιωτικά πακέτα
Η τουριστική βιομηχανία έχει πληγεί αδιαμφησβήτητα εξαιτίας του κορωνοϊού. Μόνο οι αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να χάσουν 113 δισεκατομμύρια δολάρια εάν ο ιός εξακολουθήσει να εξαπλώνεται, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών.

Τα ξενοδοχεία, τόσο μεγάλες αλυσίδες όσο και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν πληγεί επίσης, καθώς πολλοί ταξιδιώτες ακυρώνουν τις κρατήσεις τους υπό τον φόβο της πανδημίας.

Ο Henry Harteveldt, αναλυτής της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και ιδρυτής της Atmosphere Research Group, εκτιμά ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες παγκοσμίως θα μπορούσαν να έχουν απώλειες άνω των 30 δισεκατομμύριων δολαρίων εξαιτίας του κορωνοϊού.

Όμως, ενώ η τροχιά της πανδημίας είναι ταχεία, υπάρχει ένα απροσδόκητο όφελος για τους ταξιδιώτες: οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια και δωρεάν εισιτήρια σε ξενοδοχεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες που αξίζουν εκατοντάδες δολάρια - ακόμη και κατά τη διάρκεια της επερχόμενης καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου.


Περίοδος ευκαιριών

«Δεν είναι μια κατάσταση που πρέπει να τη λάβουμε ελαφρά, αλλά είναι μια απίστευτη περίοδος για ευκαιρίες, από την οποίο θα πρέπει να επωφεληθούν οι ταξιδιώτες», λέει ο Jack Ezon, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας πολυτελών ταξιδιών Embassy Beyond Travel της Νέας Υόρκης. «Λέμε στους πελάτες μας να μην χάσουν αυτή την περίοδο κρίσης και να αδράξουν την ευκαιρία που έχουν τώρα περισσότερο από ποτέ. Μπορούν να προγραμματίσουν εκ των προτέρων τις διακοπές τους χωρίς δεσμεύσεις».

Ο Harteveldt συμφωνεί ότι αυτή είναι μια περίοδος ευκαιριών. «Για τους ανθρώπους που αισθάνονται άνετα σε ταξίδια, θα υπάρξουν εξαιρετικές ευκαιρίες εκεί έξω με πτήσεις, πακέτα διακοπών και ξενοδοχεία», λέει.

Η απόφαση να ταξιδέψει κανείς είναι προσωπική και κάποιος πρέπει να λάβει υπόψιν του όλες τις διεθνείς ταξιδιωτικές συμβουλές.

Πολλές ταξιδιωτικές εταιρείες περιλαμβάνουν επιλογές για ακύρωση ή αναβολή χρεώσεων για κρατήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια αυτής της αβέβαιης χρονικής περιόδου, έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να έχουν κάποια διασφάλιση εάν η κατάσταση επιδεινωθεί στον προορισμό τους ή δεν βελτιωθεί σημαντικά πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή τους.

Υπάρχουν πολλά οφέλη για τις κρατήσεις για αργά την άνοιξη ή τις καλοκαιρινές διακοπές, λέει ο Ezon. Για παράδειγμα, πολυπόθητα ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως το Κάπρι και τη Νότια Γαλλία που οι κρατήσεις έχουν συνήθως εξαντληθεί περίπου έξι μήνες με έναν χρόνο νωρίτερα, ξαφνικά έχουν διαθεσιμότητα δωματίων.

Οι περισσότερες από αυτές τις ιδιοκτησίες έχουν αυστηρές πολιτικές ακύρωσης 10 έως 45 ημερών την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών έχουν μειώσει αυτές τις πολιτικές σε λίγες μέρες και προσφέρουν αναβαθμίσεις και πολύτιμες ανέσεις ως πρόσθετο κίνητρο.

Οι ταξιδιωτικοί σύμβουλοι, όπως ο Ezon, που έχουν ισχυρές σχέσεις με ορισμένα ακίνητα, είναι σε θέση να εξασφαλίσουν αναβαθμίσεις κατά τη στιγμή της κράτησης, όπως δωμάτιαυψηλότερης κατηγορίας από αυτά που ζητούν οι πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένων ανέσεων όπως πρωινό, φαγητό και σπα.

Προσφορές σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο

Προσφορές ξενοδοχείων και χαμηλότερες τιμές εμφανίζονται σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία της ιστοσελίδας expedia.com, δείχνουν ότι ταξιδιώτες με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο βρήκαν κατά μέσο όρο περίπου 25% φθηνότερες τιμές απ’ότι την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Νέα Υόρκη, το Ορλάντο, η Ουάσιγκτον, το Φοίνιξ προσφέρουν υπηρεσίες που είναι κατά μέσο όρο περίπου 10% έως 15% φθηνότερα από πέρυσι.

Αλλά και στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, παρατηρείται το ίδιο. Η ιδιοκτήτρια του πολυτελούς οικογενειακού ξενοδοχείου Grand Hotel Tremezzo στη λίμνη Κόμο, είπε ότι έχουν γίνει πολλές ακυρώσεις για τους επόμενους μήνες και προσφέρει πολυτελείς υπηρεσίες (σπα, περιήγηση με βάρκα, γεύματα) ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους πελάτες.

Σημαντική πτώση στις τιμές των εισιτηρίων

Εκτός από τις ελκυστικές προσφορές σε ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, η πτώση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτη.

«Τώρα είμαστε σε θέση να λάβουμε ένα εισιτήριο στην θέση business για τους πελάτες μας για καλοκαιρινά ταξίδια που κοστίζουν όσο έκανε ένα οικονομικό εισιτήριο πριν από ένα μήνα», λέει ο Ezon. «Οι συμφωνίες είναι ανήκουστες». (Οι αεροπορικές εταιρείες, από την πλευρά τους, δεν σχολιάζουν τους ναύλους).

Για μια αναχώρηση στις 20 Ιουλίου με επιστροφή στις 28 Ιουλίου, για παράδειγμα, ο Ezon κατάφερε να βρει ένα εισιτήριο business class από το Διεθνές Αεροδρόμιο Newark Liberty στη Νίκαια, στη Νότια Γαλλία, στην United Airlines για 2.563 δολάρια - συνήθως είναι τουλάχιστον 6.000 δολάρια, λέει. Οι τιμές στα οικονομικά εισιτήρια ήταν ακόμα πιο μειωμένα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Expedia.com, τα αεροπορικά εισιτήρια στο Μαϊάμι από πολλές πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 2 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου για ταξίδια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ήταν 25% φθηνότερα, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Καιρός για εξαργύρωση μιλίων

Η περίοδος ενδείκνυται επίσης για να εξαργυρώσουμε αυτά τα μίλια αεροπορικών εταιρειών για μελλοντικά ταξίδια, λέει ο Zach Honig, συντάκτης του περιοδικού The Points Guy. «Δεν έχω δει ποτέ τη διαθεσιμότητα των πόντων να είναι τόσο καλή ή ευέλικτη», λέει. «Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για εισιτήρια για εκδρομές άνοιξη και καλοκαίρι».

Ωστόσο, ο Honig λέει ότι, δεδομένου ότι οι τιμές των εισιτηρίων είναι τόσο χαμηλές, οι ταξιδιώτες πρέπει να εξετάσουν την αγορά εισιτηρίων και να κερδίσουν πόντους. «Αυτή είναι μια πιο έξυπνη στρατηγική αυτή τη στιγμή», λέει.

Παρά τον μαζικό αριθμό ανθρώπων που φοβούνται να ταξιδέψουν εξαιτίας του κορωνοϊού, κάποιοι δράττουν των ευκαιριών που βρίσκουν.

Ο Ezon λέει ότι η Embark έλαβε 15 κρατήσεις την περασμένη εβδομάδα για διακοπές τους επόμενους δύο έως έξι μήνες και ο Paul Tumpowsky, συνιδρυτής της online πολυτελούς ταξιδιωτικής εταιρείας Skylark, λέει ότι είχε πάνω από 200 κρατήσεις την περασμένη εβδομάδα. «Οι πελάτες μας πηγαίνουν παντού στον κόσμο εκτός από την Ασία», λέει.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ